Kultová newyorská formácia Swans, ktorá od svojho znovuobnovenia v roku 2010 zbiera nadšené ohlasy vo svete nezávislej hudby, konečne zahrá aj na Slovensku. Kapela okolo charizmatického Michaela Giru ohlásila posledné turné súčasnej zostavy a zvukového konceptu skupiny a v rámci neho vystúpi 15. marca 2017 v košickej Tabačke.

Michael Gira založil Swans už v roku 1982 a vytváral s nimi experimentálnu noise- a post-punkovú newyorskú scénu, ktorej boli spolu se Sonic Youth vlajkovou loďou. Počas prvých 15 rokov existencie sa s častými personálnymi zmenami menil aj zvuk Swans, vždy však zostal nekompromisný a temný, v akomkoľvek žánri sa pohyboval.

Prvá éra Swans skončila v roku 1997 vydaním "živáku" s výstižným názvom Swans Are Dead. Bol to však len predbežný koniec, ktorý kapele zabezpečil kultový štatút a novú vlnu fanúšikov. Tí začali objavovať stratený a záhadný poklad a tým pripravovať úrodnú pôdu pre ich návrat. Gira Swans reaktivoval v roku 2010, pozbieral členov z rôznych období existencie skupiny a namiesto nostalgického rýpania sa v starých skladbách rozbehol najaktívnejšie roky projektu.

"Absolútne som netušil, kam to povedie. Vedel som, že keď sa vydám cestou ťaženia z minulosti a recyklovania už existujúceho, neprinesie to vôbec nič. Iba výsmech," popísal návrat Swans Gira. Za posledných šesť rokov tak Swans nahrali štyri platne, ktoré redefinovali ich štúdiový aj koncertný zvuk. Swans sú dnes hutná a hudobne úzko spätá partia muzikantov, ktorá si hovie v repetetívnych a hypnotických groovoch, Girovom hlbokom hlase a výbušných momentoch. Na hudobnej scéne v súčasnosti nehrá nikto tak, ako hrajú Swans.

Prečítajte si: Aspoň 20 minút hluku alebo Ohlušujúca omša Swans vo Viedni (reportáž z turné v roku 2014)


"Ich hlavným nástrojom a výrazovým prostriedkom je hluk, ktorým k svojim poslucháčom komunikujú prostredníctvom nepriehľadných a nekonečných pomalých kompozícií. Ich vystúpenie bolo najdlhším z celého programu a predsa za tých 105 minút stihli odohrať "len" päť skladieb. Mnohé slabšie povahy odchádzali už po prvých minútach so zapchatými ušami, no tí odvážnejší sa tlačili do prvých radov a nechali sa omámiť tlakom z trýznených gitár. Pre mňa to bola nádherná polnočná omša príslušníkov neznámej cirkvi, ktorá nie je z tohto sveta," napísal o ich koncerte na Colours of Ostrava 2015 náš redaktor Adrián Kozák.

Aj napriek nadšeným ohlasom od fanúšikov a kritikov  z celého sveta tomu sa Michael Gira rozhodol, že tohtoročná platňa The Glowing Man a následné turné bude zároveň koncom aktuálnej inkarnácie Swans a ich súčasného zvukového konceptu. Bez väčších plánov hovorí, že to nie je koniec, aký nastal pred dvadsiatimi rokmi, ale len uzavretie aktuálnej kapitoly. Potenciálni noví členovia budú mať časom priestor priniesť do skupiny čerstvý vietor. Kedy to však má prísť, nevie možno ani sám Gira.

Vo svete by sa asi ťažko hľadal lepší a efektívnejší príklad comebacku, než aký v ostatných rokoch predviedli Swans. Ide totiž o návrat, ktorý nečerpal z minulosti, ale katapultoval skupinu na úplne iný level a k novým generáciam poslucháčov. Koncerty Swans sú fyzickým zážitkom, ktorý podčiarkuje ich zvuková intenzita a dĺžka. Na slovenskú premiéru a zároveň derniéru aktuálnej podoby Swans sa pravdepodobne tak skoro nezabudne. Ako špeciálny hosť 15. marca v košickej Tabačke vystúpi newyorská undergroundová šansoniérka Little Annie.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Tabačky Nina Šilanová. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke klubu www.tabacka.sk.

Foto: Romana K

Súvisiaci interpreti: Swans