Nový rok pre slovenskú world music scénu odštartoval v januári sériou výrazných úspechov, ktoré sa spájajú s menami interpretov ako Banda, Balkansambel, Katarína Máliková, Mojše Band či Medial Banana. Viacerí z nich bodovali v prestížnych rebríčkoch a predstavia sa na zaujímavých medzinárodných podujatiach.

Asi najviac zarezonovalo 15. miesto albumu Šlamastika od žilinskej skupiny Balkansambel v januárovom rebríčku medzinárodnej rozhlasovej albumovej hitparády World Music Charts Europe. O tomto úspechu sme informovali už na začiatku januára, novinkou kapely je pozvánka na prestížny estónsky showcaseový festival Tallinn Music Week, ktorý sa bude konať 27. marca až 2. apríla.

Balkansambel budú len druhou slovenskou skupinou na tomto festivale, ktorý je najdôležitejším podujatím svojho druhu v pobaltských krajinách (vlani tam ako náš prvý zástupca vystúpila skupina Bad Karma Boy). Okrem toho sa Žilinčania, originálne kombinujúci prvky balkánskej hudby s jazzom, vážnou hudbou aj slovenskými ľudovými vplyvmi, predstavia aj na najväčšom českom festivale Colours of Ostrava, ktorý sa uskutoční od 19. do 22. júla.


Úspechy zbiera aj skupina Banda. V roku 2016 viedla od augusta do októbra v medzinárodnom internetovom rebríčku Ethnocloud s piesňou Nadeja a skvelou správou je, že už v januári sa v tom istom rebríčku uchytila s ďalšou nahrávkou Zozuľa - navyše sa v nadväznosti na dominanciu predchádzajúceho singla rýchlo dostala až na úplný vrchol rebríčka. Obe skladby pochádzajú z vynikajúceho druhého albumu kapely s názvom hraBanda (2014).

Za zmienku stojí aj fakt, že dvaja z členov skupiny - huslista a líder Samo Smetana a cimbalistka a speváčka Alžbeta Lukáčová - sa tento rok pravidelne objavujú aj na televíznych obrazovkách ako porotcovia v novej talentovej šou Zem spieva. Snáď sa aj vďaka tomu s ďalším albumom dočkajú väčšieho uznania aj na domácej scéne.

Prečítajte si: Ako vzniká progresívny folklór? Banda v ľudovkách mení hudbu aj texty



V polovici januára k potešujúcim správam o slovenských úspechoch na medzinárodnej scéne pribudla informácia, že trio Mojše Band bude 4. - 8. mája bojovať o Grand Prix na najväčšej svetovej súťaži židovskej hudby International Jewish Music Festival v Amsterdame. Rozhodlo o tom hlasovanie poslucháčov, ktorých zaujal klip s jidiš verziou známej skladby Happy od Pharella Williamsa, ale aj porota, ktorá ocenila ich nahrávku Svadobnej suity z Mukačeva


Výborný ohlas zaznamenal na prelome rokov prekvapujúco vyzretý debutový album mladej hudobníčky Kataríny Málikovej s názvom Pustvopol. Okrem množstva pozitívnych recenzií a ohlasov od fanúšikov i hudobných kritikov môže bodovať aj v ankete Radio_Head Awards. Nominácie v poslucháčskych aj odborných kategóriách sa dozvieme už v pondelok 13. februára.

Máliková sa objavila v longlistoch kategórií Album, Debut a Singel roka a dá sa predpokladať, že ju nominujú aj kritici v kategóriách Album roka - Cena kritikov a World music/Folk. Propagácia talentovanej speváčky a skladateľky v zahraničí ešte len začína, už teraz má však istú účasť na Colours of Ostrava.

Rozhovor: Objav roka Katarína Máliková: V ľudových piesňach hľadám seba a svoj príbeh


Dva dni pred festivalom sa na rovnakom mieste v Ostrave uskutoční aj významné showcase podujatie Czech Music Crossroads 2017, kde sa na odporúčanie zástupcov platformy World Music from Slovakia (WOMUSK) okrem Balkansambelu a Kataríny Malíkovej predstaví aj slovenský ethno-jazzový projekt Ľudové mladistvá. Ten minulý rok zažiaril na Bratislavských jazzových dňoch, kde vyhral súťaž na Pódiu mladých talentov, bodoval aj v 30. ročníku súťaže Nové tváre slovenského jazzu a má šancu získať "rádiohlavu" ako Objav roka. Široká verejnosť mohla unikátnu skupinu okolo klaviristu Martina "Majla" Štefánika spoznať v sobotu v spomínanej televíznej šou Zem spieva.

Viac info o projekte: Folklór úplne inak: Mladý skladateľ Majlo predstavil energické Ľudové Mladistvá


Na záver je tu pripomenutie úspechu slovenského reggae. To je síce považované za samostatný a svojbytný žáner, ktorý je vo svete ešte populárnejší ako samotná world music, no čisto technicky ho možno pokojne zaradiť do tejto širokej a pestrej rodiny hudobných žánrov a štýlov. Ako sme už informovali, album skupiny Medial Banana s názvom Inna Jamdown zaradil najrešpektovanejší web združujúci fanúšikov reggae - Reggaeville.com - na skvelé 15. miesto svojho celoročného výberu najlepších albumov roku 2016.


Aj vďaka sérii týchto skvelých správ hneď v úvode roka, môže slovenská world music komunita dúfať v to, že rok 2017 bude pre vývoz originálnej slovenskej hudby do zahraničia prelomovým. Skvelou príležitosťou na jej prezentáciu bude v októbri prestížny hudobný veľtrh WOMEX , ktorý sa len po druhýkrát v jeho histórii bude konať v strednej Európe. Po Budapešti, kde v roku 2015 zaujalo Pacora Trio, prídu na rad Katovice. Aj vďaka skvele rozbehnutým aktivitám spomínanej platformy World Music from Slovakia je vysoko pravdepodobné, že i tam budú mať slovenskí umelci šancu zviditeľniť sa.

Redakciu Hudba.sk za WOMUSK informovala Ľubica Zajacová Záborská, ktorá text pripravila spoločne s Vladimírom "Potkanom" Potančokom (Hudba sveta_FM). Článok sme doplnili o ďalšie informácie a odkazy z archívu Hudba.sk.

Foto: Facebook.com/mojse.band