"Namiesto elektrických gitár španielky, namiesto elektrickej basy akustická, namiesto bicích cajón a ak bicie, tak namiesto paličiek štetky," približuje česká folk-rocková stálica Divokej Bill práve sa rozbiehajúce pokračovanie turné k novému akustickému albumu. Slovenské zastávky sú už známe, neúnavná partička u nás v marci odohrá sedem koncertov.

Presne pred rokom otriaslo základmi slovenských hudobných klubov turné Divokého Billa s názvom Možná přijde i pekelník. Na zážitky z vlaňajších ciest po Slovensku chlapci spomínajú dodnes. "No jéje, ja si všetky tie zážitky práve pripomínam, pretože finišujem strih road movie klipu k pesničke Pekelník, ktorý mapuje naše zážitky z turné," prezrádza v mene kapely Divokej Bill frontman Vašek Bláha. "Veľká časť klipu je práve zo slovenskej časti turné a je to veľká zábava," dodáva o pripravovanom videu, ktoré bude mať premiéru v nedeľu (15.2.) popoludní na Facebook stránke kapely.

Ako členovia kapely priznávajú, na Slovensko sa už tešia a dôvodov majú hneď viacero. "Určite sa tešíme na tú odlišnú atmosféru a na divokých slovenských fanúšikov a tiež na našich kamarátov, ktorých tam máme. A ešte na rezeň s hranolkami a ryžou! To je u nás vec nevídaná," smeje sa Vašek, prezrádzajúc obľúbené kapelné stravovacie návyky počas ciest po Slovensku. Ako dodáva, vždy keď sa dá, snažia sa neobísť svoju slovenskú srdcovku - Vysoké Tatry: "Takmer všetci sme horské typy, takže sme hotoví z Tatier. Vždy, keď ideme okolo, dáme si tam nejakú prechádzku a kocháme sa. Také hory doma proste nemáme."

Vstupenky:  Predpredaj.sk  (Košice, Trenčín, Bratislava)


Pekelníci v akustickej podobe

Osemčlenná kapela sa vráti na Slovensko takmer presne do roka a do dňa - opäť na prelome zimy a prichádzajúcej jari. Tentokrát so sebou prinesie novú koncertnú šou k čerstvo vydanému albumu Divokej Bill – G2 Acoustic Stage. Platňa je prvým záznamom koncertu Divokého Billa v čisto akustickom prevedení. Dosku vydal Supraphon v spolupráci s hudobnou stanicou Óčko v komplete DVD + CD a fanúšikovia na ňom nájdu záznam z vlaňajšieho koncertu Billov v pražskom Retro Music Hall, ktorý sa uskutočnil v rámci koncertnej série Óčka G2 Acoustic Stage.

Po vzore úspešného koncertu v Retro Music Hall sa Divokej Bill vydal v priebehu uplynulej jesene na koncertnú šnúru po Českej republike. V týchto dňoch pokračuju v úspešnom ťažení za riekou Moravou, no úspešnú šou predstavia už v marci na siedmich koncertoch na Slovensku. "Príďte si na náš koncík skrátiť zimu. Kapelu máme super zohranú, rozcvičili sme sa v Čechách a k vám vezieme už vychytanú šou - bude to rachot a moc sa na vás tešíme!" odkazuje na Slovensko Vašek Bláha, ktorý z elektrickej gitary presedlal na akustickú a do niektorých piesní zapojil mandolínu. "Kto čaká ponuré, melancholické koncerty na sedenie, ten je na omyle. Plánujeme divokú akustickú jazdu ako sa na Divokého Billa patrí," upozorňuje.

Vďaka vynovenej akustickej šou budú mať fanúšikovia možnosť spoznať svoju obľúbenú kapelu z celkom nového "hudobného uhla". V setliste nechýbajú hity Dolsin, Všema deseti či aktuálny singel Vstávej z albumu 15, ktorým skupina v roku 2013 oslávila 15 rokov svojho fungovania.


Termíny a miesta slovenskej časti akustického turné:

12. 3. - Košice, Collosseum
13. 3. - Žilina, Rock'n'rolla
14. 3. - Trenčín, Piano Club 
20. 3. - Bratislava, MMC
21. 3. - Martin, Kozel Pub
27. 3. - Urmince, Dom kultúry 
28. 3. - Prievidza, Element Club

Vstupenky na vybrané koncerty turné sú v predpredaji cez Predpredaj.sk, ostatné priamo na miestach koncertov.

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon. Viac na www.divokejbill.cz a www.facebook.com/divokejbill.

Foto: Marek Žídek

Súvisiaci interpreti: Divokej Bill