Fanúšikovia, ktorí očakávali štandardné rozšírenie programu Pohody 2017, boli po novinkách, ktoré dnes ráno zazneli z úst Michala Kaščáka vo vysielaní Rádia_FM, určite prekvapení. Okrem mien ako Dillon či Birdy totiž do lineupu pribudli aj kapely patriace do špeciálnych kategórií. Tá prvá súvisí s humorom, druhá s prvým ročníkom festivalu.

"Patrí humor do hudby?" pýtal sa Frank Zappa na legendárnom albume Does Humor Belong in Music? z roku 1984. Najlepšiu odpoveď mu v súčasnosti dáva bratský komediálno-hudobný projekt Ylvis. Pohoda je prvým miestom v Európe mimo Škandinávie, kam títo mimoriadne talentovaní, kreatívni a sympatickí súrodenci prídu odohrať svoj koncert. Slovensko k nim nemôže ponúknuť lepších partnerov ako Milana Lasicu s albumom Bolo nás jedenásť a skupinu Chiki Liki Tu-a s jej legendárnymi Projektami.

Všetci spomenutí sa predstavia v prvý festivalový deň, teda vo štvrtok. Práve ten bude tematicky zameraný na spojenie hudby a humoru. Veľmi netypickým headlinerom večera bude práve nórska formácia Ylvis s výpravným prevedením svojich pesničiek v programe s názvom The Expensive Jacket Tour. Bratov Ylvisåkerovcov preslávil najväčší virálny hit roka 2013 The Fox (What Does The Fox Say?), ktorou chceli propagovať tretiu sériu svojej televíznej šou I kveld med Ylvis (Dnes večer s Ylvis). Video pôvodne určené len na účely "lokálneho proma" sa však začalo exponenciálne šíriť internetom a dnes má už takmer 640 miliónov pozretí.


Vďaka "antipesničke" napodobňujúcej súčasný rádiový pop, ktorú si vďaka zábavnému textu a videoklipu zamilovali všetky malé i veľké deti (o tom, ako robí líška, ešte v rok vydania skladby vyšla detská knižka), sa ľudia na celom svete dozvedeli o ďalších perlách z tvorby Ylvis ako StonehengeTrucker's Hitch, Jan Egeland, A Capella, The Cabin a mnohých ďalších. Mladí Nóri v skladbách šikovne parodujú populárne hudobné žánre a vlastne všetko, čo im príde do rany. Ylvis sa za krátky čas počtom fanúšikov, no najmä vtipnými textami, videami a kvalitou hudobnej produkcie zaradili medzi najúspešnejšie hudobno-komediálne zoskupenia na svete ako Flight of Conchords, The Lonely Island či Tenacious D.

"To, čo robia Ylvis, je geniálne. Už dlhšie ich pesničky používame pri príprave Pohody ako dokonalé antidepresívum, toľko kreativity a nadhľadu som v hudbe nepočul roky. Lepší úvod 21. ročníka si nedokážem predstaviť, na tento booking som obzvlášť hrdý - aj v kontexte toho, že sme historicky prvým európskym podujatím mimo Škandinávie, na ktorom Ylvis potvrdili svoje vystúpenie," hovorí Michal Kaščák, ktorý priznal, že nadšenie svojich kolegov z Pohodu tímu v prípade spomínaného hitu o líškach najskôr vôbec nezdieľal, pretože nevnímal text a pieseň sa mu zdala obyčajná. Až po vypočutí ďalších skladieb pochopil, že ide o veľkú iróniu.

Zatiaľ posledným singlom bratského dua je Language of Love s uleteným textom a videom o láske ako univerzálnom jazyku, ktorá prekonáva všetky hranice. Viac sa im však vydarila paródia na populárne a cappella formácie.


