Skupina Nvmeri má za sebou jedno hektické obdobie a pred sebou ďalšie. Pred festivalom Waves predstavila nový singel a hneď aj so zaujímavým videoklipom. V súčasnosti pracuje na ďalších skladbách pre nový album, ktorý vyjde na novom labeli. Pišta Kráľovič (neuznávajúci pomenovanie frontman) hovorí o videu i o najbližších plánoch.

Skladba Scales mala živú premiéru práve na spomínanom festivale Waves vo Viedni a v Bratislave. Domáci koncert upútal aj programovú riaditeľku festivalu Liverpool Sound City Rebeccu Ayres, ktorá Nvmeri zaradila medzi top koncerty prestížneho podujatia. Viac o Waves Bratislava 2015

Nový klip k aktuálnemu singlu Scales je prepracovaný do detailov, no navonok pôsobí ako sled mnohých, zdanlivo nesúvisiacich záberov. Vedeli ste dopredu, ako bude vyzerať? Alebo - s akým zámerom ste do nakrúcania aj so štábom išli?


Chceli sme vytvoriť niečo, kde bude mat divák priestor na vytvorenie svojho vlastného príbehu. To, čo sa zdalo ako úplne jednoduchý zámer, sa nakoniec vykľulo do tej najzložitejšej úlohy - poskladať jednotlivé kúsky príbehu tak, aby spolu zdanlivo nesúviseli a napriek tomu vytvárali estetický celok a atmosféru. Vizuálne sme sa dosť inšpirovali filmom Enter The Void (režisér: Gaspar Noé, pozn. red.), ktorý bol pre nás veľkým diváckym zážitkom, najmä použitím farebných svetiel, ale aj tým, že bol natočený akoby očami hlavného hrdinu. Takže sme sa zamerali na detaily a celý klip sme natočili pomocou makroobjektívu. Práve o uhle pohľadu je aj celý song.

Aké bolo vlastne samotné nakrúcanie, v klipe je použitých skutočne veľa detailov...?

Veľmi zábavné. Aj keď aj dosť únavné. Síce sa veľa záberov točilo v bytových priestoroch a nevyžadovali si obrovský štáb, použitím farebných svetiel sa každý záber dosť komplikoval - nechceli sme, aby pôsobil umelo. Samozrejme, po každom zábere sme zistili, že by sme radi ešte natočili to či ono, a tak sa z plánovaného jedného natáčacieho dňa vykľulo dní sedem.

Ste spokojní s tým, ako sa video stotožňuje so skladbou? 

Klip a song sme videli a počuli už toľkokrát, že to asi nevieme objektívne posúdiť, ale dovolím si povedať, že naozaj spokojní sme. Klip komunikuje presne to, na čo sme chceli upozorniť – že porovnávanie nemá žiadny zmysel, ak človek nemá schopnosť pozrieť sa na všetky premenné naraz. Máme dojem, že na to akoby ľudia súčasnosti stavaní neboli. Matúš Amrich a Dušan Husár si s touto myšlienkou veľmi dobre kompozične poradili, lebo úplne pochopili to, čo sme chceli vyjadriť.



Klip a singel ste zverejnili tesne pred festivalom Waves, čo sa ukázalo ako dobrý ťah. Na vašom koncerte bolo nielen mnoho fanúšikov, ale aj zahraničných delegátov konferencie, ktorá bola súčasťou festivalu. Aký máte z Waves pocit?


Fantastický. Stretli sme veľa skvelých ľudí. A potvrdili sme si, že je stále čo zlepšovať. Ale koncert sme si užili, potešilo nás, že na nás ľudia ešte nezabudli a prišli si nás pozrieť naživo aj napriek skvelým koncertom, ktoré simultánne prebiehali. Asi by sme si priali, aby takáto akcia prebiehala u nás aj niekoľkokrát do roka.

Pred časom ste sa upísali labelu Gergaz. Dôvod?

Gergaz je značka, ktorú tvoriac nadšenci s dobrým vkusom. To je pre nás veľmi dôležité, takže sme radi, ze tento singel vychádza pod momentálne asi "najvyhajpovanejšou" slovenskou značkou - ani nie tak číslami, ako obsahom. 

Najbližšie plány?

Zopár koncertov tu v okolí, ale hlavne práca na albume, pred vydaním ktorého ešte plánujeme zverejniť jeden singel. 

Autor: Mário Gešvantner (Real Something)
Foto: Mili Vigerova - Facebook.com/mili.vigerova.photo