Jedna z najvýraznejších osobností trip-hopového exportu z anglického mesta Bristol mieri do Bratislavy - v sobotu 30. januára vystúpi v KC Dunaj. Pre fanúšikov to môže byť celkom slušná dilema: na jednej strane je nepopierateľne legendou a inovátorom hudby 90-tych rokov, na druhej strane sú však jeho koncerty v posledných rokoch častým terčom kritiky.

Aj keď už Trickymu tiahne na päťdesiatku, vo svojej hudobnej ceste nepoľavuje. V prípade jeho štúdiovej tvorby je to práve naopak - aj po troch dekádach na scéne sa ďalej mení a vyvíja. Jeho trademarkom je podmanivý špekajúci rap a prekračovanie hraníc žánrov, ktoré si fanúšikovia budú môcť vychutnať počas turné k novému albumu Skilled Mechanics. Ten by mal byť ako stvorený práve pre menšie kluby s intímnejšou atmosférou. Spolu s ním totiž vystúpia iba DJ Milo a bubeník Luke Harris. Na rozdiel od Pohody 2014 by tak hlavná hviezda nemala na pódiu pôsobiť ako prízrak, ktorý občas niečo nezrozumiteľne zarapuje pomedzi spev hosťujúcich speváčok. V novej šou bude jediným vokalistom, takže bude hlavne o ňom. To zrejme nie je dobrá správa pre fanúšikov jeho skladieb s Martinou Topley-Bird či Francescou Belmonte, no je to prísľub väčšieho zážitku v podaní samotného rapera.

Nový projekt Skilled Mechanics začal Tricky pripravovať v Berlíne, kam sa presťahoval na jar minulého roku. Novinkou chce reagovať na kritiku, či niekedy na svojom albume bude hlavným spevákom. "Už na mojom poslednom albume Adrian Thaws som hlasovo vystúpil do popredia. Boli tam tri skladby, v ktorých som 'in your face', ale teraz som chcel ísť ešte ďalej a vytvoriť katalóg piesní, v ktorých by som sa nespoliehal na ženský vokál. No uvedomil som si, že by to bolo ťažké pod menom Tricky, pretože ľudia si toto meno budú stále spájať s tým, že využívam ženské hlasy. Nebol som sám vpredu na pódiu, odkedy som pred 20 rokmi vydal album Maxinquaye. Potreboval som zmenu. Je naozaj dobré sa zmeniť a stále sa posúvať," vysvetlil.

Tak vznikol Skilled Mechanics - voľný projekt, ktorý mu umožňuje spolupracovať s veľkým množstvom rôznych hudobníkov, a zároveň tlačiť do popredia svoj jedinečný vokálny talent. Na chystanom rovnomennom albume, ktorý vyjde 22. januára, s ním spolupracovali DJ Milo, Luke Harris, čínska raperka a producentka Ivy či speváčky Renata Platon, Oh Land a Francesca Belmonte. Bude na ňom však oveľa viac Trickyho charakteristického vokálneho prejavu. "Skilled Mechanics je prejavom originálneho britského talentu, ktorý sa nikdy nebude spoliehať na svoje predošlé úspechy a ktorý sa bude stále meniť a prispôsobovať sa budúcnosti," odkazuje Tricky fanúšikom, no zároveň ich necháva v očakávaní, keďže ako prvý singel z albumu zverejnil spoluprácu so spomínanou raperkou.


Je teda na fanúšikoch, či mu po ohlasoch a zmiešaných zážitkoch z jeho koncertov v posledných rokoch dajú s týmto novým projektom a prístupom šancu. Tak či tak, KC Dunaj nepatrí medzi najväčšie kluby a kapacita je obmedzená, takže s vypredaním koncertu by napriek Trickyho kontroverznej povesti nemal byť problém. Koncert sa uskutoční v sobotu 30. januára o 21:00, lístky stoja 25 eur.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla PR manažérka koncertu Zuzana Lobotková. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Tricky