Bratislavská hip-hopová formácia H16 to spolu ťahá už viac ako dekádu. Aj keď majú jej členovia na konte i sólové albumy, nakoniec sa Majk Spirit, Otis, Cigo, Grimaso a Abe vždy stretnú spoločne v štúdiu. Stalo sa tak aj tento rok a výsledkom je štvrtý album "jednašestky" s názvom SILA, ktorý vychádza práve dnes.

H16 sa vďaka prvým dvom albumom Kvalitný materiál (2006) a Čísla nepustia (2008) stala najznámejším hip-hopovým exportom bratislavskej Petržalky. A práve na sídlisku, v ktorého uliciach sa formácia zrodila, sa minulý piatok uskutočnil špeciálny koncert v rámci podujatia Spots, ktoré sa vždy koná na inom, do poslednej chvíle utajenom netradičnom mieste. Tentokrát ním bol tunel nedostaveného metra uprostred Petržalky, kde raperi v hĺbke 160 metrov predstavili fanúšikom v predpremiére skladby z nového albumu SILA.

"Chalani zo Spots nás oslovili už dávnejšie, že chcú s nami niečo urobiť, no nakoniec je super, že sa podarilo s nimi dohodnúť práve teraz. Je to také významnejšie, ako keby sme mali len jeden z bežných koncertov, pričom by nešlo o nejaký nový projekt. Teraz to bolo ešte exkluzívnejšie, keďže išlo o album, ktorý v tom čase nebol vonku," povedal Otis v rozhovore pre agentúru SITA.

"Bola to fakt exkluzívna atmosféra, mal som až zimomriavky... Človek tam išiel takým zablateným chodníkom do uzimeného prostredia, ako do nejakej pivnice... A keď som sa zrazu otočil, stála tam masa ľudí, nechápal som, odkiaľ sa zobrali všetci. Dokonca nastal aj menší problém, na nete vraj bola zle udaná poloha, takže ľudia nevedeli to metro nájsť. Napriek tomu sa nám podarila vytvoriť krásna atmosféra," dodal Majk Spirit.

Pozrite si fotoreport z exkluzívnej akcie

Skupina ohlásila novinku v júni - presne tri roky po vydaní úspešného albumu Rýmy, hudba a boh (2013) - prostredníctvom videosingla Každý deň, v ktorom zobral fanúšikov na trip do zákulisia i súkromia členov H16 režisér a kameraman MiniBOJ KiLLA. Nasledoval októbrový vizuál k tracku Počítaj s nami z dielne A-Teamu pod vedením Michala Nemtudu. 17. novembra potom formácia oficiálne spustila predpredaj albumu a odvtedy stihla predstaviť ďalších päť noviniek - TriumfDokonalý, Ľuďom stále (pokračovanie tracku Ľuďom jebe z roku 2008), Jetpacka tiež singel Prvý krát, ktorý zaznel v závere novembra v rádiopremiére v éteri Rádia Europa 2.

O produkciu albumu sa už tradične postarali GrimasoAbe. Ako hosťujúci producenti sa predstavili Homiebeats, Maiky Beatz, DJ Wich, Gonzi a Domeno. Speváckym hosťom je Martin "Maxo" Šrámek (Vychilluj) a nechýbajú ani rapové featuringy - DMSNebojím sa nikohoPil C v spomínanom tracku Jetpack. Album oficiálne vychádza 6. decembra vo vydavateľstve Spirit Music.


Veľký album nahratý v malom štúdiu

"SILA je náš najlepší album. Dúfame, že urobí medzi ľuďmi taký humbuk, ako keď sme vydali náš debut Kvalitný materiál," hovoria svorne chalani z H16. Zhodujú sa tiež na tom, že všetky sólové albumy, ktoré v posledných rokoch samostatne nahrali, im pomohli, aby mohla byť ich ďalšia spoločná tvorba ešte lepšia: "Sme profesionálnejší, sofistikovanejší a silnejší ako predtým. Máme viac skúseností aj vďaka sólovým albumom. Teraz sme v životnej forme."

Ako členovia formácie uviedli v rozhovore pre agentúru SITA, albumom chcú odovzdať fanúšikom silu, ktorú im počas ich pôsobenia dodávali. "Celé desaťročie sme pracovali na albumoch a na jednotlivých pesničkách a posielali sme prostredníctvom nich silu ľuďom, pričom oni nám ju posielali zase naspäť cez koncerty, kúpené albumy či komentáre na internete, kúpou mikiny alebo čapice, čohokoľvek... Je to vlastne taký krásny výmenný obchod - my posielame fanúšikom silu cez pesničky a oni nám posielajú naspäť podobnú silu cez ich podporu. A týmto albumom sme chceli ľuďom opäť odovzdať tú silu a pripomenúť im, že každý jeden je pánom svojho osudu, že má tú silu a moc nad svojím životom, drží ho vo vlastných rukách a musí byť za svoj život zodpovedný," povedal Majk Spirit.

