V rámci svojho svetového turné po Ázii, Južnej Amerike a Európe zavíta maestro José Carreras aj na Slovensko. Práve u nás jeho návšteva vychádza na štyri dni pred Štedrým dňom. V Bratislave tak poteší priaznivcov vážnej hudby a opery špeciálnym vianočným koncertom.

Na javisku v Zimnom štadióne Ondreja Nepelu predvedie 20. decembra zaručene excelentný výkon spolu so slávnym barcelónskym dirigentom Davidom Gimenézom, ktorý bude viesť našu národnú pýchu - zbor opery Štátneho divadla Košice a 65-členný orchester Štátnej filharmónie Košice. Punc exkluzivity dodá aj prítomnosť a bravúrne výkony charizmatickej divy, ruskej sopranistky Natalie Ushakovej.

Lístky na koncert sú v predaji na Predpredaj.sk

José Carreras sa narodil 5. decembra 1946 v Barcelone. Už ako 11-ročný debutoval na opernom javisku ako Trujamán v El Manuel de Falla El retablo de Maes Pedro. Jeho kariéra zahŕňala viac ako 60 rolí na javiskách v popredných svetových operných domoch a v nahrávacich štúdiách. Sladké zafarbenie hlasu a čisté frázovanie ho urobili jedným z najpopulárnejších lyrických tenorov svojej generácie.

Najväčšej slávy sa mu dostalo bez pochyby v sérii masových koncertov s Plácidom Domingom a Luciánom Pavarottim,ktoré začali v roku 1990 a pokračovali až do roku 2003. Carreras je tiež známy pre svoju humanitárnu prácu ako prezident José Carreras International Leucemia Foundation - organizácie, ktorá podporuje výskum leukémie. Pre toto krásne poslanie sa rozhodol po tom ako sa v roku 1988 vyliečil z tejto zákernej choroby.

David Giménez
sa narodil a študoval hru na klavír a kompozíciu na Conservatori del Liceu v Barcelone. Následne se venoval štúdiu dirigentstva na viedenskej Hochschule für Musik a na londýnskej Royal Academy of Music u Sira Colina Davise. V roku 1994 debutoval s Hannover NDR Orchestra a od tej doby účinkoval po celom svete. V súčasnosti pôsobí ako hosťujúci dirigent u bukurešťského Filharmonického orchestra a ako dirigent laureát barcelonského Orquestra Simfònica del Vallès. Giménez sa samozrejme venuje aj opere. Vďaka svojmu výnimočnému citu pre hlas pravidelne spolupracuje s tými najlepšími opernými spevákmi. Okrem Carrerasa, vystupoval s Plácidom Domingom či Kirim Te Kanawom.

Natalia Ushakova začala študovať spev na konzervatóriu v Petrohrade. V roku 1996 získala štipendium na Graz Opera Studio, kde spievala všetky hlavné role v Mózartovej opere. V štúdiu pokračovala v majstrovskej triede na Univerzite v Mníchove. V roku 2000 Natalia Ushakova získala prvú cenu v dvoch slávnych talianskych speváckych súťažiach -  "Concorso Internazionale Riccardo Zandonai" na Rovereto a "Concorso delle Voci Verdiana" na Busseto. V období 2006-2007 zažarila soprano hviezda Ushakova ako Desdemona v "Othellovi" Verdiho v Štátnej opere v Stuttgarte. Je to uznávaná umelkyňa vo svojom obore.

Zdroj: PR
Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Súvisiaci interpreti: Jose Carreras