Slovenská folklórna šou Zem spieva vyvrcholila napínavým finálovým večerom. Spomedzi desiatich finalistov si najväčšiu priazeň hlasujúcich divákov získal Folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice. Počet hlasov vo finále - 235-tisíc - definitívne podčiarkol popularitu súťaže, ktorá niekoľko týždňov vzbudzovala v Slovákoch zdravú národnú hrdosť.

Počet esemesiek od divákov oproti dvom semifinále (65-tisíc a 83-tisíc) narástol tak prudko, že to zrejme prekvapilo aj samotných organizátorov. Moderátori totiž v prvej polovici večera nechávali účinkujúcich po vystúpeniach hádať, koľko diváckych hlasov už prišlo a už po štvrtom či piatom finalistovi bolo druhé semifinále prekonané. Dá sa predpokladať, že aj samotná sledovanosť finále pokorila všetky doteraz odvysielané časti. Tento údaj zatiaľ RTVS nezverejnila, článok však budeme aktualizovať, keď sa tak stane.

Aktualizácia (10.4., 10:55): Finálový večer sa podľa očakávania stal absolútnym víťazom v sledovanosti. Sobotňajšie finále Zem spieva si na začiatku prenosu zaplo 583-tisíc divákov (podiel na trhu 31,1%) a stalo sa vôbec najsledovanejším programom celého dňa. Počas vysielania sledovanosť prenosu rástla a v najsledovanejšej minúte finále sledovalo 676-tisíc divákov. Celkovo si reláciu v sobotu večer zaplo až 1,068 milióna divákov, čo predstavuje takmer 23% z populácie divákov starších ako 12 rokov.

Všetkých 10 častí sledovalo v priemere 507-tisíc divákov (podiel na trhu 25,7%) a sumárne si premiérové časti zaplo takmer dva a pol milióna divákov, čo predstavuje 53% populácie divákov starších ako 12 rokov. Celkový zásah všetkých desiatich častí šou Zem spieva vrátane repríz predstavuje rekordných 3,112 milióna divákov. Zem spieva sa vďaka týmto skvelým výsledkom stala najsledovanejším a najúspešnejším pôvodným formátom na slovenskom televíznom trhu za posledných 10 rokov.

Víťaz mnohých prekvapil

Divácky záujem jednoznačne svedčí o tom, čo zaznelo viackrát aj počas samotného prenosu - nech vyhrá ktokoľvek, víťazmi sú všetci finalisti a najmä samotný folklór, ktorým vďaka šou Zem spieva na niekoľko mesiacov ožilo celé Slovensko. Meno najúspešnejšieho finalistu prišiel divákom pár minút pred polnocou oznámiť generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, oblečený v kroji. Aj on ešte pred samotným vyhlásením víťaza zopakoval silné slová jedného z finalistov, tanečníka Petra Vajdu: "Dnes je jasné, kto v skutočnosti zvíťazil. Zvíťazil folklór." Absolútne prvenstvo však patrí Folklórnemu súboru Urpín z Banskej Bystrice.

Folklórny súbor Urpín Zdroj: facebook.com/zemspievaFS Urpín vo finále Zem spieva

Je jasné, že v podobných súťažiach má každý svojich favoritov a nie všetci sa úplne stotožnia s výsledkom. Preto sa bezprostredne po zverejnení víťaza na Facebook stránke Zem spieva vyrojili reakcie sklamaných hlasujúcich, pre ktorých bol tento výsledok prekvapujúci až nečakaný. Napriek početnému zastúpeniu folklórnych súborov sa totiž na sociálnej sieti najväčšej podpore tešili sólisti, resp. menšie zoskupenia. Suverénne najviac pozitívnych reakcií a komentárov tam získal spevák Štefan Štec, ktorý predviedol krásne vystúpenie aj v sprievode klavíra Ľubice Čekovskej, čím ukázal, že má potenciál zaujať i v rámci fúzie s "nefolklórnymi" hudobnými žánrami.

Pomyselné druhé miesto v "hlasovaní na Facebooku" získalo Rusínske trio, ktoré očarilo divákov už v prvom kastingovom vydaní relácie a svojou prirodzenosťou neprestávalo ohurovať ani v živých prenosoch. Skvelé vystúpenia však ponúkli všetci účinkujúci a ukázali obrovskú pestrosť našej tradičnej kultúry. Či už to bola sebavedomá šou spomínaného fenomenálneho tanečníka Petra Vajdu, pôsobivý záver v podaní speváckeho zboru Horehronskí chlopi spolu s lokálpatriotom Marekom Ťapákom alebo podmanivé vystúpenie tria Sestry Matákové, ktoré bez akéhokoľvek hudobného doprovodu očarilo nádherným spevom pri prerode Adely Banášovej zo slobodnej dievky na začepčenú novomanželku. (Vzhľadom na jej nedávne medializované zásnuby si bulvár určite príde na svoje... Mimochodom, vedeli ste, že niečo podobné zažila pred pár rokmi aj moderátorka Dominika v klipe skupiny Billy Barman?)

