Úspešnú slovenskú kapelu Peter Bič Project tohtoročné personálne turbulencie spojené s odchodom speváčky a klávesáka zjavne vôbec nerozhodili. Svedčí o tom nový singel s názvom Calling You, ktorý v ich diskografii nepochybne zaujme špeciálne miesto. Prvá pieseň v novej zostave totiž vznikla v zaujímavej medzinárodnej spolupráci.

Jej autorom je svetoznámy anglický producent, hudobník a skladateľ Paul Spencer alias Dario G, ktorý sa preslávil v druhej polovici 90-tych rokoch svetovým tanečným hitom Sunchyme (1997) inšpirovaným africkou hudbou či futbalovou hymnou Carnaval de Paris (1998). K jeho stretnutiu s kapelou Peter Bič Project prišlo práve vďaka futbalu. Svojou šou totiž minulý rok otváral nový štadión v Trnave a naša krajina mu pri tejto prvej "pracovnej návšteve" učarovala natoľko, že mu v mysli skrsla myšlienka nadviazať spoluprácu s interpretom zo strednej Európy.

Priatelia, ktorých spoznal počas svojho pobytu na Slovensku, mu predstavili niekoľko slovenských a českých interpretov, z ktorých ho najviac zaujala práve kapela Peter Bič Project, a to aj vďaka veľkej popularite skladby Hey Now, ktorá celkom výrazne zarezonovala i v zahraničí.

Keď tvorbu elektronického producenta nahrá kapela

Peter Bič ProjectDario G nadviazali spoluprácu okamžite po prvom stretnutí, ktoré sa uskutočnilo vo februári. Spoločne v nahrávacom štúdiu upravovali a nahrávali skladby, ktoré Angličan zložil a je z nich cítiť jeho rukopis. Pod konečnú úpravu piesní sa však podpísali aj členovia skupiny a v skladbách zanechali i svoj hudobný vplyv. Po niekoľkých dňoch strávených v nahrávacích štúdiách sa všetci tešia z troch nahraných spoločných piesní.

"Niekedy je to risk pustiť sa do takejto spolupráce. Predsa len moje hudobné zázemie je iné ako Petra Biča a jeho partie, ich produkcia je skôr rockovo-popová. Na začiatku je vždy nejaká predstava, ale nevieme ako to celé dopadne. Podarilo sa nám však naladiť na rovnakú vlnu, nájsť spoločnú cestu, a nahrali sme spoločné dielo, vznikol malý zázrak," prezradil Dario G svoje pocity o spolupráci so slovenskými hudobníkmi. Zároveň uštedril pochvalu novej speváčke. "Viktóriina farba hlasu, timing a ladenie sú úžasné. Jej postoj a energia našu spoluprácu v nahrávacom štúdiu veľmi uľahčili. Vie sa vcítiť do rôznych nálad a štýlov a čo sa mi páči najviac, je jej záujem experimentovať v situáciách mimo jej komfortnej zóny."

Peter Bič Project a Dario G, videoklip Calling You Zdroj: Youtube / Vladimír KriškoPeter Bič Project a Dario G vo videoklipe Calling You

Známy producent veľmi oceňuje aj širokospektrálnosť hudobného vnímania kapely. "Uvedomil som si, že to je skupina, ktorá sa hrá s rôznymi variantmi - je to kapela, ktorá má mužský vokál, ženský vokál a zároveň... preferujem melodickú tanečnú hudbu, ale nie vždy takú tvorím, preto sa mi páči, že oni nezachádzajú ani príliš do popu, ani do rocku, ale tieto prvky sú v ich tvorbe cítiť, sú veľmi variabilní. Preto ma zaujali, sú to naozaj dobrí hudobníci, dnes by sa dalo povedať, že už aj moja nová rodina," priznal Dario G v rozhovore pre agentúru SITA.

Spoluprácu s ním si pochvaľujú aj členovia skupiny. "Pre nás to bol obrovský zážitok aj škola. Videli a zažili sme vnímanie hudby a prácu človeka, ktorý so svojimi skladbami dosiahol celosvetové úspechy. Najviac ma teší, že sme si sadli hudobne i ľudsky, spolupráca prebiehala hladko a všetci sme si naozaj užili," okomentoval prácu na spoločných skladbách Peter Bič.

Prvou z trojice piesní, ktoré Dario G a Peter Bič Project nahrali, je práve singel Calling You, ktorý skupina predstavila spolu s vianočne ladeným videoklipom. Samotná skladba však nie je oslavou najkrajších zimných sviatkov. Text je univerzálnejší a poukazuje na to, že aj smutné chvíle sa dajú obrátiť na chvíle radosti. Jeho autorom je Spencerov známy z Anglicka. "Možno to znie spočiatku ako love song, no je o tom, že niekoho alebo niečo stratíte a snažíte sa nájsť nejaké vysvetlenie a novú interpretáciu života a ten videoklip a príbehy, ktoré sa v ňom odohrávajú, sú veľmi zaujímavé," ozrejmil Dario G v rozhovore pre agentúru SITA.


