Talianska jazzová formácia Kekko Fornarelli Trio a slovenská kapela Triango sa 3. februára predstavia v bratislavskom Ateliéri Babylon. Podujatie, ktoré sa začne o 19:00, sa bude konať v rámci projektu City Sounds.

Triango tvoria klavirista, skladateľ a dirigent Peter Breiner, huslista Stanislav Palúch a akordeonista Boris Lenko. Formácia predvedie projekt ponúkajúci jazzové úpravy slovenských ľudových piesní s názvom Slovenské tance, ktorý je v pôvodnej podobe viac ako 90-minútovou orchestrálnou suitou. Tvorí ju 16 symfonických tancov založených na slovenských ľudových piesňach. V Ateliéri Babylon zaznie skrátená a komornejšia podoba projektu, pričom hosťovať bude aj Milan Rendoš, ktorý hrá na fujaru, gajdicu, píšťalku, ústnu harmoniku či drumbľu.

"Myšlienka vytvoriť cyklus národných orchestrálnych tancov sa vynorila, keď som pre London Symphony Orchestra aranžoval Brahmsove Uhorské tance a uvedomil som si, že v období romantizmu a bujnejúcich národných povedomí, či dokonca aj v priebehu 20. storočia sa takýto cyklus vyskytol takmer v každej krajine a nám zatiaľ chýba. Máme samozrejme Tance z Galanty, ale... Tak som ho napísal," uviedol Peter Breiner.

Triango má na konte eponymný album z roku 2007 a tiež jeho nasledovníka Super Triango (2011). Kapela sa už stihla predstaviť aj v USA, či na festivaloch Pohoda, Bratislavské jazzové dni, Mikulášsky jazzový festival alebo Jazznica.


Kekko Fornarelli sa hre na klavíri venuje už od svojich 3 rokov. V útlom veku začínal ako samouk, aby sa neskôr zdokonalil pod vedením pedagógov konzervatória v talianskom Bari. Keď sa približne v 18 rokoch dopracoval k jazzu, rozhodol sa mu odovzdať úplne a vydal sa na cestu jazzového muzikanta. Ako hudobník precestoval mnoho krajín, koncerty odohral v prestížnych kluboch v Barcelone, Dubline, Ženeve a vo francúzskom Lyone, kde strávil niekoľko rokov svojho života.

Účinkoval tiež na početných jazzových festivaloch, ako napríklad na Beat Onto Jazz, Bari Jazz Festival, Multiculturita Summer Festival, Valsugana Jazz Tour, Annecy Jazz Festival, A Vaulx Jazz, Baronissi Jazz, Terni Jazz Festival, Palmi Jazz Festival či John & Jazz Festival. Na konte má aj niekoľko štúdiových albumov, pričom hneď prvé dva, Circular Thought a French Man in New York, zaznamenali veľký ohlas. Nahrávky Room of Mirrors a Outrush úspech svojich predchodcov iba potvrdili.

Jedným z hudobníkových projektov je Kekko Fornarelli Trio. Ide o netradičnú interpretáciu klasického jazzového tria zloženého zo špičkových hudobníkov. Spolu s klaviristom sú jeho členmi kontrabasista Giorgio Vendola a bubeník Dario Congedo. Špecifikom je použitie syntetizátorov, respektíve elektronická modifikácia zvukov tvorených akustickými nástrojmi.


Zdroj: SITA, Matej Šálek
Foto: PR