Český hudobník, skladateľ a spevák Vladimír Mišík a jeho kapela Etc... vystúpia 20. marca v bratislavskom Ateliéri Babylon. Rodák z Prahy bude mať 8. marca 70 rokov a toto veľké životné jubileum sa rozhodol osláviť aj na Slovensku, kde má početnú fanúšikovskú základňu.

Vladimír Mišík sa narodil 8.marca 1947 v Prahe do rodiny Slovenky a amerického armádneho dôstojníka, čo v tom čase jednoznačne predznamenalo jeho detstvo. Po odchode amerických vojsk vyrastal s maminkou sám a v náročných rokoch puberty začal prirodzene inklinovať k umeniu, predovšetkým k poézii a hudbe. Už popri štúdiu na učilišti začal hrať a neskôr spievať. Počas školy bol členom kapely Uragán, kde hral na bicie.

Keď sa zoznámil s nedávno zosnulým fenomenálnym gitaristom Radimom Hladíkom, vzišla z toho ich spolupráca v skupine Komety. Neskôr ju obaja opustili a založili dodnes známu a oceňovanú kapelu Matadors. To už bola hudba pre Mišíka všetkým a začal sa jej venovať profesionálne. Postupne hral, spieval a vystupoval s rôznymi kapelami. Na konci roku 1968 založil spolu s Hladíkom dodnes legendárnu kapelu Blue Effect. V roku 1970 vydali platňu Meditace, po jej vydaní však bol Vladimír z kapely "odídený" a hľadal nové útočisko.

Kultové Flamengo, kultový album

Tým sa preňho stala kapela Flamengo, s ktorou vydal jednu z kultových platní československého bigbeatu a rocku Kuře v hodinkách, ktorá aj po viac ako štyroch desaťročiach oslovuje stále nových a nových poslucháčov. V tých rokoch bola prelomová nielen po hudobnej stránke, ale najmä dovtedy nevídaným spojením rockovej hudby a poézie. Texty na platňu napísal Josef Kainar a pre Mišíka to okrem iného prinieslo poznanie, že toto spojenie neskutočne krásne funguje.


Počas celej svojej hudobnej kariéry potom už naďalej siahal, okrem svojich vlastných, len po textoch vynikajúcich básnikov a textárov. Za všetkých treba spomenúť okrem Kainara aj mená Václav Hrábě, Jiří Dědeček, Pavel Kopta, Hynek Žalčík či Pavel Šrut. Ich texty a spojenie osobitej a invenčnej hudby sa stali jedným z poznávacích znakov jeho tvorby.

Etc.. a zákaz činnosti od komunistov

Skupina Flamengo sa stihla rozpadnúť ešte pred vyjdením albumu (1972) a po príležitostných angažmánoch v polovici 70-tych rokov Vláďa založil skupinu Etc..., s ktorou (s rôznymi personálnymi zmenami) koncertuje dodnes. V osemdesiatych rokoch v časoch normalizácie sa Vladimír Mišík postupne stal personou non grata a rôzne obmedzenia a nezmyselné administratívne prekážky nakoniec vyústili do zákazu činnosti, ako bolo vtedy uvedené v oficiálnych dokumentoch "až do úplného zabudnutia". To pre profesionálneho hudobníka, živiaceho naviac aj rodinu, znamenalo veľmi ťažké a komplikované obdobie.


Úplný zákaz činnosti trval našťastie "len" niečo cez dva roky, potom sa postupne začal Mišík na pódiá vracať najskôr prostredníctvom akustického zoskupenia Čundrgrund (ČDG) s premenlivou zostavou hudobníkov (hrávali v ňom okrem iných spolu s ním Vladimír Merta, Jan Hrubý, Olin Nejezchleba, Ondřej Konrád a ďalší) a dostalo sa mu vrelého prijatia od publika.


Dnes vieme, že k úplnému zabudnutiu už našťastie nikdy nedôjde - Vladimír Mišík má svoje nezameniteľné a nezabudnuteľné miesto medzi legendami československého rocku a bigbeatu. A nielen tam - českí astronómovia totiž po ňom pomenovali novoobjavenú planétu, tak si len želajme, aby dlho nerušene krúžila v našej galaxii. Pri svojom marcovom oblete sa na chvíľu zastaví 20. marca v Bratislave a prinesie fanúšikom večer plný krásnej hudby a muzikantského majstrovstva v podaní Vladimíra Mišíka a jeho spoluhráčov.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Zdroj: SITA, Dr. Horák
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Vladimír Mišík