Dynamická šou, tradičná ugandská hudba, ale aj autentický nástroj amadinda, ktorý inšpiroval mnoho európskych perkusionistov. Amadinda Uganda zložená zo šiestich profesionálnych hudobníkov si na slovenskú premiéru v Ateliéri Babylon odskočí zo susednej Viedne už tento štvrtok, 23. apríla.

"Koncert, ktorý správne naladí na teplejšiu časť roka!" - týmito slovami lákajú organizátori podujatia, ktorí sú už v oblasti perkusií a world music ostrieľaní harcovníci, preto sa na ich výber oplatí spoľahnúť. Koniec koncov, ich každoročne vypredaný bratislavský festival perkusií - World of the Drums už na Slovensko priniesol nemálo svetových mien. Fanúšikovia, ktorí zalovia v pamäti, si tak môžu spomenúť na vynikajúceho perkusionistu holandského pôvodu Martina Verdonka, indickú tabla-star Zakira Hussaina, ale aj egyptského perkusionistu Hossama Ramzyho, ktorý spolupracoval s takými menami ako Jimmy Page či Robert Plant z britskej hard-rockovej legendy Led Zeppelin.

Hudobný výber tentokrát padol na výnimočné zoskupenie Amadinda Uganda, ktorá pricestovala do Európy na turné a v Bratislave bude vystupovať po prvýkrát. Koncert tak 23. apríla v bratislavskom Ateliéri Babylon skráti chvíle čakania všetkým priaznivcom festivalu perkusií. Slnkom prehriaty ansámbel predvedie africkú rytmiku na nástrojoch ako harfa, panova flauta, chýbať nebudú ani bicie a tradičné africké strunové nástroje. Špeciálne miesto v hudbe Afričanov majú však najmä tradičné ugandské perkusívne nástroje amadinda a akadinda.

Oba nástroje pripomínajú xylofón, vyrábajú sa z dreva stromu Lusamba a sú neodmysliteľnou súčasťou ugandských orchestrov. Navzájom sa líšia veľkosťou, počtom platničiek, rezonátorom aj počtom hudobníkov, ktorí hrajú súčasne. Diváci v Bratislave budú môcť zažiť výnimočný koncert s ukážkami tradičnej hry na oba nástroje. Zaujímavosťou budú aj  skladby, kedy na tento nástroj zahrá súčasne všetkých šesť hudobníkov. Výsledný zvuk je výnimočný, plný melodických liniek, ktoré sa vzájomne dopĺňajú, čo si vyžaduje presné interakcie medzi jednotlivými hudobníkmi.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


"Pokúsime sa v Bratislave predstaviť čo najviac hudby, v ktorej sa amadinda využíva. Samozrejme, priniesli sme so sebou aj iné nástroje podobné flaute, harfám, rôzne perkusie. Afričania nerozlišujú žánre, pre nás k hudbe neodmysliteľne patrí aj tanec a rozprávanie príbehov. V skupine máme aj ženy, ktoré okrem hrania predvedú aj tradičný tanec. Tešíme sa na Slovensko a pozývame vás. Príďte - hudba je terapia, univerzálny jazyk, ktorému všetci rozumieme bez ohľadu na rasu, farbu, postavenie, výšku či váhu," hovorí Lawrence Okello zo skupiny Amadinda Uganda.

Amadinda zohrala vo vývoji ugandskej hudby veľkú úlohu, umelcov totiž inšpirovala vynachádzať rôznorodé a kreatívne techniky hry. To sa prejavuje aj v obsadení formácií, keďže amadinda poskytuje priestor pre hru viacerým hudobníkom súčasne. Nádherný zvuk a snaha afrických muzikantov previesť hru do dokonalosti z nej však urobili aj sólový inštrument, pri ktorom sa môže naplno prejaviť virtuozita daného umelca. Inak tomu nebude ani v prípade formácie Amadinda Uganda, ktorá na Slovensku premiérovo predstaví svoje majstrovstvo už vo štvrtok.

Predskokanom unikátnej africkej kapely bude slovenská top skupina svojho žánru, Jamadan. Zoskupenie hrajúce hudbu a rytmy západnej Afriky (Guinea, Mali, Senegal), oslávilo minulý rok už 10 rokov svojej existencie. Kapela tak patrí medzi popredných interpretov tejto hudby na Slovensku a vo svojom novom programe vystúpi v rozšírenom nástrojovom zložení (balafon, djembe, dundun a ďalšie).

Prečítajte si viac: O hudbe, amadinde a Ugande

Zdroj: PR (text: Júlia Šimková, Jarmila Vlčková)
Foto: PR