V klipe o premieňaní tmy na svetlo sa objavili aj známe tváre

Videoklip ladený do zimnej atmosféry nakrútil režisér Vladimír Kriško. Na obraze sa premieta niekoľko príbehov so smutnými situáciami, pri ktorých hrdinovia príbehov túžia po zmenách, a práve Dario G a Peter Bič Project prostredníctvom svojej hudby a svetla tieto pochmúrne nálady menia a vyzdvihujú ich do radosti. "Klip sa hrá najmä so svetlom a s temnotou, pretože ľudia potrebujú žiť to 'svetlo' a ja si myslím, že tento videoklip pekne ukazuje, že ho tí ľudia v sebe majú - napriek tomu, aké sú ich životy ťažké, dokážu ich pretransformovať vo svoj prospech a prospech druhých," ozrejmuje význam vizuálu Dario G. 

"Myslím, že Vlado sa toho zhostil veľmi dobre, klip presne opisuje to, čo sme chceli - aby bola zachytená tá pozitívna nálada, pozitívna emócia tých ľudí, ktorí sú na hrane, energia, ktorú tak často hľadáme sami v sebe... Je tam vyobrazených päť alebo šesť príbehov ľudí, ktorí nevedia, čo ďalej so životom, so sklamaním, či zostať alebo ísť - to bola práve tá podstatná informácia, ktorú sme chceli odovzdať... Je tam napríklad baba, ktorá reálne prekonala rakovinu a dnes je zdravá. Chceli sme, aby ľudia pocítili, že nič nie je definitívne a že reálne môžu mať aj v ťažkých chvíľach nádej - občas stačí malý kúsok niečoho - pozitívne tóny, ktoré vás nakopnú a zrazu pochopíte, že sa netreba srať s vecami, keď nie je dôvod - to bola celá myšlienka," vysvetlil Peter Bič.

Pri natáčaní klipu podali pomocnú ruku i priatelia, ktorých známe tváre neunikli pozornosti fanúšikov. V jednotlivých scénach sa objavil uznávaný slovenský jazzman Peter Lipa, ostrieľaný moderátor Ivan "Binďo" Bindas, pôvabná moderátorka Lucia Slováková, či rôzni začínajúci umelci. "Niekoľkých aktérov nášho nového klipu spoznal každý. Krásnu scénu v klipe stvárnil napríklad Peter Lipa. Je to náš dlhoročný priateľ, a keď sme ho oslovili s prosbou účinkovania v našom klipe, neváhal ani sekundu a podporil nás. Mnohí spoznali aj Binďa, známeho slovenského moderátora, ktorý reagoval rovnako a bez váhania nás podporil. Toto sú presne tie situácie, na čo aj poukazujeme v klipe. Niečo riešite, neviete, ako to spravíte, možno necítite úplnú istotu, ale potom príde to svetlo, čo všetko zmení, napríklad aj v podobe priateľov, ktorí vás podporia," dodal Peter Bič.

Viktória do kapely zapadla, hoci nemala skúsenosti

Spolupráca a pochvala od takého skúseného hudobníka ako je Dario G určite dobre padla najmä mladej speváčke Viktórii Vargovej, ktorá nastúpila takpovediac do rozbehnutého vlaku. Podľa Petra Biča sa jej to však podarilo bez problémov a prijali ju aj fanúšikovia. "Veľmi dobre sa udomácnila, čo je veľmi pozitívne na dievča, ktoré predtým nikdy nespievalo s kapelou, mala málo skúseností, má však nádherný hlas a vycibrený sluch. Prišla do kapely, ktorá funguje už pár rokov, a spieva po niekom, koho už ľudia poznali, čo je veľmi ťažké. Zhostila sa tejto úlohy, mali sme už niekoľko koncertov, reakcie fanúšikov boli výborné," povedal kapelník pre agentúru TASR.

"S chlapcami sa cítim veľmi dobre, užívam si to, je to to, čo som vždy chcela robiť a spolupráca s Dariom bola takisto skvelá. Tým, že som doteraz nemala žiadne skúsenosti, tak mi to do môjho doterajšieho hudobného bytia dalo strašne veľa poznatkov. Som teraz v takej eufórii - je to moja prvá pesnička, prvý klip, som z toho celá vytešená," priznáva Viki, z ktorej príchodu majú členovia kapely veľkú radosť. "Viktória má nádherný hlas a musím povedať, že to všetko zvláda úžasne," poznamenal Peter Bič, ktorý tiež prezradil, že plánujú ďalšie spolupráce s Dariom G.

Ako dodal jeho bratranec, spevák Ivo Bič, skladba Calling You vystihuje prelomové obdobie kapely aj jeho života, keď si sám uvedomil, že treba veriť vo vlastnú silu. "Ak človek nemá zbytočné zábrany, môže sa to stať hocikomu, ale musí robiť to, čo chce a veriť tomu. Nám sa cez to, že veríme, že robíme dobrú hudbu, pritrafilo v rámci náhod stretnutie s Dariom. Začali sme si vymieňať songy, až sme napokon zistili, že chceme urobiť niečo spolu. Je to veľká vec, aj keď človek to v praxi až tak nevníma... Veľká skúsenosť, veľa sme sa od seba naučili, veľa sme spolu prežili, celé je to založené na takej priateľskej báze a tým pádom to má dobrý potenciál. Bola to dobrá spolupráca a dúfam, že budúcnosť prinesie ešte ďalšie veci," poznamenal Ivo. 

Text: Hudba.sk (zdroj: TS - Janka Marczellová, SITA, TASR)
Foto: Vladimír Kriško

Súvisiaci interpreti: Dario G, Peter Bič Project