Americká raperka Azealia Banks je prvým potvrdeným interpretom budúcoročného festivalu Bažant Pohoda, ktorý sa uskutoční 10. až 12. júla 2014 na letisku v Trenčíne. Len 22-ročná rodáčka z New Yorku je označovaná za jeden z najvýraznejších talentov, ale aj najväčších rebelov súčasnej nielen hip-hopovej scény.

"Vtrhla sem ako snehová guľa," napísali o nej v magazíne Billboard pred dvoma rokmi. Hneď s debutým singlom 212 totiž na seba strhla pozornosť a okamžite zaujala jedinečným zvukom a štýlom, ale aj výzorom drzého dievčiska z geta. Časopis NME ju zaradil na prvé miesto zoznamu Cool List 2011, redakcia BBC ju vybrala medzi najväčšie nádeje v tradičnom rebríčku Sound of 2012, kde napokon obsadila tretie miesto. Veľké nádeje do nej vkladajú aj ďalšie renomované médiá, na čele s internetovým magazínom Pitchfork, ktorý spomínaný singel zaradil na 9. miesto najlepších skladieb roka 2011 vo svojom koncoročnom rebríčku.

Mimochodom, videoklip, v ktorom Azealia v plnej kráse ukázala svoje ústa zo zlata aj chutný mickeymousovský svetrík, má už na Youtube viac než 60 miliónov prehratí.


Ako podotkol PR manažér festivalu Mário Gešvantner na rozhovore v Rádiu_FM, kde prvé meno Pohody 2014 dnes predpoludním oficiálne potvrdil, fanúšikovia dávali už od včera na Faceboook stránke festivalu viacero tipov na interpretov s rovnakou prvou iniciálkou - napríklad AM (Arctic Monkeys) či AF (Arcade Fire). "Je pekné, že náš prvý potvrdený umelec má iniciálky AB," hovorí k neplánovane abecednému výberu Monika Satková z agentúry Pohoda Festival.

"Osobne som rada, že ide o raperku, ktorej koncert bude pre našich návštevníkov určite skvelým zážitkom," dodala na margo mladej Newyorčanky, ktorá sa tento rok mala predstaviť na maďarskom Szigete. Napokon ju však Pohoda bude mať skôr, keďže vystúpenie v Budapešti aj na ďalších európskych festivaloch zrejme kvôli prácam na očakávanom albume zrušila. Ostáva len dúfať, že na budúci rok si plány na strávenie festivalového leta na Starom kontinente nerozmyslí.

Najdlhšie odkladaný debut súčasnosti

Azealia Banks inklinovala k umeniu odmalička, už ako teenagerka z Harlemu účinkovala vo viacerých divadelných predstaveniach. Neskôr začala študovať na umeleckej škole La Guardia High School of Performing Arts, no neskôr ju opustila len preto, aby sa mohla naplno venovať svojej hudobnej kariére. Po vydaní jej prvého EP s názvom 1991 magazín Rolling Stone napísal jasne: "Viac, prosím!"

Na viac sa však čaká už poriadne dlho. Vydanie debutového albumu Broke with Expensive Taste sa niekoľkokrát odložilo, pôvodne mal vyjsť už v septembri minulého roka, čím prekonala aj dlho odkladaný album raperky M.I.A. Práve k nej Azealiu prirovnal Michal Kaščák. "Azealia Banks je kontroverzná, výrazne súčasná, jej potvrdenie určite vytvorí priestor pre vášnivé diskusie. My sme radi, že po M.I.A. sa u nás objaví ďalšia provokujúca umelkyňa, ktorá má vo svete silné postavenie," uviedol šéf Pohody.

Aktuálne je vydanie spomínaného albumu naplánované na január 2014, snáď sa ho teda do júla dočkáme. No keby aj nie, Azealia aj bez oficiálneho albumu rozhodne má čo ponúknuť a na hodinovú festivalovú šou by jej doteraz zverejnená tvorba bohato stačila. Na svojom Soundcloude vydáva už tretí rok po sebe jeden track za druhým a na rozdiel od populárnej Nicki Minaj, s ktorou ju zvyknú prirovnávať (nemajú spoločné nič, len to, že rapujú a sú ženy), prináša mladá hviezda na americkú urban scénu omnoho progresívnejší klubový zvuk. Pri svojich experimentoch pritom spolupracuje s najzaujímavejšími menami undergroundovej tanečnej scény ako sú Machinedrum,LoneIkonikaAraabmuzikDrums of Death, či Hudson Mohawke

Azealia Banks - Jumanji (produkcia: Hudson Mohawke & Nick Hook)

Na spomínanom debutovom EP 1991, ktoré vyšlo v máji 2012, spojila starý zvuk rapovo-tanečných projektov z 90-tych rokov so súčasnými vplyvmi post-dubstepu či uk funky. Pestrosť a inovatívnosť svojej tvorby a vokálneho štýlu, v ktorom sa ultra-rýchly rap prelína s chytľavými spievanými pasážami, ukázala aj na mixtape Fantasea (2012), ktorý by sám vystačil na poriadne výživný koncert.

Z očakávaného albumu Broke with Expensive Taste zatiaľ okrem 212 (ktorá nesmie chýbať a stále znie rovnako fresh ako pred vyše dvoma rokmi), predstavila aj single Yung Rapunxel a ATM Jam. Na druhej menovanej pritom spolupracovala s hitmakerom Pharrellom Williamsom. Ide však viac o úlet ako o hitovú skladbu pre rádiá. Tie však v prípade talentovanej raperky nie sú až také podstatné. V súčasnosti je azda najväčšou hviezdou, ktorá spája svet hip-hopu a elektroniky, takže sa o nezáujem fanúšikov, ktorí majú radi tieto žánre a zároveň chcú kráčať s dobou, obávať nemusí. Navyše je už zo šialených videoklipov a fotiek, ktorými zásobuje svojich fanúšikov na sociálnych sieťach, jasné, že jej koncert bude v prípade dobrého nazvučenia jeden poriadne našľapaný žúr.


Text: Patrik Marflák (zdroj: Pohoda PR - Mário Gešvantner, archív Hudba.sk)
Foto: Facebook.com/azealiabanksmusic

Súvisiaci interpreti: Azealia Banks