Dávno už nie je len tou speváčkou, ktorá zbierala hudobné ceny ako Slávik, OTO alebo Aurel. V minulosti jej zázemie tvorilo jedno z najväčších hudobných vydavateľstiev, teraz je nezávislou hudobníčkou. Napriek tomu sa púšťa do veľkých vecí, ktoré jej zatiaľ vychádzajú, aj keď podľa vlastných slov nemá vytýčený žiadny smer, ktorým sa chce vo svojej tvorbe posúvať.

Jej aktuálnou novinkou je videosingel Horou, ktorý je zatiaľ najambicióznejším pesničkovým projektom v jej kariére. Pri jeho tvorbe Zuzana Smatanová zariskovala a zhostila sa produkcie, ktorá je veľkolepá a výpravná - len samotná pieseň sa nahrávala dlhých osem mesiacov a podieľalo sa na nej viac než 30 hudobníkov.

Téma piesne - oslava slovenskej prírody - je pre 31-ročnú speváčka a skladateľku veľmi dôležitá a osobná. Vyrastala totiž v malebnej dedinke Súľov-Hradná v objatí hôr, kam ju okrem čarokrásnej prírody ťahajú aj spomienky na detstvo a jej rodný dom. "Sú chvíle, kedy potrebujem vypnúť telefón a odísť od internetu. Snažila som sa vnímať ten život, čo ma obklopuje. V lese čerpám energiu, liečim si dušu a hľadám vnútorný pokoj. Hora, les, to je prostredie, kde to dýcha a ja som to tam zakomponovala úplne prirodzene," priblížila námet na novú pieseň, o ktorej sa viac dočítate TU.

 
V štúdiu s legendou Ivanom Jombíkom

Počas prvej dekády svojej kariéry spolupracovala hlavne s producentom Mariánom Kachútom, ktorý dlhé roky hrával v jej sprievodnej kapele a stále ich spája kamarátsky vzťah. Prelom nastal až pri pesničke s Adamom Ďuricom Miesta, s ktorou jej pomohol líder kapely Lavagance Marek Rakovický. Okrem toho produkoval aj jej minuloročný hit V dobrom aj v zlom.

S piesňou Horou prevzala producentskú úlohu na seba, finálny mix nahrávky však zverila do rúk renomovanému majstrovi zvuku, ktorý jej pomohol už počas procesu tvorby. "Ivan Jombík je štúdiová legenda, ktorá so mnou spolupracovala už pri pesničke V dobrom aj v zlom. Tentokrát dohliadal na moju prácu v štúdiu a veľmi som mu za to vďačná. On ma v hudbe dokáže posunúť, vždy s ochotou poradil a pevne verím, že tu naša spolupráca nekončí," dodala.

Sama za seba

Doménou Zuzany Smatanovej boli dlhé roky pop-rockové hity s jednoduchšími akustickými aranžmánmi. Na mieste je preto otázka, či je novinka len výnimkou, alebo naznačuje nové hudobné smerovanie. "Nemám žiaden smer ani kalkuláciu, kam sa so svojou tvorbou chcem posúvať. Jednoducho túto pieseň som takto cítila. Horou sa mi splnil sen, ja som vždy túžila nahrať akoby 'národnú' pieseň, kde bude veľký orchester a mužské hlasy a myslím, že do tejto piesne sa to presne hodilo. A čo bude ďalej? Možno raz urobím diskotékovú pesničku," hovorí so smiechom speváčka, ktorá sa nedávno po 12 rokoch svojej kariéry dobrovoľne vzdala zázemia veľkého vydavateľstva.

