Od vydania piateho albumu Beyoncé ubehli už takmer tri mesiace. Mnohí vtedy nahrávku kritizovali za to, že na nej nie je žiadny veľký rádiový hit. Skladba Drunk In Love, ktorou speváčka spolu s manželom Jay Z nadviazala na ich prvý spoločný hit Crazy In Love (2003), sa však na internete stala fenoménom a na Youtube nájdete stovky coververzií.

Óda na manželský sex v opitosti zaujala nielen fanúšikov a amatérskych hudobníkov, ale aj známych interpretov zo sveta popu, R&B či hip-hopu. Najnovšie sa medzi nich zaradil aj populárny britský spevák Ed Sheeran, ktorý tento týždeň v šou Ryana Seacresta prezradil, že na svojich koncertoch bude hrávať cover, ktorý v súčasnosti nacvičuje. Priamo v relácii kúsok zo svojej verzie aj zahral, na plnú verziu si však fanúšikovia budú musieť ešte chvíľu počkať.

O jeden z najlepších coverov sa postarala ešte vo februári jeho krajanka Katy B, ktorá pieseň zaspievala v relácii Rinse Sessions. 24-ročná hviezda, ktorá nedávno vydala svoj druhý album Little Red, spojila Drunk In Love so skladbou Vulnerable od mladej americkej speváčky Tinashe. V doprovode klávesáka, perkusionistu a dvoch backing vokalistiek ukázala, prečo patrí medzi najlepšie súčasné britské speváčky.


O kontroverzný "upgrade" skladby sa postaral Kanye West, ktorý pridal vlastnú slohu plnú pikantných detailov o sexe s Kim Kardashian. Jeho verzia vyvolala v polovici februára veľký rozruch a je celkom možné, že bude oficiálne vydaná aj s novým videoklipom. Krátku upútavku totiž zverejnila Beyoncé na svojom Youtube kanáli.


Jeden z lídrov alternatívneho R&B Abel Tesfaye alias The Weeknd taktiež nahral celkom explicitnú verziu. Na rozdiel od Kanyeho však hudobný podmaz zjemnil a pôvodné vokály úplne vynechal.


V ostrom protiklade k textom originálu aj dvoch vyššie spomenutých vulgárnych verzií je prerábka gospelovej speváčky menom LaThelma Armstrong. Tá totiž celý text zmenila tak, že ospevuje Ježiša Krista, pričom pieseň zaspievala bez použitia akéhokoľvek hudobného doprovodu priamo v kostole. Nemusíte byť veriaci, aby ste takto úprimne a kvalitne prepracovanú coververziu dokázali oceniť.


Veľmi populárny je na Youtube husľový cover v podaní mladého študenta hudby menom Emmanuel Huondo. Svoju čisto inštrumentálnu verziu skladby zahral na chodbe svojej školy a jeho video zdieľala na sociálnych sieťach aj samotná Beyoncé.


Vlastnú verziu predstavila aj speváčka Hope Murphy, ktorá sa zviditeľnila v roku 2012 v súťaži Britain's Got Talent. V skladbe sa sama doprevádza hrou na klávesoch, no zaujme najmä bezchybným spevom.


Verzia, ktorú predviedla Angel Haze v šou 1Xtra Live Lounge, je dosť na hrane. Na jednej strane táto talentovaná raperka spievať naozaj nevie a jej premotivovaná vokalistka je tiež dosť mimo (navyše vyzerá byť opitá nielen láskou). Zároveň však Angel svojimi rapovanými slohami schovala Jay Z-ho do vrecka a jej kapela zahrala skladbu veľmi zaujímavo. S lepšou speváčkou by tento cover mohol byť úplne top.


BONUS: Spolu s Drunk In Love vydala Beyoncé v decembri aj singel XO. Ten sa až takej veľkej pozornosti neteší, no jedna zaujímavá coververzia sa predsalen nedávno objavila. Zahrala ju americká dievčenská indie rocková kapela Haim, ktorá z popového ohňostroja lásky z dielne Ryana Teddera spravila jemnú, priam dreampopovú záležitosť.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Columbia Records

Súvisiaci interpreti: Beyoncé