Ich nové albumy sa objavili vo väčšine koncoročných rebríčkov toho najlepšieho z domácej scény a v súčasnosti patria medzi najobľúbenejších interpretov mimo stredného prúdu. Speváčka Katarzia a skupina Billy Barman, ktorých spája vydavateľstvo Slnko Records, spolu v rámci slovensko-českého turné zavítajú do dvanástich miest.

Naposledy sa Billy Barman na takú veľkú šnúru spojili s kapelou Puding Pani Elvisovej a turné propagujúce súčasný pop v slovenčine nazvali naozaj ľubozvučne - Ľudovít Tour. Aj teraz predstavujú originálnu a vtipnú slovnú hračku, ich turné s Katarziou sa totiž volá Veľký Čínsky Tour. Odštartuje už o necelý mesiac, 3. marca v Prešove, a do 11. apríla sa môžu tešiť fanúšikovia od Košíc až po Prahu. Lístky sú už v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Chcú spojiť ľudí, ktorí by sa inak nestretli

Rozhovory o spoločnej šnúre Katarzie a Barmanov začali už v minulom roku. Speváčka mala dokonca krstiť album Billy Barman Dýchajúce obrazy na ich decembrovom koncerte v Prahe, ale kvôli chorobe sa jej to nepodarilo. "Strašne sa tešíme, že ideme s Katkou koncertovať. Výborne si rozumieme, fandíme si a keďže nemáme úplne identické skupiny fanúšikov, dúfame, že príde veľa ľudí, ktorí by sa možno na jednom koncerte nestretli," hovorí gitarista a skladateľ Jozef Vrábel.

Bratislavská kapela vydala svoj tretí album na značke Slnko Records v novembri 2016. Demonštruje na ňom odvahu vydávať sa viacerými hudobnými smermi, experimentovať s aranžmánmi, dychovými nástrojmi, prípadne postaviť celú skladbu len na vokáloch. Titulnou piesňou aj témou, ktorá sa nesie celou nahrávkou je Sloboda. Pesnička aj album sú v nominácii na album a singel roka cien Radio_Head Awards.


Prekvapivá premena a úspech na českej scéne

Katarzia vydala svoj druhý album Agnostika v septembri minulého roka. Predstavuje sa na ňom ako producentka, speváčka i manažérka v úplne nových polohách, než ju fanúšikovia poznali v čase debutu Generácia Y. Nahrávka oproti pesničkárskej prvotine vznikla s celou kapelou prvoligových muzikantov z Čiech aj zo Slovenska vrátane Martina Valihoru, Mareka Minárika a výborných inštrumentalistov z jazzového konzervatória v Prahe.

Veľké množstvo pozitívnych ohlasov na jej tvorbu aktuálne prúdi aj z Českej republiky, kde sa Katarína po presťahovaní do Prahy rýchlo dostáva do širšieho povedomia. Pomohla jej k tomu aj svojská coververzia piesne Davida Kollera Záchranár, ktorú samotný spevák, skladateľ a bubeník skupiny Lucie považuje za najvydarenejší kúsok z projektu David Koller & Friends. "Ak by som musel vybrať jedného interpreta, tak by to bola Katarzia, ktorá zvolila pieseň Záchranář a vdýchla jej úplne novú energiu, nový život. Vymyslela si k nej aj celkom jednoduchý videoklip, ktorý je tiež veľmi zaujímavý," povedal Koller v nedávnom rozhovore pre agentúru SITA.

Začiatkom tohto roka Katarzia opäť rozvírila hladinu našej scény pesničkou Kde sa slzy berú, ktorú zložila pre nový slovenský film Piata loď. A čo hovorí na blížiace sa turné? "Agnostická kapela s prvotriednymi Barmanmi. Teším sa na to!" Nedá sa nedoplniť ani facebookovský "manifest" turné od Barmanov: "Kung-fu na bare, ranná meditácia na lôžku, no v prvom rade obrovská disciplína a víkendy plné odriekania a sebazaprenia!"


Billy Barman + Katarzia - Veľký Čínsky Tour:

3. 3. - Prešov, Čierny Orol PKO
4. 3. - Lučenec, Tančiareň a pivovar Franz
10. 3. - Košice, Kasárne Kulturpark
11. 3. - Púchov, Queens pub
17. 3. - Žilina, Smer Music Bar
18. 3. - Banská Bystrica, Urban Spot
22. 3. - Nitra, Nájomná jednotka
23. 3. - Trnava, Music A Cafe
28. 3. - Bratislava, MMC
31. 3. - Trenčín, Piano club
10. 4. - Praha, Lucerna Music Bar
11. 4. - Brno, Fléda

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Katarzia a Billy Barman - vizuál Veľký Čínsky Tour Zdroj: Palko BartošO uletený ázijsko-windowsácky vizuál turné sa postaral Palko Bartoš (plná verzia)


Redakciu Hudba.sk informoval Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Článok sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.facebook.com/billybarman.sk a www.facebook.com/katarziaprojekt.

Foto: Lousy Auber (BB), Matúš Bence (Katarzia)

Súvisiaci interpreti: Billy Barman, Katarzia