Tohtoročná hudobná jeseň bude bohatšia o spojenie dvoch výnimočných kapiel. Obe totiž patria medzi najlepšie klubové a festivalové kapely na domácej scéne. Ich fanúšikovia sa stretnú na veľkom turné Le Payaco | Para Galaxy Alpha Tour 2014, počas ktorého formácie precestujú celé Slovensko.

Dlhé roky na pódiách, tisícky skalných fanúšikov, množstvo úspešných albumov a ešte viac koncertných hitov. To všetko spája kapely Le PayacoPara. Okrem toho majú títo muzikanti aj takmer rovnaký "kapelový vek". Para tento rok oslavuje devätnáste a Le Payaco osemnáste výročie svojho pôsobenia na hudobnej scéne. "Obe kapely sme už plnoleté, takže si konečne môžeme robiť, čo chceme," smeje sa frontman Le Payaco Tomáš Sloboda. Veselé hudobné partičky si veľmi dobre rozumejú i v súkromí, preto sa rozhodli osláviť narodeniny spoločne veľkým októbrovým klubovým turné.

"Ako skupiny sa okolo seba motáme a rešpektujeme sa už takmer 20 rokov. Le Payaco máme veľmi radi a na toto turné sa už tešíme. Keď sme plánovali šnúru, nápad ísť s Pajácmi bol pre všetkých prirodzený a logický... Akože, prečo nás to nenapadlo skôr?!" vysvetľuje Lasky z Pary na margo toho, ako vlastne vznikol nápad na spoločný projekt. "Majú v tom prsty Juraj a Danko - bubeníci miešajú nielen metličkami. Výborný nápad, nebol najmenší dôvod nesúhlasiť," pridáva sa Tomáš, ktorý má so spoluhráčmi z Le Payaco š
peciálny dôvod na radosť. "Ideme na turné po ôsmich rokoch, a keďže z Juraja a Tomkyho sa čoskoro stanú tatovia, tak to bude pre nás na nejaký čas opäť aj posledné turné," prezrádza pikošky zo súkromia kapely.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Le Payaco a Para pôjdu spolu na turné Zdroj: PR

Pred 18 rokmi začínali spolu

Spojenie oboch kapiel prináša aj priestor na spomienky na časy, keď boli ešte obidve zostavy takpovediac "v kolíske". Aj niektoré zo svojich prvých verejných koncertov totiž odohrali spoločne. "Bolo to v Darnici pri Štrkovci v 96-tom. Pred tým sme mali kopec koncertov v iných kapelách, ale v Le Payaco zostave to bolo naše prvé vystúpenie," spomína Tomáš Sloboda.

"Pôsobili sme pomerne suverénne, takže Pare padli sánky. Ale pomerne rýchlo to rozchodili, naučili sa hrať, vytiahli malého baculatého pogujúceho chalana z davu na našom koncerte v Propeleri, postavili ho za mikrofón a vydali desiatky skvelých kúskov. Málokto vie, že Lasky bol maskotom našich koncertov - biela rozopnutá košela, ruky rozpažené, pod pódiom vždy prvý aj posledný," smeje sa hudobník, bonzujúc na Laskyho, ktorý sa objavil aj vo videoklipe k najväčšiemu hitu Le Payaco - Dobrý večer priatelia.


A ako si na udalosti spred 18 rokov spomína Para? "Pajáci mali už vtedy čo-to za sebou (z iných kapiel, pozn. red.) a my sme boli na úplnom začiatku. Pamätám sa, ako sa nám rehotali - hrali sme vtedy naozaj zle... Počas koncertu si niekto z nich odrazu rozopol košeľu a na hrudi mal fixou napísané Le Payaco. Vtedy sme sa zas uškŕňali my..."
 

Obľúbené koncertné zostavy sľubujú poriadne výživnú porciu dobrej hudby a zábavy počas celého turné. Ich lídri nezostávajú svojej povesti šoumenov nič dlžní ani v odkaze pre fanúšikov, ktorí sa na turné chystajú: "Sme v najlepšej kondícii a pripravení na rock'n'roll. Ľudia, ktorí nás ešte nevideli, majú veľkú šancu utrpieť kultúrny šok. Nie sme obyčajné, staré, poondiate kapely. Sme sk*****e dobré kapely! Dve veľké Péčka roztancujú a rozospievajú Slovensko. Bude zábava!" pozývajú fanúšikov Le Payaco. "Veteráni sú opäť na cestách a spolu - bude to stáť za to!" dodáva Para.

Temíny a miesta Le Payaco | Para Galaxy Alpha Tour 2014:

7. 10. - Trnava, Art Klub

8. 10. - Nitra, Music A Cafe
9. 10. - Nové Mesto nad Váhom, Klub za Rampami
10. 10. - Banská Bystrica, Záhrada - Centrum nezávislej kultúry
11. 10. - Martin, Mestská scéna
15. 10. - Žilina, Mestské divadlo
16. 10. - Prešov, Bizarre Music Cafe
17. 10. - Košice, Collosseum Music Pub 
18. 10. - Čadca, Zion Club
23. 10. - Bratislava, MMC
25. 10. - Trenčín, Piano Club

Lístky na všetky koncerty turné sú v predaji exkluzívne cez Predpredaj.sk.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show.

Foto: Marko Erd - archív Hudba (titulná fotka), archív Pary/Martina Mlčúchová (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Le Payaco, Para