Refrén Rýb "Hej hou rock'n'roll fish" poznajú asi všetky generácie slovenských a českých pankáčov. Teraz ju vďaka zoskupeniu Mačka strakatá budú poznať aj rodičia malých detí. Rodinné zoskupenie totiž prichádza s coververziou skladby Ryby. Hudbu skladby Ryby zložil a text k nej napísal Sveťo Korbeľ ešte v roku 1987, keď bol členom punk-rockovej kapely Extip.

S Rybami sa "nerozlúčil" ani po odchode z Extipu, spolu so skladbou Nič nenechám náhode ju hrá aj na koncertoch Slobodnej Európy, v ktorej pôsobí. "Ryby si ludia oblúbili zrejme kvôli jednoduchej melódii a celkovej hravosti, ktorú v sebe skrýva. V období jej vzniku som objavoval melódie Beach Boys, ktoré sa mi zdali unikátne a zatúžil som po pesničke spájajúcej tvrdosť punku a takú tú surfovú pohodu a melodiku, ktorú prinášali Beach Boys. Vtedy vlastne krátko po sebe vznikli dva letné punkové songy – Ryby a Nič nenechám náhode," hovorí Sveťo.

Nápad prerobiť Ryby na verziu určenú malým deťom, dostali Martin "Žumo" Zimanyi, Sveťov spoluhráč zo skupiny, a jeho manželka Lucia po tom, ako si ich ani nie dvojročná dcéra začala túto pesničku pospevovať. A keďže Martin a Lucia založili v januári zoskupenie Mačka strakatá, pod hlavičkou ktorého sami vyrábajú videá a pesničky pre svoju dcéru - a aj pre iné malé deti, ak si ich nájdu na YouTube - bol to pre nich jasný signál, ktorá pesnička bude v ich tvorbe nasledovať.

"Niekedy sa mi zdá, že rodičia majú pocit, že pre deti sú určené len ľudové pesničky alebo skladby, ktoré boli vytvorené špecificky pre malé deti, ale my máme skúsenosť, že naša dcéra Hanka reaguje pozitívne na rôzne skladby. Niekedy je spúšťačom jej záujmu známe alebo zaujímavé slovo. Naposledy to bolo "pif-paf" na konci skladby Arizona z filmu Limonádový Joe. A teraz ju počúvame (a spievame si ju) každou cestou autom," hovorí s úsemovom Lucia.

Dievčenský spev, animovaný klip a zjemnené aranžmány

"Skladbu Ryby asi väčšina fanúšikov nevnímala ako detskú pesničku, ale Hankin záujem bol pre mňa výzvou," dopĺňa Žumo. "Drsný zvuk som zjemnil použitím akustických nástrojov, veľa urobil aj dievčenský spev a samozrejme animovaný klip, ktorý sme s manželkou postupne dotvárali. Z textu sme vynechali jednu pasáž (Ľudia čo vo všetkom chcú mať zmysel, vymýšľajú denne veľa príšer, ktoré tie ryby chytajú a do konzerv zatvárajú.), ktorá má síce výbornú myšlienku, ale pre deti sa nám zdala byť trochu ťažko uchopiteľná. Zvyšok je však super, akoby to Sveťo písal priamo pre deti," dodáva so smiechom Žumo.

Skladbu - rovnako ako prvú pesničku Mačky strakatej, slovenskú verziu svetoznámej uspávanky Twinkle, twinkle, little star (Žmurká, žmurká hviezdička) - naspievala 13-ročná neter Martina a Lucie Simonka Bartosová, ktorá sa dlhodobo venuje divadlu, spevu a tancu.


A čo na najnovšiu cover verziu Rýb hovorí jej autor, známy hudobník a pankáč Sveťo Korbeľ? "Je to veľmi milé. Myslím, že to môže deťom priniesť veľa radosti. Ináč v súvislosti s Rybami som už od viacerých rodičov menších detí počul, že je to najobľúbenejší song ich ratolestí a že si ho spievajú. Takto si vlastne deti sami našli svoju obľúbenú pesničku. Deti sú neúprosne úprimné a o to viac ma ich úprimný záujem teší. Dúfam, že im prinesie veľa radosti. Prajem Mačke strakatej vela tvorivých nápadov, ktoré prinesú mnoho radosti a poznávania medzi tých najmenších."

Mačka strakatá je rodinný projekt Martina a Lucie Zimanyiových a ich dvojročnej dcéry Hanky. Prináša najmenším deťom vzdelávacie videá, ktoré majú za cieľ podporiť u nich rozvoj reči, komunikácie a poznanie sveta okolo nás. Prináša tiež pesničky, pretože deti sa radi hýbu, spievajú, opakujú a s pesničkami sa všetko učia ľahšie.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Roman Fecko.