Bolo nás jedenásť prvýkrát naživo

Kaščák prirovnal Ylvis ku kultovému albumu slovenských humoristov. "Aj keď prístup je iný, ľahkosťou a vtipom sú pre mňa medzinárodnou súčasnou obdobou legendárneho albumu Bolo nás jedenásť tria Lasica - Satinský - Filip. Považujem ho za najlepšiu platňu slovenskej hudby a viem, že nie som sám. Chceli sme ju uviesť na Pohode už dávnejšie, potvrdením Ylvis bolo rozhodnuté. Veľmi ma teší nadšená reakcia majstra Lasicu," vysvetľuje zaradenie koncertu Bolo nás jedenásť na festivale.

Pôjde o prvé kompletné odohratie celého albumu. Postarajú sa o to Milan Lasica, Dorota Nvotová, ktorá bude hrať a spievať party svojho otca Jara Filipa a rôzni hostia, ktorí si podelia slohy pôvodne naspievané Júliusom Satinským. Rytmiku budú mať na starosti Martin Valihora (bicie) a Marek Minárik (basa), na gitare bude hrať Dano Salontay z Longitalu a neskôr budú oznámené aj mená ďalších hudobníkov.

Prečítajte si: Sám alebo s Lasicom a Satinským, Jaro Filip zanechal pamätné diela


Vypočujte si celý album na Deezeri:



Pri úvahách, kto by bol najlepším štartérom štvrtkového večera s Ylvis a Bolo nás jedenásť padla podľa organizátorov prirodzene voľba na prešovských "serióznych bláznov" Chiki Liki Tu-a. "So skupinou rokujeme aj o zaradení ich legendárnych Projektov, veríme, že sa počas koncertu ukážu aj ako Antracit, Hudci Prérie, The Wajgles, Dzigi Džabur & the Black revolution Band či Der Kondenzator. Ak stretnete niekde na ulici Maca, povedze mu, že by to bolo fakt super!" odkazuje zasväteným Michal Kaščák.

Birdy, energickí pankáči Slaves aj tajomne krásna Dillon

Ďalšie festivalové dni prinesú tradične pestrý hudobný program, v ktorom sa stretávajú dlhoročné stálice a legendy s novými, ešte neobjavenými či čerstvo vychádzajúcimi hviezdami hudobnej scény. Medzi aktuálne medzinárodné senzácie nepochybne patrí mladá anglická speváčka Birdy. Vyhrala Echo Music Prize, bola nominovaná na Brit Awards a Grammy, jej nový album Beautiful Lies patrí v Británii medzi najpredávanejšie nahrávky tohto roka a celkovo má na konte 18 miliónov predaných nosičov.

Mladá klaviristka s nádherným hlasom Birdy toto všetko stihla do dvadsiatky. Preslávila sa výbornými covermi ako Skinny Love či People Help The People. Čoraz viac sa však dostáva do povedomia pôvodnými skladbami, čo dokazuje aj na najnovšom albume. Jej videá na Youtube majú spolu už pol miliardy pozretí a na Spotify si jej pesničky každý mesiac vypočuje 6 miliónov ľudí. Prečo Birdy patrí medzi najsledovanejšie speváčky súčasnosti, sa budeme môcť presvedčiť v lete na našom festivale. Okrem Pohody sa speváčka v lete predstaví aj na Colours of Ostrava, ktorého organizátori ju potvrdili už v novembri.


Slaves vydali debutový album Are You Satisfied? v júni 2015, o týždeň na to sa umiestnil na ôsmom mieste albumového UK Chartu a bol nominovaný na Mercury Prize. Ešte predtým získali aj nomináciu na BBC Sound of 2015. Tento rok si zahrali na hlavnom pódiu na festivale v Readingu, pričom ich energickú show vychválila BBC.

"Slaves sme videli naživo na konferencii International Festival Forum, kde agenti predstavujú festivalovým promotérom svoje najhorúcejšie kapely. Hrali poobede pred "účastníkmi konferencie" a aj z tejto akcie dokázali spraviť strhujúcu punkovú tancovačku. Určite šlo o najlepší koncert jesene 2016. Isaac Holman je bubenícky génius, ktorý šľape ako dobre naolejovaný pneumatický buchar, okrem toho stíha spev a mimoriadne tanečné kreácie. Výnimočná kapela, punk určite nie je mŕtvy," hovorí o kapele Michal Kaščák.


