Vplyvy popu aj world music, experimenty s ľudovými motívmi, minimal aj maximal. Katarína Máliková je nový spevácky a skladateľský objav vydavateľstva Slnko Records, ktorý v sebe skrýva mnoho tvárí. Jej talent sa zhmotnil na pestrofarebnom debute Pustvopol, ktorý naživo predstaví 10. decembra na krste v bratislavskej A4.

Katarína Máliková sa na slovenskej scéne objavila pred dvomi rokmi, keď jej nahrávky zarezonovali v Demovnici Rádia_FM. Odvtedy speváčka a skladateľka pracovala na svojom prvom albume spolu s kamarátmi z konzervatória a VŠMU. Nahrávanie sa udialo aj vďaka úspešnej crowdfundingovej kampani.

Album Pustvopol je časozberom všetkého, čo sa kedy na Katarínu nalepilo a prešlo cez jej "horehronský filter". Počuť na ňom husle, klavír, akordeón, flautu, folklór aj elektroniku. Významovo má Pustvopol dve roviny. Ide o archaický názov pre Pusté pole - časť chotára obce Telgárt v okrese Brezno, a zároveň je to obradná, tajomná a fanfárová ľudová pieseň z Telgártu, ktorá tvorí hlavný motív albumu. Videoklip k nej sa nakrúcal práve v lokáciách okolo Telgártu (Stratená, Pusté pole).


Formoval ju folklór, pop, jazz i klasika

Katarína Máliková (1990) pochádza z Polomky na Horehroní. "Ako malé dievča sa ma dotkol folklór, ale aj popkultúra 90-tych rokov, ktorá sa predrala na Horehron. Neskôr prišli sny o kaviarničkách a meste. Potom jazz, ktorý bol môj terapeut v období puberty. No a napokon klasika, ktorú som vyštudovala," hovorí o svojom hudobnom vývoji.

Rolu speváčky a klaviristky dnes strieda s tvorením originálnych skladieb a aranžmánov ľudových piesní. Žánrovo sa jej tvorba pohybuje na hrane art-popových kompozícií s nádychom baroque minimal a novej world music. Stavia na základoch klasického remesla, ktoré nadobudla počas štúdia hudobnej kompozície a hry na klavíri. Okrem hudby miluje aj dobré filmy a divadlo, čo sa odráža aj v obrazotvornej atmosfére jej piesní. Pestrými hlasovými polohami a kódom tradície v každej piesni sa hlási ku slovanským koreňom. Naplno to potvrdzuje aj na svojom debute, na ktorom je rovná polovica piesní ľudových a polovica autorských, no spolu tvoria konceptuálne jednotný celok.

"Telgárt, Šumiac, Pusté pole. Táto oblasť vo mne vyvoláva vzrušenie a obrovskú zvedavosť. Vždy, keď tadiaľ prechádzam, cítim niečo zabudnuté, tajomné a zvláštne. Ako by aj nie, veď táto oblasť bola kedysi bohatou a prosperujúcou, vďaka významnej európskej šľachtickej rodine Coburgovcov," približuje kraj, ktorý inšpiroval jej albumovú prvotinu. "Pustvopol ako album je sondou do prírodných, kultúrnych a historických divov jednej zázračnej oblasti. Koncept sa vyvíjal postupne, rodil sa sám od seba, prekvapoval a dral sa na povrch ako autonómna osobnosť - životná, vedomá si svojho potenciálu. Oblasť okolo Pustého Poľa som skúmala skôr intuitívne, cez pocit, esenciu, ktorá z nej vyžaruje, než cez fakty," dodáva o procese tvorby.

Ako sama hovorí, horehronským prostredím a jeho atmosférou sa nechala doslova unášať. "Ukazovalo sa mi to celé postupne, ako aj celý Pustopol, až som nakoniec jedného dňa pochopila, že to bude iné, než sa plánovalo a zájde to ďalej, než sme očakávali." Presvedčiť sa o tom môžete na albume, ktorý vyšiel v pondelok 7. novembra vo vydavateľstve Slnko Records. Naživo ho predstaví a pokrstí 10. decembra v bratislavskom A4 - priestore súčasnej kultúry. Na krste sa predstaví aj ženská spevácka skupina Muzička, ktorá sa venuje autentickej interpretácii slovenských ľudových piesní. Lístky su dostupné v sieti Predpredaj.sk. Predtým vystúpi aj 24. novembra v Bistro Peach na Mariánskej a 9. decembra vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Vypočujte si ukážky z albumu Pustvopol:



Zoznam skladieb na albume:

1. Pustvopol
2. Zrána *
3. Bulo bi nam bulo
4. Kolo nás
5. Dínom, dánom
6. Cudzie svetlo *
7. Jedna sestra
8. Nevesta hôľ * 
9. Popol augusta * 
10. Dvanásty január *
11. Krehká láva *
12. Nová krajina *
13. A to je to posledné
14. Ej, už som prešiov

hudba a produkcia: Katarína Máliková
texty: Katarína Máliková *, ľudové piesne

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Viac sa o novom slovenskom objave dozviete na oficiálnej stránke hudobníčky www.facebook.com/musicofkatarinamalikova.

Foto: Barbora Vaculová