Hoci má pieseň v podaní Poľky Karoliny Czarneckej už vyše roka, až teraz si podmanila internetové obecenstvo naprieč Európou. Vo svojom prelomovom singli pritom spieva o spravodlivom podelení sa o drogy heroín, kokaín, hašiš a LSD. Pre veľký úspech mieri speváčka aj na Slovensko.

V roku 2014 vystúpila 25-ročná poľská speváčka a herečka Karolina Czarnecka na Song festivale vo Vroclave, kde sa rozhodla prezentovať skladbou Hera, koka, hash, LSD. Karolina dala piesni kabaretnej skupiny Tiger Lillies moderný šat, do popredia zdôraznila chytľavú melódiu, pridala elektronické aranžmány a predovšetkým ju zaspievala v poľštine, čím dodala tomuto dielu úplne nové nuancie.


Výsmech drogám

Súťažnú prehliadku síce nevyhrala, ale na sociálnych sieťach a internete zožala veľký úspech. Záznam z vystúpenia, ktorý neskôr jeden z fanúšikov zverejnil online, získal pre Czarnecku vyše 1,5 milióna videní na Youtube. To Poľku popudilo k tomu, aby sa prihlásila na domáci crowdfundingový portál Polakpotrafi. Od priaznivcov na spomínanej stránke vyzbierala vyše 36-tisíc poľských zlotých, čo jej stačilo na nakrúcanie sugestívneho videoklipu z prostredia liečebne pre drogovo závislých ľudí.

Videoklip z režisérskej dielne Macieja Sterło-Orlického kritizuje požívanie drog práve touto scenériou. Pacienti liečebne sú zhromaždení v akejsi klubovni, kde im speváčka, ktorá sama vyzerá akoby bola jednou z nich, spieva text o žiakovi - drogovom začiatočníkovi. Tomu dal díler drogy, jednu dávku zadarmo, na čo ho riaditeľ školy popudzuje k tomu, aby sa spravodlivo rozdelil aj so spolužiakmi. Jej vystúpenie končí tým, že jedného z nich v rakve kremujú.   

Bábkarka na Slovensku s českou predkapelou

Karolina Czarnecka pôvodne vyštudovala bábkové umenie na univerzite v Bialystoku a momentálne finišuje na Divadelnej akadémii vo Varšave. Pozitívne ohlasy na jej vystúpenie ju povzbudili, aby sa začala viac venovať speváckej kariére. Minulý rok Czarneckej vyšiel debutový album Córka, ktorý je na pomedzí elektroniky, hip hopu, reggae a šansónu. Je tak nasledovníkom EP Daughter z minulého roka.

Speváčka vystúpi 17. októbra v bratislavskom Nu Spirit Clube. Predskokanom jej bude česká kapela Ghost of You. Partia mladíkov s vekovým priemerom pod dvadsať rokov tento rok zažiarila na súťažnej prehliadke Jednou ranou na Sziget. Nebola to náhoda, ale vyvrcholenie dlhodobého koncepčného úsilia. Súťaž vyhrali, a vďaka tomu si mohli zahrať na jednom z najväčších európskych hudobných podujatí. Ich nespútaná elektronika s psychedelickými odtieňmi definuje živé vystúpenia s obrovským prívalom energie. Muzikanti týmto dokazujú, že aj melanchólia dokáže ľudí strhnúť k tancu. Ich tvorba je určená pre tých, ktorí majú radi hudbu od kapiel Radiohead či Atoms for Peace.


Autor: Marek Majzon (Zdroj: Music Press Production, GazetaWroclawska.pl)
Foto:  Facebook.com/KarolinaCzarneckaOfficial / Marta Pogoda