Skladbu Horehronie, s ktorou sa speváčka Kristína v roku 2010 predstavila v nórskom Osle na semifinále pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest, si obľúbili aj fanúšikovia v Katalánsku. Žiaci štvrtého ročníka základnej školy Mare de Déu del Socós z historického mesta Agramunt dokonca nahrali jej cover verziu, ktorú zverejnili na Youtube.

"Pokiaľ mi toto video neposlal kamarát, nevedel som o ňom. Keďže Kristína vystúpila v rámci Eurovízie a na internete sa dá pieseň vygoogliť aj s anglickým prekladom, možno vietor fúka práve odtiaľ," usmieval sa prekvapený autor hudby Martin Kavulič.

Pätnásť dievčat a chlapcov spieva pieseň v ich rodnom jazyku, spočiatku teda našinec rozumie iba slovu "Horehroní". V závere však žiaci dospievajú skladbu v slovenčine.

Deti zo základnej školy v Katalánsku spievajú Horehronie

Horehronie už v roku 2010 prespievala aj novozélandská reggae kapela Cornerstone Roots. Na augustovom Uprising Reggae Festivale ju v ten istý rok spolu s členmi slovenskej kapely Medial Banana predstavili aj naživo.

Cornerstone Roots - Horehronie

O popularite Kristíny medzi fanúšikmi svedčí nielen jej zbierka hudobných cien na Slovensku a v Česku ale aj čísla na internete. Skladba Horehronie má na Youtube v súčte všetkých uploadov 7 miliónov, Pri oltári 5 miliónov a V sieti ťa mám 4 milióny prehratí.

Informácie pre Hudba.sk poskytol PR manažér Imrich Makó.

Foto: Kristinamusic.sk

Súvisiaci interpreti: Kristína