Korben Dallas dnes vydávajú svoj piaty album. Pestrá zbierka jedenástich skladieb vychádza pod názvom Stredovek v ich vlastnom vydavateľstve InnoSense a v distribúcii Slnko Records. Pár dní pred uvedením nahrávky na trh kapela zverejnila skladbu Nič sa nepýtaj s nízkorozpočtovým, no zaujímavým videoklipom.

Okrem jadra kapely, ktoré tvorí spevák a gitarista Juraj Benetin, basgitarista Lukáš Fila a bubeník Ozo Guttler, sú na albume počuť aj gitary pravidelného hosťa skupiny Ľuba Petrušku a v niektorých skladbách aj klávesové party zvukára kapely Miloša Brunclíka. Väčšinu textov napísal Fila, po jednom texte prispeli Benetin s Guttlerom, a jedným tiež spisovateľka a novinárka Jana Shemesh.

V prvej recenzii očakávanej nahrávky píše publicista Rudi Rus (autor a moderátor relácie Headbanger na Rádiu_FM), že Stredovek je "subjektívne najlepším a zároveň celkom objektívne najdôležitejším albumom" v doterajšej kariére skupiny. Náš pohľad na album, ktorý si môžete zakúpiť v digitálnej alebo CD verzii na webe vydateľstva Slnko Records, vám prinesieme po víkende.

Korben Dallas Zdroj: Jakub Fabián

Nič sa nepýtaj

Skupina tento týždeň zverejnila klip k ďalšej skladbe z albumu. Po dynamickej piesni Oranžová, ktorá sa objavila aj na kompilácii Ostrov hudby, došlo na intímnejšiu skladbu Nič sa nepýtaj. Charakterizuje ju silná atmosféra a pokojná sila, reprezentovaná nezameniteľným hlasom Juraja Benetina.

"Túto skladbu sme dlho nevedeli nahrať. Skúšali sme všeličo, niekoľko verzií sme hodili do koša. Posledný týždeň nahrávania si Juro sadol so španielkou a nahral ju na jeden šup. Potom Ozo dohral xylofón, Lukáš basu a vznikla skladba, ktorá akoby sa odohrávala na nejakom začarovanom mieste," uviedla kapela novinku na sociálnej sieti.

Na čarovných miestach vznikal aj videoklip, ktorý dokonale korešponduje s podmanivou atmosférou piesne. Jeho autorom je Matúš Grega-Jakub, ktorý klip vyskladal zo záberov zo svojej cesty po Islande.


Videoklipov bude viac, turné štartuje už o dva týždne

Ako vníma nový album samotná kapela? "V porovnaní s naším posledným, orchestrálnym albumom Kam ideme je na Stredoveku menej nástrojov. V porovnaní s Banskou Bystricou má možno viac tvrdých pesničiek, v porovnaní s Karnevalovou vranou mi príde o čosi temnejší a v porovnaní s naším debutom Pekné cesty je na ňom viac pesničiek o vzťahoch. Každopádne platí, že tak ako v minulosti, aj dnes sa v našej tvorbe snažíme hľadať nové polohy a témy," hovorí basgitarista a textár Lukáš Fila.

"Myslíme si, že sme natočili vyvážený album. Aj preto sa budeme snažiť čo najviac skladieb z neho predstaviť fanúšikom v podobe videoklipov. Väčšina z nich bude mať podobu nízko-rozpočtových vizuálov, ale chceli by sme, aby ľudia Stredovek spoznávali aj takýmto spôsobom," dopĺňa spevák a gitarista Juraj Benetin. Ako nám však prezradil manažér skupiny Matúš Németh, ešte tento mesiac skupina plánuje zverejniť aj jeden "big-budget" videoklip. K piesni Vietor ho nakrúca známy slovenský režisér.

Hneď po vydaní albumu vyráža kapela na turné, v rámci ktorého sa v marci a apríli predstaví v piatich slovenských a piatich českých mestách. "Momentálne sme vo fáze prípravy nového programu," hovorí bubeník Ozo Guttler. "Vyzerá to, že bude obsahovať dosť veľa skladieb z nového albumu, nezabudneme ale ani na staršie pesničky."

Vstupenky na slovenské koncerty turné Stredovek sa dajú kúpiť v sieti Predpredaj.sk. Verejná generálka nového koncertného programu sa uskutoční 18. marca v Klube za rampami v Novom Meste nad Váhom.

Termíny turné Korben Dallas - Stredovek:

24. 3. - Košice, Tabačka Kulturfabrik (hosť: Katarína Máliková)
25. 3. - Žilina, Mestské divadlo (hosť: Satin Lead)
30. 3. - Zvolen, DK ŽSR (hosť: Hviezda)
31. 3. - Nitra, Nájomná jednotka 210 (hosť: Fresh Out Of The Bus)
6. 4. - Bratislava, SK Vajnorská - krst albumu

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Česká časť turné:

1. 4. - Praha, Palác Akropolis – krst albumu (hosť: Houpací koně) 
19. 4. - Plzeň, Anděl Music Bar
20. 4. - Brno, Fléda (hosť: Houpací koně) 
21. 4. - Ostrava, Garage Club
1. 5. - Olomouc, EDO / Ekojarmark


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol manažér skupiny Matúš Németh. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Všetky podrobnosti a aktualizované informácie nájdete na www.facebook.com/korbenband.

Foto: Tomáš Benedikovič (titulná fotografia), archív kapely (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Korben Dallas