Slovenský tenorista Pavol Bršlík v Divadle Jána Palárika v Trnave pokrstil svoje profilové CD s názvom Mikuláš Schneider-Trnavský: Songs. Na slávnostnom akte sa zúčastnili aj príbuzní slávneho skladateľa.

Nahrávka prináša výber z piesní a piesňových cyklov (Slzy a úsmevy, Zo srdca, Drobné kvety, Slovenské ľudové piesne) významného slovenského hudobného skladateľa Mikuláša Schneidera-Trnavského v sprievode renomovaného slovenského klaviristu Róberta Pechanca.

Trnavského piesne patria k najznámejším dielam z celej skladateľovej tvorby a reprezentujú určitú vývojovú etapu slovenskej hudobnej kultúry. Aj vďaka medzinárodnej speváckej súťaži nesúcej skladateľovo meno sa jeho piesne stali súčasťou repertoáru mnohých zahraničných sólistov.

Úlohy krstných rodičov nového albumu sa ujali Edita Bugalová, muzikologička a riaditeľka Hudobného múzea Slovenského národného múzea s manželom Štefanom Bugalom, vnukom M. Sch.-Trnavského, a Martin Kultán, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne, ktorá podporila vydanie CD. Na koncerte zaznel výber piesní M. Sch.-Trnavského, ale aj známe operné árie a talianske piesne.

Pavol Bršlík pokrstil svoje profilové CD Zdroj: Zdenko HanoutViac fotografií z krstu nájdete v galérii

Tenorista Pavol Bršlík patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov mladej generácie slovenských operných spevákov, ktorého úspechy sú známe nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Hosťoval na operných scénach a koncertných pódiách v Paríži, Londýne, Mníchove, Berlíne, Zurichu či v Metropolitnej opere v New Yorku. Okrem iných spolupracoval s Berlínskou filharmóniou, London Symphony Orchestra, Bavorským rozhlasovým symfonickým orchestrom pod taktovkou dirigentov ako Riccardo Muti, Gustavo Dudamel, Colin Davis či Kurt Masur.

Profilové CD Pavla Bršlíka vychádza vo vydavateľstve Viva Musica! records v špeciálnej knižnej väzbe. CD sa nahrávalo v priestoroch Koncertnej sály Dvorana na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Pod hudobnú réžiu projektu sa podpísal hudobný režisér a skladateľ Peter Zagar. Album je zároveň prvým zo série profilových nahrávok slovenských operných spevákov, ktoré plánuje Viva Musica! records postupne realizovať.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Marek Perička z Viva Musica! agency.

Foto: Zdenko Hanout