Paul McCartney zverejnil nostalgický videoklip k piesni Early Days, v ktorej spomína na svojho dlhoročného priateľa a spoluhráča z legendárnych The Beatles Johna Lennona. Čiernobiely klip fanúšikov odvedie na miesto, kde sa začal rodiť rock'n'roll, a zároveň ukáže umelecky stvárnený pohľad na začiatok priateľstva dvoch velikánov svetovej hudobnej scény.

Text piesne Early Days je spomienkou na dospievanie dvoch talentovaných mladíkov, ktorí navždy zmenili svet hudby. Paul mal v čase stretnutia s o dva roky starším Johnom len 15 rokov. "Oblečení v čiernom od hlavy až k päte, dve gitary na našich chrbtoch, prechádzali sme sa po uliciach mesta, hľadajúc niekoho, kto by počúval hudbu, ktorú sme písali vo svojich domovoch," spieva McCartney predtým, než prejde k emotívnemu falzetu v refréne.

Neskôr spieva aj spomienkach na priateľov, ktorí nás predčasne opustili, no závere piesne tiež slovami "neboli ste tam" reaguje na názory, že bol pri vzniku najväčších hitov The Beatles menejcenným partnerom Johna Lennona. Ten sa po smrti stal nedotknuteľným idolom, kým McCartney tvorí aj naďalej a hoci pravidelne dokazuje, že je jedným z najväčších hudobníkov všetkých čias, často je terčom kritiky, že jeho sólová tvorba nedosahuje kvalitu z čias Slávnej štvorky. Otázne je, či by ju dosahovala dnešná tvorba Johnna Lennona, ak by bol stále medzi živými a aktívny na hudobnej scéne, no to sa už nikdy nedozvieme.

videoklip Early Days Zdroj: Youtube

Návrat k prvopočiatkom rock'n'rollu a nenápadný Johnny Depp

Režisér Vincent Haycock začiatky vzťahu jednej z najslávnejších hudobných a skladateľských dvojíc zobrazil prostredníctvom príbehu dvojice černošských hudobníkov. "Ten príbeh je vo svojej podstate univerzálny - dvoch mladých chlapcov dá dohromady ich vášeň pre hudbu, vďaka tomu si spravia kapelu a stanú sa priateľmi. Toto video je nielen o nich, ale aj o každej kapele a každom dieťati, ktoré si prežilo všetky dobré aj zlé veci spojené so založením novej skupiny, či už sa potom stali úspešnými alebo nie," uviedol režisér.

Ako dodal, inšpiráciu našiel, keď sa vrátil ku koreňom rock'n'rollu. "Príbeh sa odohráva v Mississippi počas 50. rokov 20. storočia. To je obdobie, ktoré inšpirovalo The Beatles - americký rock'n'roll a Delta blues (južanské černošské blues, pozn. red.) z 50-tych rokov. Early Days je o oduševnenosti a inšpirácii, ktorú mladí hudobníci nachádzajú jeden v druhom," spresnil Haycock, ktorý podmanivé video natáčal približne mesiac v Los Angeles, Natchez (Mississippi) a Faraday (Louisiana).

V poradí tretí oficiálny videoklip (po klipoch Queenie Eye a Appreciate) z McCartneyho minuloročného albumu New svojou prítomnosťou ozvláštnil aj známy herec Johnny Depp, ktorý už v minulosti v jeho klipoch vystupoval. "Točiť scénu s Paulom bola strašná zábava. Bol tam len on, nejakí bluesoví hudobníci a Johnny Depp, a všetci spoločne jamovali. Dokonca sa na nás prišla pozrieť aj Patti Smith, čo nás všetkých naozaj úprimne potešilo," prezradil Haycock o zákulisí natáčania.


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Nme.com, Digitalspy.co.uk, Rollingstone.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Paul McCartney