Zakázaná láska, multikultúrne prostredie, predsudky, ale aj snaha nájsť porozumenie či komunikácia prostredníctvom umenia. To všetko ovplyvnilo Escape - nový album Andrey Bučko. Vznikol na takmer dvojročnej rezidencii v Paríži. Pokrstí ho 24. marca v bratislavskom Luna Bare a 5. apríla vo Viedni.

Mesto na Seine priťahuje umelcov už po stáročia. Jeho čaru, ktoré vonkoncom nie je len romantické, ale má v sebe množstvo protikladov, neodolala ani Andrea Bučko. Aj vďaka vypracovanému projektu na nový album Escape spojenému s organizáciou improvizačných hudobno-tanečných happeningov, sa Andrea dostala do medzinárodnej rezidencie pre umelcov Cité Internationale des Arts. Medzinárodné prostredie ju inšpirovalo k väčšine skladieb po hudobnej i príbehovej stránke. Paríž ako mesto nie je len krásne a romantické, ale aj neobyčajne kruté. Je to cítiť aj v atmosfére novinky.

"Ľudia v Paríži sú rôznorodí, no v celkovej atmosfére ich spája veľký zmysel pre romantiku a túžba po veľkých príbehoch. Po teroristických útokoch som mala pocit, že ešte viac začali žiť pre moment a jeho krásy, čo ponúka. Nezvyčajne ponurá atmosféra dnešného Paríža výrazne podčiarkuje pútavo - dramatické formy vzťahov, ktoré tam vznikajú. Multikultúrne spojenia neraz prinášajú shakespearovské príbehy nedovolenej lásky, ktorá však mladých úprimne priťahuje, chcú si nájsť k sebe cestu. A mnohokrát práve umenie je cesta, ktorá nás môže ako ľudí spájať. Chuť poznať naše príbehy a chcieť ich pochopiť, vedie k mieru. Hudba ako univerzálny jazyk je krásnym prostriedkom k tomu nájsť spojenia aj medzi zdanlivo nespojiteľným," hovorí o svojom počine.

Na prvý singel z albumu si, bohužiaľ, bude treba počkať. Andrea Bučko ho zverejní TU.

Zatiaľ si vypočujte skladbu Don't Cry z albumu Polarity:


Všetci sme vlastne utečencami

Niektoré zo skladieb čerstvej nahrávky vznikli aj v spolupráci s irackým maliarom – politickým utečencom Mudim, pre ktorého prácu Andrea skomponovala cyklus ôsmich piesní. Hudobno – výstavnú performanciu zvanú Les Âmes Retrouvées (Znovunájdené duše) potom reprezentovala v Paríži v galérii Cité des Arts a na Slovensku vo Francúzskom inštitúte v Bratislave. Na štúdiovku sa síce nedostali všetky piesne z tohto projektu, no práve Escape, zhudobnená báseň od Emily Dickinson, prepožičala názov celému albumu.

Počas svojej rezidencie sa Andrea stretávala aj s ďalšími politickými a vojnovými utečencami umelcami. "Stretli sme sa tam vlastne samí utečenci – niektorí utekali pred vojnou tam vonku a niektorí pred vojnou vo svojom vlastnom vnútri. Príbehy od tých najjednoduchších a najmilších až po tie najsmutnejšie mi boli zdrojom neustáleho prílivu tvorivosti a zároveň veľkou školou života a pokory," vysvetlila Bučko.

Ochutnajte z albumu Polarity aj pieseň Isn't It:


Spolupráca až z Brazílie

Medzi dvanástimi pesničkami tvorí novú kolekciu i kolaborácia so známym brazílskym hudobníkom Heliom Flandersom (Vanguart), ktorého Andrea spoznala rovnako vďaka Parížu. Zoznámila ich umelkyňa Santarosa Barreto, speváčkina blízka kamarátka a tamojšia spolubývajúca. Pred rokom Helio dokonca prišiel na Slovensko, kde spolu s Andreou odohrali malé turné a zložili spoločný duet When our voices match (Touch me). V apríli tohto roka vyjde ako singel a Andrea k nemu chystá aj videoklip.

Album vychádza na konci marca vo viedenskom vydavateľstve blankTON recordings. Oproti poslednému Andreinmu kúsku Polarity (2015) bude ešte komornejší, citlivejší, intímnejší a viacmenej akustický. Do textov, ktoré si až na malé výnimky píše Andrea sama, sa dostali aj básnici ako spomínaná Emily Dickinson, Guillaume Appolinaire či slovenský básnik Peter Konečný. Na albume spolupracovali významní slovenskí hudobníci ako Mária Kmeťková, Boris Lenko, Pavol Mucha, Daniel Špiner, Pavol Bereza, Peter Zajaček, Adam Kuruc, Martin Gašpar a iní.

Informácie portálu Hudba.sk poskytla Lenka Bednárová, PR manažérka speváčky.

Foto: Barbora Budinská

Súvisiaci interpreti: Andrea Bučko