Vďaka rýchlosti internetu a čoraz vyššej kvalite sú online prenosy z koncertov stále populárnejšie. Jedinečnosť živého zážitku síce nenahradia, no možnosť vidieť koncerty svetových kapiel, ktoré na Slovensko možno nikdy nezavítajú, je na nezaplatenie. Doslova, pretože za koncerty, ktoré tento mesiac prináša iTunes festival, sa naozaj neplatí.

Siedmy ročník podujatia s podtitulom "30 nocí živej hudby zadarmo" sa opäť koná v jednej z naslávnejších koncertných sál sveta - The Roundhouse v londýnskej časti Camden Town. Od 1. do 30. septembra tu každý večer vystupujú najväčšie hviezdy súčasnej hudby v rôznych žánroch. O pestrosti podujatia svedčí doterajší priebeh, keď sa ako hlavné hviezdy prvých piatich večerov predstavili popová superhviezda Lady Gaga, islandskí post-rockeri Sigur Rós, folkáči The Lumineers, rockeri Paramore a hip-hopové duo Rizzle Kicks, pričom každý z nich mal i zaujímavého predskokana.

Prenosy z koncertov prináša iTunes festival v špičkovej HD kvalite, ktorá dokonale zachytáva atmosféru v sále a vďaka detailným záberom aj emócie hudobníkov. Ide o živé prenosy, ktoré sú na úrovni tých najkvalitnejších koncertných DVD záznamov. Jediné, čo na ich sledovanie potrebujete, je čas, pripojenie na internet a program iTunes v počítači. A pokiaľ počas septembrových večerov máte lepší program, koncerty si môžete kedykoľvek pozrieť zo záznamu. Archív koncertov je taktiež bezplatne prístupný cez počítačový program iTunes alebo cez špeciálnu mobilnú aplikáciu iTunes festivalu.

Čo nás ešte čaká?

Program festivalu do konca mesiaca je ešte poriadne nabitý, väčšinou interpretmi, ktorí tento rok vydali alebo budú vydávať nové albumy. Už dnes večer (koncerty začínajú väčšinou o 20:00 nášho času vystúpením predkapiel) zahrá jedna z najžiadanejších rockových kapiel tohtoročnej letnej festivalovej sezóny Queens of the Stone Age, ktorá v júni vydala skvelý album ...Like Clockwork. Ďalším veľkým lákadlom bude v pondelok (9.9.) britská kapela Arctic Monkeys, ktorá svoj nový album ešte len vydá, možno teda v jej sete očakávať aj piesne, ktoré sme doteraz nikdy nepočuli.

Počas budúceho týždňa vystúpi aj britský pesničkársky objav Jake Bugg (10.9.), americkí rockeri Kings of Leon (11.9.), s novými, doposiaľ nevydanými skladbami príde aj Elton John (12.9.), či švédska tanečná hviezda Avicii (13.9.), lahôdkou bude vystúpenie disco legendy Chic s hviezdnym gitaristom Nileom Rodgersom (Get Lucky), ktorej bude predskakovať vychádzajúca R&B hviezda Janelle Monáe (14.9.).

V druhej polovici septembra zaznie aj filmová hudba z dielne Ludovica Einaudiho (17.9.), predstaví sa aj jeden z lídrom súčasného hip-hopu Kendrick Lamar (19.9.), stálica britskej rockovo-elektronickej scény Primal Scream (20.9.), mladé objavy HAIM či Gabrielle Aplin (21.9.). Vystúpia aj úspešné mladé britské speváčky Ellie Goulding (22.9.) a Jessie J (23.9.), staronová tvár svetových hitparád Robin Thicke, ktorému bude predskakovať Aloe Blacc (24.9.), či alternatívna legenda Pixies (25.9.). O záver tohtoročného iTunes festivalu sa postarajú americké hviezdy Justin Timberlake (29.9.) a napokon Katy Perry (30.9.).

Kompletný program iTunes festivalu 2013:

1. 9. - Lady Gaga
2. 9. - Sigur Rós + Poliça
3. 9. - The Lumineers + Phox
4. 9. - Paramore + Fenech-Soler
5. 9. - Rizzle Kicks + Eliza Doolittle
6. 9. - Queens of the Stone Age + Palma Violets
7. 9. - Phoenix + Little Green Cars
8. 9. - Bastille + The 1975
9. 9. - Arctic Monkeys + Drenge
10. 9. - Jake Bugg + Valerie June
11. 9. - Kings of Leon + Jimmy Eat World
12. 9. - Elton John + Tom Odell
13. 9. - Avicii + Henrik B
14. 9. - Chic feat. Nile Rodgers + Janelle Monáe
15. 9. - Vampire Weekend + The Olms
16. 9. - Jack Johnson + Bahamas
17. 9. - Ludovico Einaudi + Agnes Obel
18. 9. - Thirty Seconds to Mars + The Family Rain
19. 9. - Kendrick Lamar + ScHoolboy Q
20. 9. - Primal Scream +  Skinny Girl Diet
21. 9. - HAIM + Gabrielle Alpin & Bipolar Sunshine & Dan Croll
22. 9. - Ellie Goulding + Laura Welsh
23. 9. - Jessie J + Lawson
24. 9. - Robin Thicke + Aloe Blacc
25. 9. - Pixies + NO CEREMONY///
26. 9. - Tinie Tempah + Naughty Boy
27. 9. - Dizzee Rascal + tba
28. 9. - John Legend + tba
29. 9. - Justin Timberlake + Mikky Ekko
30. 9. - Katy Perry + Iggy Azalea & Icona Pop

Všetky podrobnosti o festivale a účinkujúcich nájdete na oficiálnej stránke www.itunesfestival.com.

Text: Hudba.sk
Foto: Todd Williamson/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Justin Timberlake, Queens of the Stone Age