Samuel Tomeček, známy už len skrátene ako Samuel, prináša ďalší singel. Po Legínach so Suverenom ponúka spevák ďalšiu spoluprácu s raperom. Na novinke so zahraničným zvukom, ale slovenským textom, v ktorej smúti za bývalou seriálovou hviezdou, mu tento raz vypomáhal Rakby.

Pred vyše polrokom si Samuel zo súťaže Milujem Slovensko pochvaľoval kontakt s rapovou scénou. Vtedy to bolo hlavne v súvislosti hlasovej výučby niektorých z nich. Možno aj z toho vzišla spolupráca s raperom Suverenom na letnom singli Legíny. Teraz prináša kedysi superstárovský romantický rocker ďalšiu kooperáciu tohto druhu. Na piesni Chrám mu sekunduje Rakby, ktorý je autorom textu Samuelovej novinky.

"Pôvodne bola táto skladba v angličtine. Ako sme ju komponovali spoločne s Martinom "Maxom" Šrámkom (v štúdiách Fair Play Music a Little Beat, pozn. red.), započul som tam rapovú časť a oslovil som Rakbyho. Potom to nejakú dobu stálo, riešili sme finálny zvuk skladby. Nakoniec, po asi roku, ma Rakby presvedčil, aby som to celé prespieval do slovenčiny. Napísal mi text a myslím si, že to je viac zrozumiteľné pre väčšiu skupinu ľudí u nás ako keď to bolo v angličtine," vysvetlil pozadie vzniku piesne o výčitkách voči bývalej polovičke finalista prvého ročníka súťaže Slovensko hľadá Superstar.

V príslušnom takmer štvorminútovom videoklipe je striedavo vidieť zábery na Samuela a Rakbyho. Kým prvý je v dome a čelí premietaniu spomienok na bývalú partnerku, ktorú hrá Romana Ondrejkovičová zo zrušeného slovenského seriálu Bratislava - Deň a noc, druhý doslova chodí po kanáloch. Nápaditosť teda audiovizuálnej snímke vytvorenej Štefanom Lelovičom nechýba.

Akurát bola opäť zo strany autora textu podcenená spevavosť slovenčiny. Ak totiž išlo o hovorovosť a sluchovú blízkosť pre nie veľkých fanúšikov angličtiny, opakujúce sa "bejbi" v prvej strofe znie dosť rušivo a "chrám" ako názov môže pôsobiť prehnane melodramaticky. Na druhej strane, dynamika medzi raperom a spevákom nechýba, ba dokonca sa nájde rytmika aj v samotnom hovorenom prejave, čo robí skladbu o niečo zaujímavejšou než ostatná tvorba tancujúceho rapera.


Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Rakby, Samuel Tomeček