Americká rocková kapela oslávila 20. výročie svojej existencie špeciálnym koncertom v Deň nezávislosti, teda 4. júla. Vystúpenie vo Washingtone malo špeciálnu príchuť aj vďaka tomu, že išlo o prvý koncert odkedy si frontman skupiny zlomil nohu.

Foo Fighters odštartovali severoamerickú časť svojho turné vo veľkom štýle. Na prvom koncerte od 12. júna, kedy si Dave Grohl pri nešťastnom páde z pódia zlomil nohu, si totiž kapela pripomenula výročie svojho eponymného debutu. Ten vyšiel presne pred 20 rokmi, 4. júla 1995. Do setlistu sa tak dostali aj niektoré skladby z debutu, ktoré už kapela na bežných koncertoch nezvykne hrávať. 

Dave Grohl má stále nohu v sadre, preto koncert odohral na bizarne vyzerajúcom fialovom tróne skladajúcom sa z gitarových hmatníkov a iných nástrojových častí, pričom poranenú nohu mal po celý čas vystavenú vo vodorovnej polohe smerom k fanúšikom. Rockerský stolec mu zostrojili členovia jeho kapely na základe nákresu, ktorý vyhotovil, keď ležal po operácii v nemocnici. 


46-ročný hudobník si zlomil pravú ihlicu 12. júna počas koncertu vo švédskom Göteborgu, keď spadol z pódia. Neskôr sa však vrátil a s ošetrenou nohou pokračoval vo vystúpení. Následne absolvoval v Londýne operáciu, počas ktorej mu do nohy vložili šesť kovových skrutiek. Foo Fighters preto museli zrušiť sedem európskych koncertov vrátane vystúpenia na britskom festivale Glastonbury, kde ich nahradila anglická indie-rocková kapela Florence and the Machine.

Vo Washingtone sa kapela predstavila s množstvom hostí - okrem iných sa na pódiu vystriedali aj Buddy Guy, Gary Clark Jr, Heart, Joan Jett, Trombone Shorty či LL Cool J. V novembri sa Foo Fighters vrátia do Európy, kde sa predstavia napríklad aj 9. novembra v Krakove a 11. novembra vo Viedni.

Autor: Marek Majzon (zdroj: DigitalSpy.co.uk, Rollingstone.com), posledné dva odseky: SITA
Foto: Nick Wass/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters