Na Slovensku vzniká čoraz viac hudobných projektov pre deti, ktoré sú počúvateľné a zaujímavé aj pre náročnejších dospelých poslucháčov. Najnovším príkladom je unikátny inštrumentálny album Uspávanky s krásnym hudobným prevedením ľudových piesní, ktorými nielen Slováci tradične odprevádzali svoje deti do sveta snov.

Vo svete je známy fenomén, že pokiaľ sa muži venujú prácam, ktoré v domácnostiach vykonávajú prevažne ženy, robia to ako profesionáli. Preto nájdete najviac šéfkuchárov, či módnych návrhárov, hoci doma väčšinou varí a šije žena. Zdá sa, že to platí aj pri uspávaní. Každá mama doma uspáva svoje dieťa. Album Uspávanky je však projektom hudobníkov a zároveň otcov, ktorí uspávajú profesionálne a robia to vynikajúco.

Deti netreba podceňovať

Ako priznáva hlavný autor projektu, violončelista a riaditeľ hudobného festivalu Konvergencie Jozef Lupták, od narodenia prvého syna mu trvalo dlhých 14 rokov, kým sa dostal k realizácii svojho nápadu nahrať album uspávaniek. Medzitým sa narodili potomkovia aj jeho kolegom, ktorými sú Boris Lenko (akordeón, bandoneón), Štefan Bugala (vibrafón), Marcel Comendant (cimbal) a Braňo Dugovič (klarinet, basklarinet). Každý z nich vybral a zaranžoval uspávanky, ku ktorým má blízky vzťah. Sú medzi nimi piesne z celého Slovenska, ale aj rusínske, moldavské a jedna chorvátska. Pri niektorých tak môže byť hudba podmazom pre nežný spev rodičov (nechýbajú ani najznámejšie uspávanky Čierne oči a Spi dieťatko, spi), pri iných sa môžete započúvať do krásnych melódií, ktorými svoje deti tradične uspávali staršie generácie iných národov. Alebo ich skúsiť zanôtiť - booklet CDčka obsahuje všetky, aj cudzokrajné texty.

Okrem toho, že tvorcovia Uspávaniek sú profesionálnymi hudobníkmi a otcami, spája ich napríklad aj účinkovanie v projekte Moruša Jany Kirschner, ktorý novinka pripomína aj zvukovo. Ak Vaše dieťa niekedy zaspalo pri úvodnej piesni z prvého albumu Moruša Biela - Až príde večer, môžete si byť istí, že nové CD je tou správnou voľbou. Bolo tvorené a aranžované s cieľom pozdvihnúť kultúrny odkaz našich predkov a ukázať aj notoricky známe melódie v ich plnej kráse. "Vznikli tak skladby, ktoré dieťa ako poslucháča nepodceňujú. Naopak, cenia si ho ako drahocenný poklad, ktorý sa dokáže rozvíjať každou počutou a nami zahratou notou. Skutočnosť, že deti môžu počúvať tieto piesne v tej najintímnejšej chvíli, pri zaspávaní, je pre nás výsada a zodpovednosť zároveň," dodal ku kolekcii piesní Jozef Lupták.


Úspešnú kampaň zavŕšil krst s rodinnou atmosférou

Album, ktorý vyšiel v týchto dňoch pod hlavičkou vydavateľstva Real Music House, sa na slovenský trh dostal vďaka úspešnej crowdfundingovej kampani. Jej podporovatelia už niekoľko dní majú doma nielen svoje CDčka, ale aj rôzne súvisiace predmety ako napríklad pexeso alebo plagát so zväčšeným obrázkom z albumového leporela. O všetky krásne vizuály sa postarala známa ilustrátorka Daniela Olejníková. Z hľadiska hudby aj vizuálu ide o naozaj výnimočné dielo, ktoré rodičia ocenili už pred jeho vydaním. Z plánovaného cieľa kampane 3.000 eur sa totiž vyzbieralo viac ako 150% - spolu 247 ľudí prispelo na vydanie Uspávaniek celkovou sumou 4.511 eur.

Nahrávka je už dostupná aj v kamenných obchodoch, ako sú kníhkupectvá Artforum a Martinus a predajne Kompot, Pískacie tričká, Slávica, Bleble Divyd a Hudobný fond. Oficiálne bolo CD uvedené na trh slávnostným krstom v Design Factory, kde ho za účasti vyše stovky rodičov s deťmi pokrstili riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák a hudobník a autor kníh pre deti Braňo Jobus. Krstilo sa levanduľovým olejom, ale aj piesňami v podaní krstných otcov, Jozefa Luptáka a ich synov Lea Luptáka a Vinca Kaščáka. Jednou z nich bola aj kultová skladba Anča kráča, auto fičí od Bez ladu a skladu, avšak v podmanivej, takmer uspávankovej sláčikovej verzii.

Následne už samotní autori CD zahrali asi polovicu piesní z albumu naživo. Niektoré deti zaspali, iné si zatancovali, spievaním s kapelou uspávali rodičia svoje deti, ale aj naopak. Príjemný večer ukázal, že tento projekt má silu nielen uspávať, ale aj spájať ľudí s dobrým vkusom, ktorý sa prirodzene prenáša z rodičov na deti.

Viac informácií o Uspávankách nájdete na www.facebook.com/cduspavanky.

krst CD Uspávanky, 5.12.2015 Zdroj: Ľubomír DaitĎalšie fotky z krstu

Zoznam skladieb na CD Uspávanky:

1. Uspávanka
2. Maruta
3. Čierne oči
4. Ovečka
5. Doina
6. A ľuľaj mi ľuľaj
7. Zahrajte mi tichúčko
8. Beli že mi beli
9. Eja, ľuľu mi, ľuľu 1
10. Eja, ľuľu mi, ľuľu 2
11. Pastier čo stádo miluje
12. Spi dieťatko spi
13. Ušni že mi ušni
14. Limbora
15. Zaspal pave
16. Ľuľaj mi, ľulaj, sokole
17. Dobrú noc má milá
18. Nani nani

TIP: Vesmír spojil hudobníkov v originálnom projekte pre deti i dospelých

Autor: Patrik Marflák (+Ivica Horáková - prvý odstavec pod perexom)
Foto: Ľubomír Dait