Skupina Oratnitza patrí medzi najzaujímavejšie nové bulharské formácie. Jej hudba predstavuje originálnu interpretáciu bulharských a balkánskych tradičných motívov prostredníctvom moderných elektronických štýlov ako dubstep či drum&bass. Vo svojej hre využívajú cajón, tapan, gajdy, didžeridu, ale aj tradičný bulharský dychový hudobný nástroj kaval.

Skupina Oratnitza vznikla počas horúcich letných mesiacov v roku 2009, keď chalani hrali pri mori ako pouliční hudobníci. Členovia skupiny Hristiyan Georgiev, Georgi "Chorche" Marinov, Ivan "Popa" Gospodinov a Petar "Buny" Yordanov si zvolili názov podľa očistného obradu vykonávaného pred fašiangami. Svojou hudbou chcú totiž oslobodzovať od každodenných drobných problémov tak samých seba, ako aj publikum.

Formovanie štýlu skupiny ovplyvnil fakt, že dvaja členovia pochádzajú z pohoria Rodopy, kde majú ľudia stále blízko k folklóru. "Keď si vysoko v horách a cítiš sa taký maličký, vtedy pochopíš, čo znamená byť Bulharom a odkiaľ pochádzaš," hovorí o prirodzenom vzťahu k ľudovej kultúre člen kapely Popa. Už rok po svojom vzniku skupina zvíťazila na Sofia Fusion Rally - súťaži pre interpretáciu bulharskej ľudovej piesne, po ktorej hudobníci podpísali zmluvu s bulharsko-belgickou agentúrou Fusion Embassy. Zúčastnili sa na niekoľkých bulharských festivaloch a dnes sú jedinou tamojšou skupinou, ktorá má svoj vlastný festival Etno Fest Fusion.

V máji 2012 vydali debutový album pod rovnomenným názvom Oratnitza a v tom istom roku sa rozbehli aj ich medzinárodné vystúpenia. S obrovským úspechom zrealizovali niekoľko európskych turné, klubových vystúpení a zúčastnili sa na festivaloch v Londýne, Prahe, Berlíne, Budapešti, Krakove, v Nemecku, Grécku, Nórsku, Rusku, Malajzii, Srbsku a na ďalších miestach. V októbri 2015 predstavili v Sofii svoj druhý štúdiový album - Folktron, ktorý sa vyznačuje novou koncepciou, víziou i zvukom. V prestížnom rebríčku World Music Charts Europe albumu aktuálne patrí 18. miesto.

Skupina je s novou nahrávkou momentálne na európskom turné, v rámci ktorého sa predstaví aj v Bratislave. Čím táto kapela dobíja rebríčky a dostáva do varu fanúšikov si môžete overiť už v pondelok 8. marca. Koncert začína o 20:00 a jeho dejiskom je Flame Music Bar.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Jarmila Vlčková.