Jej posledný štúdiový album Dvere vyšiel v roku 2011 a kompilácia najväčších hitov Momenty 2003 - 2013 pred troma rokmi. Od tej doby sa vybrala na cestu nezávislej umelkyne, kde o všetkom rozhoduje sama. "Teraz som sama za seba. Mám svoj čas, nemám žiadne termíny a nič, čo by ma svojím spôsobom dusilo. Môžem sa voľne unášať tým, čo je teraz. Napriek tomu pracujem denne, keď budem mať pocit, že mám dostatok materiálu na album, tak ho urobím. Teraz robím presne to, čo chcem a čo ma baví," vysvetľuje pracovitá speváčka, pre ktorú sa navonok vlastne nič nezmenilo. Jej piesne sa stále hrajú v rádiách a kalendár letných koncertov má už teraz zaplnený.

 
V lete ju čaká aj Rocková maturita

Vlastnou "rockovou maturitou" si Zuzana prešla v začiatkoch svojej hudobnej cesty. Aj napriek raketovej kariére, ktorá ju po víťazstve v súťaži Coca Cola PopStar čakala, aj ona si pamätá festivalové začiatky na pravé poludnie, keď musela dokazovať svoje kvality medzi zabehnutými menami svojich známejších kolegov. "Ako začínajúci interpret som si prešla časom hrania, kedy aj mne svietilo slnko do tváre a následne po mne išli najväčší headlineri, bola to pre mňa veľká skúsenosť, za ktorú som vďačná."

Od tej doby sa veľa zmenilo a speváčka, ktorá dokáže živelný rock zabaliť do nežného obalu, už hráva na festivaloch už v pozícii jednej z najväčších domácich hviezd. "Teraz už hrávame vo večerných hodinách, kedy sa ľudia dokážu naplno otvoriť. Aj tento rok so mnou bude vystupovať jazzman Milo Suchomel. Je to skvelý muzikant a veľmi dobre sa mi s ním spolupracuje. Už trošku ozvláštňuje moje koncerty, už to nie je len o mojej kapele, už to je aj o ňom a o jeho sólach. Teším sa z toho, lebo ma to posúva ako muzikantku troška ďalej. Možno budúci rok budem mať harfu na koncertoch," dodáva s tajomným úsmevom.

Možno práve prežité skúsenosti a jej odpracovaná cesta na vrchol sa zapáčili tvorcom súťaže Rocková maturita, v ktorej Zuzana tento rok zasadne do poroty v kategórii pop&rock. "Teším sa, že budem súčasťou tohto projektu. Budem sa snažiť pozerať hlavne na piesne a energiu, s ktorou budú vystupovať, lebo ak interpret má dobré pesničky a sám si ich skladá, tak bude vedieť ľahšie fungovať aj po súťaži. Rozhodne si myslím, že to je dobrá príležitosť, lebo vždy je fajn, keď sa nová kapela uchytí. Teraz tá pôda na slovenskej scéne je opäť viac trošku pripravená, dostali sme viac priestoru v rádiách. Verím, že tejto príležitosti sa dostane aj nováčikom," hovorí speváčka na margo súťaže, do ktorej sa môžu talentovaní speváci a kapely prihlásiť už len do pondelka 9. mája. Viac sa dozviete na webe www.rockovamaturita.sk.

Ako nám tiež prezradila, na dovolenku kvôli pracovným povinnostiam tento rok ani nepomyslí. "Leto mám plné koncertov. Preto som si ešte v marci odskočila s partiou kamarátov zalyžovať do Talianska. Mám radosť z toho, ako už začne festivalové leto a predstavím novinku Horou. Som zvedavá, ako ju fanúšikovia prijmú." Už teraz je však jasné, že Zuzana svojou pesničkou príjemne prekvapila. Svedčia o tom pozitívne ohlasy na jej stránkach aj rýchlo rastúci počet zhliadnutí videoklipu. Úspech skladby bude aj pre ňu výzvou, aby sa napriek nejasnému smerovaniu neprestávala posúvať a prekvapovať.

Autor: Roman Kubovics
Foto: SITA/Ján Slovák

Súvisiaci interpreti: Zuzana Smatanová