Koncertovanie s AC/DC berie Američan Axl Rose ako príležitosť prejaviť úctu odchádzajúcemu frontmanovi Brianovi Johnsonovi, ktorý v kariére nemôže pokračovať pre problémy so sluchom. "Na jednej strane som veľmi rád, ale myslím si, že oslavovať na úkor niekoho iného by bolo nevhodné," vyjadril sa.

Axl Rose v prvom interview po piatich rokoch prezradil, že je Johnsonovým veľkým obdivovateľom. Iniciatíva zastúpiť ho v AC/DC pritom prišla od neho samotného. Po tom, ako sa dozvedel, že anglický spevák nebude môcť dokončiť svetové turné austrálskej rockovej legendy, kontaktova manažéra kapely s ponukou na pomoc. Skupinu tak bude sprevádzať na zvyšných 12 koncertoch ich Rock or Bust World Tour, vrátane vystúpenia na viedenskom štadióne Ernsta Happela (19.5.) a pražskom letisku Letňany (22.5.).

Frontman kapely Guns N' Roses, ktorý sa na hudobnej scéne pohybuje už 33 rokov, priznal, že mnohé skladby AC/DC budú preňho výzvou. "Nebral som to tak, že teraz spievam pre AC/DC. Ale ak môžem a myslia si, že to dokážem, tak to urobím," povedal s pokorou skúsený hudobník. "Brian Johnson je skvelý spevák a ja snažím len urobiť láskavosť fanúšikom," dodal na margo motivácie pomôcť AC/DC s dokončením ich svetového turné.

Mnohí fanúšikovia legendárnej rockovej kapely však neprijali pomoc 54-ročného speváka s nadšením. Tisíce z nich požiadali o vrátenie peňazí a vzdali sa vstupeniek, ktoré sa potom rýchlo opätovne predali iným záujemcom.

Mohlo by vás zaujímať:

Axl Rose v AC/DC: Alice Cooper to považoval za vtip, Johnson vydal stanovisko

Johnson spieval s AC/DC od roku 1980, keď zomrel pôvodný spevák skupiny Bon Scott. Gitarista Angus Young priznal, že sa s 68-ročným rodákom z Dunstonu pokúšal pred opustením AC/DC rozprávať. "V srdci chcel dokončiť turné, ale pre problémy so sluchom musel urobiť takéto rozhodnutie," vyjadril sa pre BBC. Rodák zo Škótska, ktorý sa v detstve s rodinou presťahoval do Austrálie, tiež povedal, že nechce, aby skupina o niekoho prišla tragickou udalosťou.

V kapele to už totiž od jej vzniku zažil dvakrát. Okrem smrti Bona Scotta bol pre členov skupiny a fanúšikov veľmi nepríjemnou a smutnou udalosťou aj odchod jeho brata Malcolma Younga, u ktorého sa rozvinula demencia. Z kapely odišiel v roku 2014, neskôr však Angus v rozhovore pre britský denník The Guardian prezradil, že príznaky duševnej choroby mal dávno predtým - už v roku 2008 počas nahrávania albumu Black Ice. Zo skupiny teda Malcolm na rozdiel od Briana Johnsona odišiel až keď bol jeho stav nezlučiteľný s ďalším fungovaním skupiny. Spevák sa preventívne rozhodol pre okamžitý oddych a liečbu, pričom dúfa, že sa čoskoro bude môcť vrátiť aspoň k nahrávaniu.

Zdroj: SITA (bbc.com, archív), Hudba.sk
Foto: AP Photo/Felipe Dana

Súvisiaci interpreti: AC/DC, Guns N' Roses