Presne dva týždňe pred prvým koncertom svetoznámeho britského jazzpopového muzikanta Jamieho Culluma na Slovensku poznáme meno jeho predskokana. Vo štvrtok 19. júna sa v bratislavskom NTC predstaví český hudobník, herec a porotca X Factoru Ondřej Brzobohatý s čerstvo vydaným albumom Identity.

Návštevníci koncertu si tak budú môcť vychutnať hneď dvojitú dávku súčasného popu s presahom do jazzu i swingu s pozlátkom doby, v ktorom boli pánmi pódií skutoční džentlmeni. Atraktívni a nesmierne talentovaní tridsiatnici, ktorí stavajú na prvé miesto muzikálnosť a profesionalitu, sa stretnú na pódiu vďaka priaznivej zhode okolností, ku ktorej prispela aj redakcia Hudba.sk. Organizátorom koncertu sme totiž nedávno poslali tip na rozhovor, v ktorom Brzobohatý vyjadril názor, že práve Cullum je posledný interpret, ktorý sa môže porovnávať s hviezdami ako Stevie Wonder, Ray Charles, Elton John, Michael Jackson, Prince, Earth, Wind & Fire, Tower of Power alebo Incognito.

Dva plnohodnotné koncerty hviezd

"Spojenie Jamie Cullum - Ondřej Brzobohatý nám napadlo po tom, čo sme sa v jednom rozhovore dočítali, že Ondřej je Jamieho veľkým fanúšikom. Myšlienka mať ich oboch na jednom podujatí sa nám ihneď zapáčilam, a tak sme začali konať. Sme radi, že sa to nakoniec podarilo a ešte viac nás teší, že sme pri tom nemuseli robiť kompromisy. Ondřej bude mať vlastnú päťčlennú kapelu, s ktorou odohral veľmi úspešné jarné turné a bude hrať minimálne 40 minút, takže návštevníci dostanú v podstate dva koncerty namiesto jedného a to bez toho, aby za to museli platiť navyše. Bude to nepochybne výnimočný večer," uviedol za organizátorov Ján Papač.

Bratislavský koncert Jamieho Culluma bude jeho jediným letným vystúpením v strednej a východnej Európe. Koncert bude predzvesťou mestského festivalu BA City Beats, ktorý sa uskutoční 20. a 21. júna na Pláži pod Ufom v Bratislave. V prípade priaznivého počasia sa koncert anglického muzikanta a šoumena nominovaného na Grammy a Zlatý Glóbus uskutoční pod otvorenou strechou AEGON arény.

Harmonongram koncertu Jamieho Culluma:
(19. jún 2014, NTC, Bratislava) 

17:30 - Otvorenie pre návštevníkov
19:00 - Ondřej Brzobohatý 
20:00 - Jamie Cullum (tip na článok: Jazzpopový kráľ Jamie Cullum)


Dokazuje, že v porote X Factoru sedel právom

Ondřej Brzobohatý sa do Bratislavy vráti len pár týždňov po tom, ako v rámci svojho turné v Ateliéri Babylon predstavil a pokrstil debutový album Identity. "Chcel by som sa veľmi poďakovať za mnoho pozitívnych reakcií na môj bratislavský koncert. Vážim si to a teší ma, že ľudia si ho užili spolu so mnou. Bratislavské publikum je zatiaľ jedno z najlepších, ktoré som kedy zažil," neskrýval dojatie pri svojej slovenskej koncertnej premiére. Program obohatili Libour Bouček za DJským pultom a talentovaná Tereza Černochová, ktorá sa stala krstnou mamou. Počas krstu jej asistoval Peter Cmorik, s ktorým ma momentálne Ondřej aktuálny singel, duet Vietor.

Reportáž: Ondřej Brzobohatý nie je len pekná tvárička. Dokázal to aj bratislavskému publiku

Na jarnom klubovom turné si Brzobohatý podmanil publikum svojím hlasom, dokonalou hrou na piano a živelnou energiou rodeného šoumena. Posledné mesiace sa preňho zároveň niesli v znamení porotcovania v speváckej šou X Factor. Úspešnými koncertami aj samotným albumom, ktorý má Česku pozitívne recenzie a darí sa mu aj v predajnosti, dokázal, že hoci najmä slovenskému publiku predtým príliš známy nebol, kreslo v porote X Factoru dostal oprávnene.

Ondřej Brzobohatý v Bratislave, 22.5.2014 Zdroj: Richard SvobodaKrst albumu Identity v Bratislave, 22. mája v Ateliéri Babylon

Z úspechov svojho zverenca má radosť i jeho vydavateľstvo Supraphon, ktorému Ondřej zveril vydanie debutového albumu. "Supraphon si veľmi váži spoluprácu s nesmierne talentovaným hudobníkem, ktorý patrí medzi najznámejších a najpopulárnejších umelcov v Českej a snáď i v Slovenskej republike. Vo svojom portfóliu ho vnímame ako zásadného interpreta mladej generácie a potvrzuje tak našu filozofiu, v rámci ktorej pracujeme nielen so zavedenými menami, ale snažíme sa stále hľadať nové talenty a osobnosti," uvádza Michal Máka, marketingový riaditeľ Supraphonu. Vo vydavateľstve sa mladý multitalentovaný umelec pridal k legendám ako sú Karel Gott, Lucie Bílá, Jiří Korn a mnohí ďalší.

Kto je Ondřej Brzobohatý?

Český spevák, klavirista, skladateľ, herec, moderátor a producent sa narodil vo februári 1983 českému hercovi Radoslavovi Brzobohatému a slovenskej herečke Hane Gregorovej. Už v útlom veku začal hrať na violu a neskôr na piano, ktoré je dodnes jeho najobľúbenejším nástrojom. V rokoch 1998-2004 študoval na Konzervatóriu a Vyššej odbornej škole Jaroslava Ježka skladbu, klavír a dirigovanie. Následne pokračoval v štúdiu filmovej hudby u Milana Kymličku.

V rokoch 2002 až 2008 pôsobil v kapele Bůhví, no následne sa rozhodol vydať na sólovú dráhu. Už po pár mesiacoch na scéne sa dá konštatovať, že nemohol urobiť lepšie. 
Hudobne a producentsky spolupracoval napríklad s Darou Rolins, Petrom Hapkom, Michalom Horáčkom či Jaromírom Nohavicom. Ako herec pôsobil v televíznych seriáloch Ulice a Gympl, a tiež v divadelných hrách či muzikáloch ako Jesus Christ Superstar a Vražda za oponou.

Rozhovor: Brzobohatý z X Factoru: "Dávať nálepky alebo odsudzovať vie každý debil"


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Ján Papač za Kuul Fabrik (organizátor koncertu Jamieho Culluma) a Adriána Čahojová za vydavateľstvo Supraphon. Pôvodné články boli upravené a doplnené redakciou.

Foto: Richard Svoboda

Súvisiaci interpreti: Ondřej Brzobohatý