Hudba v sade je nový hudobný projekt festivalu Viva Musica!, ktorého cieľom je vytvoriť pre obyvateľov a návštevníkov Bratislavy miesto, kde sa pod holým nebom, v krásnej prírode a bez nutnosti platiť vstupné môžu pravidelne, každú sobotu stretávať s klasickou hudbou. Projekt je súčasťou Kultúrneho leta a hradných slávností 2016.

Najstarším verejným parkom v strednej Európe sa už túto sobotu bude niesť výlučne klasická hudba. Po parku bude rozmiestnených šesť "prírodných pódií" na ktorých sa od 17:00 do 19:00 hodiny predstaví súčasne šesť hudobných projektov, v podaní výlučne slovenských interpretov.

Návštevníci parku si tak v obklopení prírody a nádherných starých stromov môžu hudbu vychutnávať popri prechádzke parkom, na dekách, ktoré budú voľne k dispozícii pri každom stanovišti alebo na drevených stoličkách určených najmä pre starších ľudí.

V sobotu, 9. júla sa v Sade Janka Kráľa predstaví Sinfonieta Bratislava, Dua Vente, Guitar duo Jókaiová Hnat, Una Anima, Spectrum Quartett a Trio Flautissimo. Program bude každý víkend iný, doplnený aj literárnymi či výtvarnými aktivitami.

Základný koncept projektu predstavuje sériu pravidelných hudobných podujatí v mesiacoch júl a august v podaní výlučne slovenských interpretov (etablovaných sólistov, profesionálnych komorných zoskupení, ale aj začínajúcich umelcov a talentovaných študentov škôl s hudobným zameraním), pričom v rámci koncertov bude priestor venovaný aj prezentácii tvorby súčasných slovenských skladateľov.

Miestom realizácie koncertov bude netradičné prostredie na prezentovanie klasickej hudby – mestský park. Petržalský Sad Janka Kráľa ako najstarší verejný park v strednej Európe patrí k obľúbeným miestam s významnou kultúrno-spoločenskou funkciou. Atmosféra mestského parku s takmer 250-ročnou históriou a nádhernou prírodnou architektúrou v kombinácii s klasickou hudbou je predpokladom atraktívnosti podujatia pre širokú verejnosť.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Barbora Drahovská.