Len 17-ročná speváčka Lorde, ktorá sa nedávno vďaka hitu Royals stala najmladšou speváčkou, ktorá za posledných 26 rokov dobyla americký rebríček, údajne odmietla spoluprácu s francúzskym dídžejom a producentom Davidom Guettom. Ten je však len jedným z mnohých, voči ktorým sa už mladá hviezdička stihla ohradiť.

Novozélandská senzácia Lorde, vlastným menom Ella Yelich-O'Connor, je jedným z najväčších tohtoročných objavov na hudobnej scéne. Pesničky tvorí už od trinástich rokov a k písaniu textov ju inšpirovalo detstvo plné kníh a poézie, keďže jej matka je poetkou. Svoje debutové EP The Love Club zverejnila v novembri 2012 v plnej dĺžke na Soundcloude, za krátky čas s ním získala množstvo fanúšikov a o päť mesiacov neskôr vydavateľstvo Universal nahrávku oficiálne vydalo.

Jednoznačným hitom na marcovom EP bol singel Royals, ktorý je v posledných týždňoch najpredávanejšou piesňou na americkom aj britskom trhu. Skladba, ktorej text je kritikou luxusu a márnotratného životného štýlu súčasných hudobných hviezd, pôvodne vyšla už 8. marca, o dva mesiace neskôr nasledoval prvý videoklip, ktorý má dodnes 25 miliónov prehratí. To bol však len začiatok - neskôr bol totiž singel znova vydaný špeciálne pre americký trh a stal sa najpredávanejšou skladbou na iTunes, k čomu dopomohla aj nová, skrátená verzia videoklipu s viac než 65 miliónmi pozretí. Na vrchol hitparády Billboard Hot 100 sa singel dostal na začiatku októbra, kedy sa Lorde vo veku 16 rokov a 11 mesiacov stala najmladším interpretom na čele amerického rebríčka od roku 1987

Lorde Zdroj: Facebook.com/lordemusic

Pieseň, ktorá je výnimočná minimalistickým zvukom, býva označovaná ako art pop (ktovie, čo na to hovorí Lady Gaga) a obsahuje prvky popu, blues a downtempovej elektroniky. Okrem miliónov fanúšikov očarila aj množstvo hudobníkov - na Royals vzniklo za posledné týždne množstvo coverov a remixov, a to nielen od amatérskych a neznámych skupín, ale aj od známych mien ako Selena Gomez, The Weeknd, Fifth Harmony, Mayer Hawthorne či Raekwon.

Inšpiratívny je pritom najmä text piesne, o ktorom sa speváčka vyjadrila, že ju prekvapilo, že nič podobné pred ňou nikto nenapísal. "Keď som to písala, hovorila som si: 'Prečo sakra o tomto nikto nehovorí?' Keď to hovorím ja, tak sa cítim, ako by som meškala na párty, ale v skutočnosti nemeškám, nič také tu nie je, ako je to možné?" uviedla v rozhovore pre britský denník The Guardian.

Netradičný hit nechýba ani na debutovom albume Lorde - Pure Heroine, ktorý vyšiel koncom septembra a u kritikov patrí medzi najlepšie hodnotené tohtoročné debuty. Vychádzajúca hviezda na ňom kritizuje mainstreamovú kultúru, čo je pri jej súčasnom fenomenálnom úspechu v rebríčkoch celkom paradox. Z albumu okrem Royals vyšli aj single Tennis Court a Team.


Dievča s podrezaným jazykom

Speváčka, ktorá práve dnes dovŕšila sladkých sedemnásť (vážne, narodila sa 7. 11. 1996... všetko najlepšie!), má celú kariéru pred sebou a zdá sa, že jej opraty drží pevne vo svojich rukách. Aj napriek raketovému úspechu totiž zostáva verná svojej tvorbe a nenecháva iných, aby za ňu robili rozhodnutia, ktoré by z nej spravili tuctovku. To ukázala aj nedávno, keď sa jej naskytla príležitosť spolupracovať s hviezdnym francúzskym dídžejom a producentom Davidom Guettom. S takouto ponukou vraj za ňou prišiel jej manažér Scott Maclachlan, no speváčka, ktorá je zároveň hlavnou autorkou všetkých svojich piesní, neprejavila záujem a Guettu dokonca nazvala nechutným.

To je však len jeden z mnohých príkladov toho, že Lorde - okrem toho, že tvorí zaujímavú hudbu - dokáže byť aj poriadne kritická ku svojim úspešným kolegom. Sama sa prakticky cez noc stala súčasťou veľkého šoubiznisu, no ako hovorí, nedopustí, aby ju sláva ovplyvnila ako Britney Spears či Amy Winehouse. "Pred šiestimi mesiacmi nikto nevedel, kto som, a teraz fanúšikovia behávajú za mojím autom. Nikdy sa však nezmením, nezídem z koľají ako Britney alebo Amy, pretože som normálne vyrastala," tvrdí odhodlane.

Zrejme bola vychovaná aj k tomu, aby si svoje názory nenechávala pre seba, a tak za tých pár mesiacov na scéne už stihla skritizovať skladbu Seleny Gomez Come & Get It, ktorú označila za antifeministickú, kapelu One Direction, ktorú nazvala nadhodnotenou a ich slávu nepochopiteľnou, speváčke Taylor Swift vyčítala, že je ako žena "príliš bezchybná a nedosiahnuteľná" a Justinovi Bieberovi, že jeho život a tvorba "nie sú veľmi realistickým zobrazením toho, aké je to byť tínedžerom".

Nešetrila ani Lanu Del Rey, o ktorej síce hovorí, že sa ňou hudobne inšpirovala pri tvorbe albumu, no zároveň sa vyjadrila, že počúvanie jej skladieb je kvôli textom únavné a že neverí ničomu, čo v piesňach hovorí. Kritizovala ju najmä za to, že nie je veľmi dobrým príkladom pre mladé dievčatá. "Nie je zdravé, aby toto mladé dievčatá počúvali. Je to zúfalé," uviedla v rozhovore pre magazín The Fader. Samozrejme všetci spomenutí majú obrovské fankluby, a tak sa mladá provokatérka stala terčom mnohých vyhrážok od nahnevaných fanúšikov.

Otvorenosť na štýl Liama Gallaghera v sukni jej však okrem nepriateľov priniesla aj množstvo sympatizantov. No hoci jej podrezaný jazyk pomohol k zviditeľneniu, podľa vlastných slov to robí najmä z presvedčenia, že kritika populárnej hudby by mala byť prirodzenou súčasťou šoubiznisu. "Mám dosť silné zásady a názory ohľadne pôsobenia v pop music a nemôžem si pomôcť - musím vyjadriť tie, o ktorých si myslím, že sa s nimi ľudia stotožnia. Nemyslím si, že hovorím niečo, čo sa nedá vyargumentovať. Viem si stáť za tým, čo som povedala," prezradila v rozhovore pre MTV News.


Autor: Patrik Marflák (zdroj: wikipedia, Mtv.com, Nme.com, Guardian.co.uk, Digitalspy.co.uk, SITA, archív)
Foto: Instagram.com/lordemusic