Hoci je nepopierateľné, že domácej scéne stále vládnu mená ako Kontrafakt, Vec, H16, Moja Reč či AMO, čoraz viac sa zviditeľňuje aj mladá generácia nádejných interpretov, medzi ktorých patria napríklad Pra3x či Majself. Zatiaľ čo Pra3x majú už nový album Živá hudba vonku, Majself svoju novinku predstaví začiatkom budúceho roka.

Začneme u Pra3x, ktorí koncom minulého mesiaca dorazili do Bratislavy pokrstiť svoj spomínaný nový album Živá hudba. Krst sa konal v Nu Spirit Clube a úlohy krstných rodičov sa zhostili Modré Hory. Súčasťou akcie, ktorá niesla názov Ajlávmjuzik Najt, bol aj koncert dvojice Eremen & Petijee. Ako to na tomto podujatí vyzeralo, si môžete pozrieť práve teraz.

Krst albumu Pra3x - Živá hudba + Eremen & Petijee

Majself momentálne dokončuje novú štúdiovku s názvom Eden, ktorá by mala vyjsť vo februári prostredníctvom labelu Neni Problem. Ako druhý singel z novinky teraz predstavil skladbu Kruh s produkciou od Grizzlyho, pričom track sa dostal von priamo s videom.

Majself - Kruh

Dnes tu máme aj novinky z poľskej scény, konkrétne od krakovskej formácie Shoom. Tá tento rok vydala svoj debutový album Wszystko Gra, na ktorom nájdete aj skladbu Pieniążki. A práve tá sa teraz dočkala aj vizuálnej podoby, avšak nie jej pôvodná verzia ale remix.

Shoom - Pieniążki (Remix)

Druhú záležitosť od našich severných susedov má na svedomí Grem, ktorý pôsobí okrem iného aj vo vyššie spomínanej skupine Shoom. Grem pri príležitosti Halloweenu predstavil novú skladbu Let The Right One In, ktorá však nie je v poľštine ale v patois.

Grem - Let The Right One In

Výber noviniek zo zámoria nemôžeme začať ničím iným než novým singlom od Wu-Tang Clanu. Kolektív zo Staten Islandu vydá 2. decembra svoju poslednú spoločnú štúdiovku A Better Tomorrow, ktorá mala pôvodne vyjsť už vlani. Teraz sme sa dočkali tretej ochutnávky v podobe úvodnej skladby albumy Ruckus In B Minor, v ktorej môžete počuť aj zosnulého Ol' Dirty Bastarda.

Wu-Tang Clan - Ruckus In B Minor

Pri Wu-Tangu ešte chvíľu zostaneme, keďže Raekwon predstavil dvadsiatu a zároveň poslednú skladbu v rámci svojej série coververzií Throwback Thursday. V záverečnom kole sa rozhodol prerobiť hneď dve piesne, a to Zoom od Big Buba a Free od Deniece Williams. Následne sa rozhodol všetky skladby z tejto série ponúknuť zdarma na stiahnutie vo forme mixtapeu We Wanna Thank You. Ten nájdete TU.

Raekwon - Zoom / Free

Veľký rozruch tento týždeň spôsobil aj Nas so svojím novým singlom The Season. Dôvodom je predovšetkým fakt, že Nasir v tejto skladbe rapuje do beatu od legendárneho J Dillu, ktorý túto inštrumentálku vydal v roku 2006 na svojom albume Donuts.

Nas - The Season

Kendrick Lamar ešte v októbri zverejnil lyric video k svojmu aktuálnemu singlu I, a tak bolo iba otázkou času, kedy sa dočkáme aj regulárneho klipu. K. Dot nás nechal čakať takmer mesiac, ale tento utorok už klip konečne vypustil von.

Kendrick Lamar - I

To, že Slaughterhouse svoj dlho avizovaný tretí album Glass House už tento rok nestihnú vydať, je takmer isté, no aspoň sme sa od nich dočkali novej skladby Y'all Ready Know. Tú produkoval DJ Premier a nájdete ju na kompilácii Shady XV, ktorá sa dostane do predaja už koncom tohto mesiaca. K tracku navyše vzniklo hneď aj video.

Slaughterhouse - Y'all Ready Know

A hoci je nový album Slaughterhouse stále v nedohľadne, jednotliví členovia určite nespia, ale makajú na sólových projektoch. Joell Ortiz prednedávnom vydal album House Slippers, ktorý najnovšie promuje prostredníctvom videa k tracku Q&A.

Joell Ortiz - Q&A

Dva nové videoklipy dorazili tento týždeň aj z nezávislého labelu Rhymesayers Entertainment. Prvé z nich majú na svedomí Atmosphere, ktorí dali vizuálnu podobu skladbe Arthur's Song z ich stále aktuálneho albumu Southsiders.

Atmosphere - Arthur's Song

O niekoľko dní sa s novým klipom pochválili aj Dilated Peoples. Losangeleské trio nakrútilo video k tracku Show Me The Way s hosťujúcim Aloem Blaccom. Skladbu nájdete na ich štúdiovke Directors Of Photography.

Dilated Peoples feat. Aloe Blacc - Show Me The Way

Ako sme spomínali nedávno, Lupe Fiasco vydá 20. januára nový album Tetsuo & Youth. Z neho sme už mali možnosť počuť viacero ukážok, ku ktorým sa najnovšie pridala skladba Mazinger.

Lupe Fiasco feat. PJ - Mazinger

Homeboy Sandman absolvuje tento mesiac krátke turné po Európe a pri tejto príležitosti sa rozhodol predstaviť aj novú skladbu Holiday, ktorá je zároveň bonusom na jeho albume Hallways.

Homeboy Sandman - Holiday

Na záver tu máme ešte nové video od Mayera Hawthornea k piesni The Stars Are Ours, ktorá sa nachádza na jeho vlaňajšom albume Where Does This Door Go. Zaujímavosťou videa je, že Mayer zveril jeho réžiu svojmu 13-ročnému bratrancovi Jakeovi.

Mayer Hawthorne - The Stars Are Ours

Autor: Miguel Mitchél
Foto: www.facebook.com/pra3x

Súvisiaci interpreti: Nas, Wu-tang Clan