Mladá nemecká speváčka s brazílskym pôvodom Dillon tvorí temnejšie ladené melodické skladby, v ktorých sa mieša tlmená elektronika, klavír a jej špecifický hlas i práca s vokálmi. BBC ju prirovnala k Lykke Li a Fever Ray, Berliner Zeitung zase k Björk. Po dvoch úspešných albumoch a nádhernej tohtoročnej nahrávke z koncertu v Haus der Berliner chystá v roku 2017 tretí štúdiový album a ďalšie turné. V rámci neho príde aj na Pohodu, na ktorej vystúpi so slovenským ženským zborom.


Na Pohode 2017 vystúpi aj C Duncan, mladý škótsky indie-folkový skladateľ, výtvarník, spevák a multiinštrumentalista. Jeho debut Architect (2015) bol nominovaný na Mercury Prize. V októbri tohto roka vydal druhý album The Midnight Sun. "Polnočné slnko" podľa redakcie magazínu The Line of Best Fit zatienilo všetky očakávania a albumu pridelila deväť bodov z desiatich.


Z Rakúska príde trio šialených dievčat Resisters. Ich hudba a choreografia sa spája do humornej šou a zmesi aranžmánov, ktoré ťahá trojhlas tancujúcich princezien. Z ich vystúpení podľa organizátorov cítiť nadhľad a recesiu, ktoré neskĺzavajú do gýču, ale vkusne zabávajú. "Videli sme ich na Waves Vienna a ich energia nás nabudila na celý večer," hovorí Michal Kaščák.


Ďalším, na Slovensku už dobre známym rakúskym exportom, je kapela Elektro Guzzi hrajúca techno v punkovej zostave (bicie, basa, gitara). Ich špičkovú elektronickú hudbu v čistokrvnom inštrumentálnom prevedení si mohli návštevníci Pohody vypočuť aj pred dvomi rokmi a predtým na festivaloch Wilsonic či NEXT. Tentokrát príde trojica s novým projektom Parade, posilnená o dychovú sekciu, konkrétne tri trombóny, ktoré do svojej tvorby zakomponovali ako oscilátory.


Pohoda 97 sa zopakuje na Pohode 2017 

Zmeškali ste Kráľovskú Pohodu v roku 1997? Nevadí. Rok 2017 prinesie v ojedinelom koncepte dva festivaly v jednom. Okrem aktuálneho ročníka bude jeden deň na jednom z pódií patriť kompletnému prvému ročníku. Bude sa tak dať pekne posúdiť, kam sa festival posunul za 20 rokov svojej existencie. Zaujímavosťou je, že takmer všetky kapely sú stále aktívne, bežne nehrávajú len skupiny dvoch zakladateľov festivalu - Bez ladu a skladu Michala Kaščáka a hardcorový projekt Flow Mária Michnu. Samozrejme pre túto špeciálnu príležitosť urobia výnimku

Okrem nich budú s fanúšikmi "cestovať v čase" aj ruskí fantasmagoristickí Auktyon, české alternatívne stálice Garage, Laura a její tygři a MCH Band, ska tancovačka Polemic, otcovia trenčianskej alternatívy a dlhoroční podporovatelia festivalu Chór vážskych muzikantov.

Pohoda 2017 sa uskutoční v od 6. do 8. júla 2017 a spolu s novými menami v lineupe dnes organizátori predstavili aj nový vizuálny koncept festivalu. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.pohodafestival.sk a www.facebook.com/pohoda.festival.
 
Prečítajte si tiež:

Prvým menom Pohody 2017 sú víťazi Mercury Prize, skupina alt-J

Pohoda má rekordné štyri nominácie na European Festival Awards

Tretí ročník Doma dobre bude oslavou 10 rokov Nocľahárne sv. Vincenta de Paul (koncert spoluorganizovaný agentúrou Pohoda Festival)

Hudba.sk informoval Anton Repka z agentúry Pohoda Festival. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Opus / Ylvis

Súvisiaci interpreti: Birdy, Dillon