Po jarnej vypredanej Bratislave budú v septembri Košice a Piešťany možno poslednou príležitosťou uvidieť legendárnu skupinu Stromboli v pôvodnej zostave. Michal Pavlíček a jeho muzikantskí kolegovia sa predstavia 6.9. v košickom Spoločenskom pavilóne a 7.9. v piešťanskom Dome umenia.

Na jediné dva koncerty privedie Michal Pavlíček svoje Stromboli v originálnom zložení so speváčkou Bárou Basikovou, basgitaristom a "čokujúcim" vokalistom Vilémom Čokom, klávesáčkou Vendulou Kašpárkovou, basákom Jiřím Veselým a uzdraveným bubeníkom Kladiom Kryšpínom. Impulz obnoviť Stromboli sa stretol u Michala Pavlíčka s ponukou spojiť 30-ročné jubileum projektu s usporiadaním výročného koncertu v pražskej holešovickej aréne s kapacitou až 17-tisíc miest.

Michal Pavlíček je dodnes jeden z najrešpektovanejších gitaristov u nás, rovnako jednou z hlavných postáv Pražského výběru. Na otázku ako vzniklo Stromboli v rozhovore pre magazín Muzikus odpovedal: "Mám v sebe obsiahnuté dve roviny. Jedna je taký ten 'výběrovský škleb' s razanciou a temnejším odtieňom. Druhá rovina je náladová, romantickejšia. Tú som sa snažil obnažiť v Stromboli. A tieto dve polohy ma sprevádzajú celý život. Nemohol by som len hrať ako zasnený romantik s pádlom v ruke a so slzou v oku. Musím prosto vyvádzať aj tie psie kusy, ktoré som robil vo Výběru."

Prečítajte si: Veľkolepý návrat Stromboli: ortodoxný underground aj komentáre volieb


Michala výročie inšpirovalo aj k napísaniu materiálu pre nový album Fiat Lux a silná atmosféra koncertu v Prahe nakopla kapelu k ďalším koncertom. Partia muzikantov si podľa jeho slov aj po takto dlhej pauze vynikajúco rozumie ľudsky aj hudobne a stále im to spolu ladí. Dôkazom môže byť tiež zlatý status predajnosti novinky Fiat Lux po jej vydaní.

Na jediných dvoch koncertoch Stromboli v Košiciach (6.9.) a v Piešťanoch (7.9.) si rockoví fanúšikovia budú môcť vychutnať nové skladby, ale aj výber z toho najlepšieho, akými sú napríklad skladby Osiřelá košile, Veliká lalulá či Ó hory, ó hory.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek.

Foto: Jan Malíř

Súvisiaci interpreti: Stromboli