Basové a gitarové riffy, charizmatická speváčka, slovenské texty a silné melodické refrény. To sú hlavné zbrane novej kapely na bratislavskej klubovej scéne, ktorá si hovorí Klons. Prečo sa nazvali "klonmi", čím sa živia popri hudbe, ktorá je ich veľkou vášňou, a najmä ako znejú, sa dozviete v článku.

"Názov Klons vznikol ešte keď sme pôsobili ako duo s bratom. Okolie vnímalo, že sa na seba neuveriteľne podobáme, akoby sme boli kloni," hovorí speváčka Petra. Jej brat Boris napokon kvôli práci odišiel do zahraničia a musela si nájsť nových spoluhráčov, názov skupiny však zostal. "Nakoniec sme zistili, že všetci v kapele máme modré oči, tak ten názov naďalej korešponduje s myšlienkou klonov," doplnil bubeník Teodor, jediný Košičan v bratislavskom kvartete.

Ako oficiálny rok vzniku uvádzajú 2013, aj keď finálna zostava sa ešte chvíľku utriasala. Texty a skladby píše prevažne Petra s bratom, ktorý sa do života kapely tvorivo zapája na diaľku. Niektoré však pochádzajú aj od ostatných členov kapely, ich podporovateľov či fanúšikov. "Čo sa týka samotnej hudby, tak to je proces, ktorý prebieha priamo v skúšobni. Niekto z nás prinesie nový nápad, zaujímavú myšlienku, následne sa na nej pracuje spoločne v skúšobni... Tak vzniká nová skladba," približuje Teodor.

Klasický slovenský príbeh - kapela popri zamestnaní

Členovia skupiny Klons sú podľa vlastných slov ako ich skladby - plní pozitívnej energie, humoru a radosti zo života. Hudbe sa všetci venujú už od detstva. Petra spieva už od útleho detstva, basgitarista Michal žil v Nemecku, kde bol plnohodnotným členom populárnej kapely, gitarista Tomáš bol jedným z najtalentovanejších žiakov Vadima Bušovského a Teodorovi bicie taktiež už dlho dopĺňajú každodennú pracovnú rutinu. Je všeobecne známy fakt, že hudbou sa na Slovensku veľmi ťažko živí, preto sú všetci členovia kapely aktívni aj v iných oblastiach života. Petra je doktorandkou didaktiky chémie, Teodor stavebným inžinierom, Tomáš auditorom a Michal projektovým manažérom.

Klons Zdroj: Jakub Fabián

Ich žánrom je pop rock, majú však ďaleko od tvorby "vymäknutých" skupín, pre ktoré sú kvôli snahe zapáčiť sa mainstreamovým rádiám náročné gitarové sóla stali tabu. Skladby skupiny Klons pritom znejú nielen dostatočne hutne a tvrdo, ale aj melodicky a chytľavo. "Popom chceme osloviť čo najviac kategórií poslucháčov a rock - ten je predsa nesmrteľný," hovorí s úsmevom charizmatická frontmanka.

Skupina hrá čisto vlastnú tvorbu, všetky texty sú po slovensky, až na jednu výnimku. Je ňou francúzsky spievaná pieseň Je ne reviens pas (Nevrátim sa), ktorá rozpráva príbeh silnej lásky a jej zrade a je spestrením koncertného repertoáru mladej kapely. "Skladby sú väčšinou o živote a vychádzajú z pocitov a životných udalostí, s ktorými sa aj kapela stotožní," dodáva Petra.

Zbaviť sa problémov a letieť

Skupina, ktorá doteraz vystupovala v kluboch v Bratislave a okolí sa momentálne pripravuje na leto plné koncertov nielen v hlavnom meste, ale aj v iných častiach Slovenska či v Českej republike. Tento rok sa posunula na ďalšiu úroveň aj nahratím prvých troch štúdiových piesní. Sú nimi Letím, Ku šťastiu a spomínaná Je ne reviens pas. Ku každej chcú "kloni" predstaviť aj videoklipy, ten prvý už zverejnili a svojou kvalitou je rovnako príjemným prekvapením ako ich hudba.

"Klip a pieseň Letím vyjadrujú negativitu, ktorá nás zväzuje v živote, ťaží a my nie sme schopní viac žiť. Máme chuť skoncovať so všetkým. Ale keď sa človek dostane až k bodu, keď chce skoncovať so životom, pochopí, aký je život skvelý. V klipe negativitu znázorňuje plachta. Človek sa chcel utopiť, no rozmyslel si to. Našiel miesto, kde plachtu spálil, čím sa zbavil všetkého zlého, a začal odznova. Letím može znamenať nielen letím dolu zo strechy, ako sa spieva v piesni, ale aj letím ako oslobodený a štastný. Chceli sme ho poňať metaforicky, aby si každý našiel v ňom ten svoj problém a zbavil sa ho," hovorí speváčka o videoklipe, ktorý sa natáčal na rôznych miestach v Bratislave.


Redakciou Hudba.sk informoval za kapelu Klons Lukáš Ivánek. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac sa o skupine dozviete na jej facebookovej stránke www.facebook.com/klonsrock.

Foto: archív skupiny