Vo štvrtok v noci sa losangeleskom Staples Centre odovzdávali ceny MTV Video Music Awards za najlepšie videoklipy za posledný rok. Favoritka na zisk najväčšieho počtu ocenení Rihanna napokon zvíťazila "len" v najprestížnejšej kategórii Videoklip roka. Celkovo pritom bola nominovaná v deviatich kategóriách.

V kategórii Videoklip roka sa Rihanna o víťazstvo uchádzala klipom We Found Love (feat. Calvin Harris) a tiež ako hostka v Drakeovom hite Take Care. Zvíťazila vďaka videu k prvej menovanej skladbe, no v ostatných kategoriách sa jej už tak nedarilo. Barbadoská hviezda sa počas udeľovania cien predstavila aj naživo - zaznela víťazná pieseň aj menej známa skladba Cockiness (Love It) v remixe, v ktorom hosťuje mladý raper A$AP Rocky.

Pozrite si videoklip roka podľa ankety MTV:

Rihanna feat. Calvin Harris - We Found Love

Najúspešnejším účastníkom tohtoročných MTV Video Music Awards je britsko-írsky boyband One Direction, ktorý premenil všetky tri svoje nominácie. So videoklipom What Makes You Beautiful kvinteto spevákov triumfovalo v kategóriách Najlepší nový interpret, Najlepší popový videoklip a Videoklip najviac hodný zdieľania, kde o víťazovi rozhodujú fanúšikovia. Počas ceremoniálu kapela naživo predstavila singel One Thing.

Viac ako jedno víťazstvo si pripísal aj Rihannin bývalý milenec Chris Brown. S klipom Turn Up the Music bodoval v kategóriách Najlepší videoklip interpreta a Najlepšia choreografia. Dve víťazstvá má na konte aj Calvin Harris. Okrem triumfu v najprestížnejšej kategórii s Rihannou bodoval aj v kategórii Najlepší elektronický tanečný videoklip so skladbou Feel So Close. Dve ceny získali aj tvorcovia videoklipu k piesni Bad Girls od M.I.A. - režisér Romain Gavras (Najlepšia réžia) a kameraman André Chemetoff (Najlepšia kamera).

FOTO: Pozrite si najzaujímavejšie momenty z udeľovania cien

M.I.A. - Bad Girls

Ďalšie ceny získali Nicki Minaj (Najlepší videoklip interpretky - Starships), Coldplay (Najlepší rockový videoklip - Paradise), Drake (Najlepší hip-hopový videoklip - HYFR feat. Lil Wayne), Skrillex (Najlepšie vizuálne efekty - First of the Year (Equinox), efekty: Deka Brothers a Tony "Truand" Datis), Katy Perry (Najlepšia výprava - Wide Awake, výprava: Benji Bamps), Beyoncé (Najlepší strih - Countdown, strih: Alexander Hammer a Jeremiah Shuff) a Demi Lovato (Najlepší videoklip s odkazom - Skyscraper)

Počas MTV Video Music Awards 2012 sa na pódiu predstavili okrem spomínaných Rihanny a One Direction aj Pink, Frank Ocean, Lil Wayne, Green Day s novým singlom Let Yourself Go, Alicia Keys spoločne s Nicki Minaj a Taylor Swift, ktorá sa počas svojho vystúpenia nečakane odviazala a zasurfovala si v publiku. Prekvapením bolo vystúpenie kórejského rapera PSY, ktorého videoklip Gangnam Style sa stal najväčším "letným hitom" na Youtube.

Taylor Swift na MTV Video Music Awards 2012
Taylor Swift sa pri vystúpení odviazala a skočila do davu - viac fotiek

Sumár ocenených na MTV Video Music Awards 2012:

Najlepší videoklip: Rihanna feat. Calvin Harris - We Found Love 
Najlepší nováčik: One Direction - What Makes You Beautiful 
Najlepší hip-hopový videoklip: Drake feat. Lil Wayne - HYFR 
Najlepší videoklip interpreta: Chris Brown - Turn Up The Music 
Najlepší videoklip interpretky: Nicki Minaj - Starships 
Najlepší popový videoklip: One Direction - What Makes You Beautiful 
Najlepší rockový videoklip: Coldplay - Paradise 
Najlepší elektronický tanečný videoklip: Calvin Harris - Feel So Close 
Najlepší videoklip s posolstvom: Demi Lovato - Skyscraper 
Video najviac hodné zdieľania: One Direction - What Makes You Beautiful 
Najlepšia výprava: Katy Perry - Wide Awake 
Najlepšia choreografia: Chris Brown - Turn Up The Music 
Najlepšia kamera: M.I.A. - Bad Girls 
Najlepšia réžia: M.I.A. - Bad Girls 
Najlepší strih: Beyoncé - Countdown 
Najlepšie vizuálne efekty: Skrillex - First Of The Year (Equinox) 

Zdroj: MTV.com, SITA
Foto: Mark J. Terrill/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: One direction, Rihanna