Americká heavymetalová kapela Slipknot zverejnila termíny európskych koncertov, počas ktorých predstaví najmä skladby z ostatného albumu .5: The Gray Chapter (2014). Skupina vystúpi napríklad 24. januára v poľskom meste Gdansk, kde zahrá v Ergo aréne, 26. januára sa muzikanti ukážu vo viedenskej Stadthalle a o deň neskôr v pražskej O2 aréne.

Podľa zástupcov usporiadateľskej agentúry Live Nation by sa mali vstupenky na český koncert dostať do predaja v piatok 9. októbra, členovia a členky Live Nation klubu si ich budú môcť zakúpiť už v utorok. 

Všetko to začalo v roku 1995, keď sa v mestečku Des Moindes v štáte Iowa dala dohromady partička ľudí a spoločne založili kapelu s názvom Slipknot. Po roku skúšania a hrania v zapadnutých kluboch si na vlastné náklady vydali debut Mate, Feed, Kill, Repeat. Vyšiel len v počte dvetisíc kusov, no skupina si ním získala pozornosť niekoľkých hudobných vydavateľstiev. Napokon zakotvila v Roadrunners Records

Raketový začiatok

Producent Ross Robinson im pomohol a v roku 1997 začali nahrávať v štúdiu Indigo Runch v Los Angeles. Kapela predstavila deväť hudobníkov prezlečených do kombinéz a surrealistických masiek. Pôvodnými členmi boli DJ Sid Wilson, bubeník Joey Jordison, basgitarista Paul Gray, bubeník Chris Fehn, gitarista James Root, samploval Craig Jones, perkusie Shawn Crahan, gitary Mic Thompson a spev Corey
Taylor. Pre niekoho je deväť členov možno veľa, ale Shawn Crahan si myslí niečo iné: "Na skúšky sme mali celé tri roky perfektnú dochádzku. Všetci tam boli načas a nikto nikdy nechýbal. Naša hudba je tak závislá na každom jednom členovi, že keby tam chýbal čo i len DJ, už by to nebolo ono. Aj tie najmenšie veci robia naše skladby takými, aké sú."

V roku 1999 vydala formácia eponymný album. Tým odštartovali tú hrôzu a šialenstvo, ktoré kapelu sprevádzajú dodnes. Predalo sa ho viac ako 2,5 miliónov nosičov, čo znamenalo platinovku. Tá bola pre producenta nahrávky prvou v jeho kariére. Po dvoch rokoch vystupovania na Ozzfeste, rôznych festivaloch a koncertovaní vo viacerých krajinách sveta vyšla nahrávka Iowa. Rozporuplné reakcie však vyvolal opus Vol. 3: (The Subliminal Verses) z produkčnej dielne Ricka Rubina. Slipknot ho predstavili naživo v roku 2004 v Českej republike, keď predskakovali Metallice. 

V roku 2008 zoskupenie vydalo štvrté CD pod názvom All Hope Is Gone. Stalo sa platinovým v Spojených štátoch amerických, Austrálii a Japonsku. Po jeho vydaní sa kapela vydala na svetové turné a jednou z jeho zastávok bola i česká ČEZ Aréna. Počas neho zmenili aj kostýmy a masky. Formácia sa neskôr odobrala na odpočinok, počas ktorého sa jednotliví členovia venovali svojim projektom (Stone Sour, Dirty Little Rabbits, Murderdolls, Will Haven nebo Sid).


Nová éra po smrti basgitaristu

Basgitaristu Paul Gray plánujúceho si budúcnosť so superskupinou Hail!, našli 24. mája 2010 mŕtveho v jednej z hotelových izieb v iowskom Johnstone. Okolnosti smrti neboli vtedy bezprostredne známe, no pitva nepotvrdila dohady o tom, že by jeho smrť mohol zaviniť niekto iný. V nasledujúci deň absolvovalo zostávajúcich osem hudobníkov tlačovú konferenciu bez masiek po boku Grayovej manželky a jeho brata. Dňa 21. júna bolo potvrdené, že Gray sa predávkoval morfiom a fentanylom. 

Kapela s vyjadrením o svojej budúcnosti váhala a svojim fanúšikom v tom roku ponúkla iba DVD (sic)nesses so záznamom koncertu z predošlého ročníka festivalu Download a 45-minútový film dokumentujúci turné na podporu All Hope Is Gone, čo je zároveň poctou zosnulému hudobníkovi. V roku 2011 sa formácia vrátila na koncertné pódiá a basgitaristu počas živých vystúpení nahradila zakladajúcim gitaristom Donniem Steelom.

Práce na piatom štúdiovom počine začali koncom roku 2013, v decembri toho istého roka opustil skupinu dlhoročný bubeník Joey Jordison. Vydanie albumu .5: The Gray Chapter predznamenali štyri single - The Negative One, The Devil in I, Cluster a Killpop. Po dlhých špekuláciách posily odtajnili. Do kapely ako basgitarista prichádza Alessandro Venturella a bubeník Jay Weinberg.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Petr Novák z Live Nation Czech Republic.

Perex a úvodný odsek: SITA 
Foto: Slipknot

Súvisiaci interpreti: Slipknot