Na nahrávanie svojho debutového albumu si jej rodičia museli vziať pôžičku, prvé vystúpenia odohrala na ilegálne organizovaných párty. Ako štrnásťročná. Dnes patrí 22-ročná Charlotte Emma Aitchison medzi mladú elitu a svoju cestu tam si skutočne vydrela.

Nemožno popierať, že v hudobnom biznise sa pracuje tvrdo. Nie všetky spevácke hviezdy však vyleteli na výslnie raketovou rýchlosťou. Aj britský zjav Charli XCX patrí medzi tie, ktoré sa k svojmu úspechu dopracovávali postupne a po malých krôčikoch. Prvotné koketovanie s hudbou v štrnástich rokoch prinieslo ovocie v podobe koncertov v zhýralom prostredí opustených skladísk – Charli spoznávala scénu drog, zakázanej rebélie a hudobných orgií. To, čo by v iných prípadoch mohlo skončiť skôr kariérou na odvykačkách, pretavila mladá autorka do svojho sna. A vybrala sa na cestu k hudobnému výslniu.

Od zlej hudby ku Coldplay a Santigold

V roku 2008 nahrala debutový album s názvom 14, ktorý však oficiálne nikdy nevyšiel. V internetovej komunite z neho zarezonovali dva single, no dnes sa k nemu speváčka vracia iba ak v komentároch typu: "skurvene zlá MySpace hudba". Až o tri roky neskôr uzreli svetlo sveta zrelšie skladby, ktoré sa stali kľúčovými – išlo o single Stay Away Nuclear Seasons. Fanúšikom ich ponúkla na prvom EP You're the One a získala si aj pozornosť médií, napríklad magazínu Pitchfork. Prišlo k podpisu prvých zmlúv s vydavateľstvami a tiež menšie úspechy v rebríčkoch. Charli XCX sa pomaly približovala k svojmu cieľu – dostať vlastnú hudbu k mase ľudí.


Podarilo sa jej to na turné speváčky Santigold a kapely Coldplay, ktorí si ju pozvali ako predskokanku. Strapatá tmavovláska sa teda musela postaviť pred publikum, ktoré nepočítalo s menej než desaťtisíc ľuďmi a zvládla to v rámci svojich nováčikovských možností obstojne. Postupne sa zoznámila aj s ďalšími popovými menami – nahrala napríklad duet s Marina and the Diamonds či so švédskou dvojicou, o ktorej v roku 2012 chyroval málokto. Dnes však asi každý popový konzument pozná duo Icona Pop a ich rádiový hit I Love It. Práve ten bol pre Charli XCX, ktorá je jeho spoluautorkou, vstupenkou do povedomia davov.

S hitom ako bola skladba I Love It sa meno Charli začalo skloňovať častejšie. Speváčka, ktorá sa netají tým, že trpí panickými záchvatmi a v rozhovoroch si servítku pred ústa rozhodne neberie, sa zrazu dostala do top desiatky najpredávanejších singlov v USA a v Británii si ukradla rovno prvú priečku. Okrem featuringov však mala na čom stavať, v roku 2013, kedy sa pieseň stala hitom, si na konto pripísala poriadny štúdiový album – True Romance. Kritika ho prijala pozitívne, čas sólového úspechu však ešte stále neprichádzal.

Charli XCX Zdroj: Facebook.com/charlixcxmusic

Z Londýna do Bratislavy bez skratiek

Presadiť sa iba pod vlastným menom bolo pre Charli XCX to najpodstatnejšie. Zdá sa, že rok 2014 jej v tom zatiaľ praje, opäť však k tomu musela napomôcť spolupráca. Začiatkom roka asi nikto neočakával, že dovtedy relatívne neznáma austrálska raperka Iggy Azalea a stále sa snažiaca Charli XCX spoločne dobyjú americkú hitparádu. Stalo sa. Zlomová pieseň Fancy, ktorá bola obrovským úspechom, strávila na vrchole Billboardu sedem týždňov a v predajnosti prekročila hranicu 2,5 milióna kusov. Už nič nestálo v ceste tomu, aby Amerika a zvyšok sveta začali chápať pojem blonďavý hip-hop a aby sa Charli XCX konečne chopila svojej šance ako suverénna solóvá interpretka.

Toto leto sa po prvýkrát v kariére sama dostala do britskej top desiatky so skladbou Boom Clap, ktorá pochádza zo soundtracku k filmu Fault In Our Stars. Úspech piesne, ktorej sa celosvetovo predalo viac než milión kusov bol však len začiatok. Predzvesťou nového albumu, ktorý speváčka chystá už túto jeseň, je singel Break The Rules. Ponúka síce veľmi plytký textový výlev, no po hudobnej stránke Charli pozitívne prekvapila.

A mimochodom, naživo sa môžete nechať prekvapiť aj vy - ako predskokanku na turné si ju totiž pozvala Katy Perry, ktorá odohrá 27. februára koncert v Bratislave. A keďže to nie je žiaden rýchlokvasený produkt, šancu si zaslúži: "Nikdy som sa nepodriaďovala tomu, čo povedalo moje vydavateľstvo. Áno, znamenalo to, že to bola pre mňa dlhá cesta, ale teraz mám úplnú kontrolu nad mojím projektom, rešpekt od každého, s kým pracujem. A to preto, že neuznávam žiadne skratky."


Text: Michaela Žureková (zdroj: wiki, Guardian, Warner Music)
Foto: Warner Music PR

Súvisiaci interpreti: Charli XCX