Rok 2016 si podľa jeho slov vymedzili na nahratie novej štúdiovky už vopred. "Vedeli sme, že v roku 2016 chceme robiť na albume H16. Dávalo to zmysel, keďže je to desať rokov od nášho debutu. Prvý raz sme sa o novom albume začali baviť tuším na Silvestra. Rozprávali sme sa, aký by mohol byť a v januári sa už vybrali prvé hudby. Nahrávali a finalizovali sme ho v októbri - novembri. Každý veľký album sa robí minimálne rok, neviem si predstaviť, že niekto spraví album za tri mesiace a bude to tip top," priblížil Spirit. "Našou výhodou bolo, že sme tentoraz mali vlastné štúdio, kde sme si to celé skúšali, menili a hrali sme sa s tým. Nemuseli sme sa nikam náhliť. Predtým sme nahrávali v cudzom štúdiu, kam sme museli prísť a využiť ten nahrávací čas, bol tam stres, bolo nám ľúto vyhadzovať tracky, keď už sme ich nahrali a nemohli sme sa s tým tak piplať," dodal Cigo.

Album nahrávali v malom petržalskom VTR štúdiu producenta Romana Zámožného. Majk Spirit však priznáva, že bol najskôr proti tomu. "Chcel som pre nás dobré veľké štúdio, ale chalani boli za to, aby sme to dali v domáckejšej atmosfére, tak sme napokon nahrávali u Romana v Petržalke, symbolicky dokonca niekoľko desiatok metrov od Hálovej 16. Nakoniec musím povedať, že dnes už aj malé štúdiá v detských izbách sú dostačujúce na takéto veľké projekty. Už fakt nemusíte ísť do drahého štúdia, kde zaplatíte nezmyselných 300 eur na hodinu a majú vás tam na saláme, lebo ste pre nich len produkt, jeden z mnohých a robia tam všetko manufaktúrne na páse. Tu sme boli v domácej atmosfére s človekom, ktorý tomu rozumie, chce to robiť a vyžíva sa v tom, že nám môže radiť a pomáhať vylepšovať veci, takže to bolo perfektné," uznal.


Mastering a mix albumu zastrešil Marek Šurin a o kreatívu coveru albumu sa postaral Lousy Auber z RHB Design. "Lousy prišiel s viacerými nápadmi na vizuál albumu, no napokon sa rozhodol, že chce pracovať s rukou. To bol zároveň jeden z nápadov, ktorý sa nám hneď zapáčil. Ruka totiž symbolizuje tú silu a na albume sme sa podieľali piati - ako päť prstov. Ruka zároveň môže byť tvrdá, ale môže byť aj nežná, môže búrať, ale môže i pomáhať a stavať. Je to krásna symbolika tej sily," priblížil Majk Spirit prepojenie vizuálu, názvu albumu aj samotnej skupiny.

Koncept albumu mali raperi od začiatku premyslený. "Snažili sme sa jednotlivé tracky radiť podľa hudby, ale aj podľa emócií. Nie je to koncept, ktorý by na seba nadväzoval od slova do slova, ale nie je to tam ani halabala nahádzané," priblížil nahrávku Cigo. "Sledovali sme to hudobne aj textovo, aby sme sa neopakovali, aby nešli za sebou nejaké podobné veci. Sú tam zároveň aj rôzne žánre, cez boom bap po trap. Myslím, že tam nie sú dve podobné skladby," dodal Grimaso.

Do konca roka čakajú H16 už len štyri koncerty v rámci turné Majka Spirita, ďalšie plánujú až v polovici apríla. "Teraz plánujeme dokončiť Primetime tour, to pokračuje teraz cez víkend, 9. decembra v Prahe, 10. v Ostrave, 16. v Olomouci a 17. v Bratislave - to bude posledný koncert na dlhšiu dobu. Na týchto koncertoch, samozrejme, oslávime aj nový album, čím zakončíme veľké Primetime turné. Potom chceme nechať ľuďom priestor, nech si napočúvajú album, nech to precítia - určite budú videoklipy, nejaké vizuály, budeme robiť zvláštne veci a pripomínať fanúšikom nový album a potom budúci rok v polke apríla vyrazíme na turné k albumu SILA. To sa bude tiahnuť cez celé leto a cez všetky festivaly, hrady a zámky a podobne. Termíny koncertov sa fanúšikovia dozvedia na našich sociálnych sieťach a na nete. Všetko oznámime v pravý čas, teraz je čas cez tieto chladné mesiace počúvať hudbu a získať silu," uzavrel Majk.

Tracklist albumu SILA: 

1. Každý deň   
2. Počítaj s nami   
3. Triumf   
4. Dokonalý  
5. Nebojím sa nikoho   
6. Problém   
7. Jetpack   
8. MKZ   
9. Ľuďom stále 
10. Národ holubičí 
11. Dali 
12. Sofistikovaný 
13. Pusy 
14. Vychilluj 
15. Prvý krát 
16. Sila 


Informácie pochádzajú z tlačovej správy Adriány Čahojovej z agentúry Soul For Show a rozhovoru agentúry SITA.

Foto: Soul For Show / archív H16

Súvisiaci interpreti: H16