Vesmírne piesne Mateja Benka spojili hudobné hviezdy. Müller, Kocáb, Bárta, Ruml, Vytisková a ďalší naspievali piesne na album Planety, ktorý vychádza už 20. novembra. Magický vesmír a jeho elementy v kúzelných piesňach sú určené pre malých aj veľkých od 0 až do 100 rokov. V jednej spoločnosti sa vďaka nim ocitli umelci zo širokého žánrového spektra.

Projekt vymyslel a všetky piesne a texty napísal Matej Benko, momentálne patriaci k českej muzikantskej elite. Jeho skvelú hru na klavír oceňujú nielen návštevníci koncertov jeho Quintetu a Ondřeja Rumla, ale tiež Českého kalendára Michala Horáčka a jesenného turné Richarda Müllera.

"Vesmír a hudba majú celkom dosť spoločného. Oboje je tajomné, krásne i nebezpečné, poznané i nepoznané. V oboch je duchovno i realita. A bez ohľadu na vek sú nimi ľudia odjakživa fascinovaní. Jedna z úloh, ktoré mi život doprial, je byť otcom troch detí. Mojou úlohou je o všetkom s nimi diskutovať, niečo ich naučiť, rozosmiať ich, vynadať im, motivovať ich, objavovať s nimi. Tento album je teda pre mňa logickým krokom a ja som šťastný, že som našiel veľa nadšených ľudí, ktorí mi ho pomohli realizovať," popisuje vznik albumu Planety jeho autor.

Matej Benko oslovil ku spolupráci veľa svojich známych a kamarátov z umeleckého sveta a výsledkom je famózna zostava: Slnko spieva Richard Müller, Merkur je Michael Kocáb, Venuša Klára Vytisková, Zem Markéta Foukalová, Mesiac Ondřej Ruml, Mars Xavier Baumaxa, Jupiter Radek Pastrňák, Saturn Milan Cimfe, Kométa Yvonne Sanchez, Urán si dal sám Matej Benko, na Neptun sa zahral Oto Klempíř a Pluto naspieval Dan Bárta.

Štúdiové hudobné teleso s Matejom Benkom vytvorili Peter Binder (gitara), Rasťo Uhrík (basa), Pavel Zbořil (bicie), Vít Halška (perkusie), Michal Žáček (flauta), Dano Šoltis (vibrafón), Radek Zapadlo, (saxofón), Oskar Török (trubka), Jan Jirucha (trombón), Miroslav Chyška (gitara).

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová.  

Súvisiaci interpreti: Dan Bárta, Richard Müller