Škótska rocková kapela Mogwai zverejnila skladbu Ether. Skladba je úvodnou nahrávkou na pripravovanom albume Atomic, ktorý formácia uvedie na trh 1. apríla. Novinka mala premiéru v šou Mary Anne Hobbs v rádiu BBC 6.

Deviata štúdiovka Mogwai bude obsahovať prerobené verzie skladieb, ktoré pôvodne nahrali do dokumentárnej snímky Storyville: Atomic - Living in Dread and Promise (2015) režiséra Marka Cousinsa. Film bol súčasťou série BBC Four Goes Nuclear, venovanej 70. výročiu zhodenia atómovej bomby na japonskú Hirošimu.



Tracklist albumu Atomic: 

1. Ether 
2. SCRAM 
3. Bitterness Centrifuge
4. U-235
5. Pripyat
6. Weak Force
7. Little Boy 
8. Are You A Dancer?
9. Tzar 10 Fat Man

Mogwai vznikli v roku 1995 v Glasgowe a debutovali o dva roky neskôr albumom Mogwai Young Team. Po ňom nasledovali štúdiovky Come On Die Young (1999), Rock Action (2001), Happy Songs For Happy People (2003), Mr. Beast (2006), The Hawk Is Howling (2008), Hardcore Will Never Die, But You Will (2011) a Rave Tapes (2014), ktorá obsadila v UK Charte 10. miesto.

Kapela má na konte aj dva koncertné záznamy, štyri kompilácie a tiež niekoľko EP nahrávok. Skupina momentálne pôsobí v zostave Stuart Braithwaite (gitara, spev), Dominic Aitchison (basgitara, gitara), Martin Bulloch (bicie) a Barry Burns (gitara, basgitara, klávesy).

Zdroj: SITA (Pitchfork.com, Stereogum.com, archív)
Foto: Facebook.com/mogwai

Súvisiaci interpreti: Mogwai