Folklórny súbor Raslavičan, Zem spieva Zdroj: facebook.com/zemspievaVo finále sa predstavil aj Folklórny súbor Raslavičan

60 rokov je 60 rokov. Nebola to však jediná výhoda FS Urpín

Vyhrať mohol naozaj ktokoľvek a hodnotenie umenia je vždy sčasti subjektívne. Preto boli aj porotcovia napriek svojim nesporným odborným kompetenciám radi, že o víťazovi nemusia rozhodovať oni. Za víťazstvom FS Urpín treba hľadať skôr objektívne dôvody siahajúce mimo samotné finálové vystúpenia. Tie hlavné sú podľa nás dva. Prvým je, že ide o teleso, ktoré tento rok na jeseň oslávi už 60. výročie svojej existencie. Za ten čas odohralo obrovské množstvo vystúpení a získalo si srdcia niekoľkých generácií fanúšikov (nielen na Slovensku - Urpín pravidelne reprezentuje našu kultúru po celom svete). Bez ohľadu na to, že na facebookovej stránke šou nemal súbor ani zďaleka najviac "lajkov", pri televíznych obrazovkách určite sedeli tisícky ľudí, ktorí ho aspoň raz vo svojom živote videli naživo. O jeho kvalitách sa teda presvedčili dávno pred Zem spieva a chceli ho podporiť svojimi hlasmi.

Urpín bol v tomto smere oproti menším a najmä kratšie pôsobiacim telesám v nespornej výhode (pre niekoho možno nespravodlivej, ale jednoznačne rokmi kvalitnej práce vydretej), preto by bolo v prípade ďalšieho ročníka šou na mieste rozdeliť súťaž na rôzne kategórie - napríklad veľké súbory, skupiny a sólisti. O tomto sa medzi fanúšikmi diskutuje v podstate už od začiatku súťaže a skutočne by to jej férovosti prospelo. Napokon, ani z umeleckého hľadiska nie je možné objektívne porovnávať napríklad vystúpenie sólového speváka či inštrumentalistu so šou mnohočlenného hudobno-tanečného súboru.

Folklórny súbor Urpín, Zem spieva Zdroj: facebook.com/zemspievaUrpín patrí medzi najdlhšie pôsobiace folklórne súbory na Slovensku

Aj druhý dôvod finálového výsledku je niečo, nad čím by sa mali tvorcovia šou do budúcnosti určite zamyslieť a snažiť sa jeho dopady čo najviac eliminovať. Tých finálových SMS-hlasov bolo totiž pravdepodobne ešte viac ako 235-tisíc. Mnohé však do výsledkov zrejme započítané neboli, keďže viacerí diváci v komentároch na sociálnej sieti uviedli, že im správy o doručení SMS chodili ešte dlho po skončení prenosu. A keďže Urpín vystúpil ako prvý, bol zrejme takýmto spôsobom ukrátený o hlasy omnoho menej ako neskorší finalisti, nehovoriac o tých, ktorí vystúpili úplne na konci vyše trojhodinového prenosu.

No aj keby všetky hlasy prechádzali okamžite, čas od vystúpenia posledného účinkujúceho (Horehronskí chlopi) po stopnutie hlasovania bol dosť krátky. Ešte viac to zvýraznil fakt, že rekapitulácia s pripomenutím SMS čísiel jednotlivých finalistov prišla príliš neskoro. Už dávno predtým, počas vystúpenia venovaného pamiatke na štyroch členov súboru Hriňovčan, ktorí v lete 2007 tragicky zahynuli pri nehode autobusu, mali na infografike bežať titulky s číslami účinkujúcich. Ak si ich divák nezaznamenal už počas samotných vystúpení a chcel sa rozhodnúť o udelení hlasov až po vystúpení všetkých finalistov, mal smolu. V podstate hneď po rekapitulácii bolo totiž hlasovanie stopnuté, takže kým si človek odbehol po mobil do vedľajšej izby a vyťukal SMS, bolo neskoro (vlastná skúsenosť autora).

A ak by to aj stihol, do hlasovania by zrejme nezasiahol, pokiaľ by SMS nebola okamžite doručená. Či ide o problém mobilných operátorov alebo RTVS je druhoradá otázka, tvorcovia šou by však určite mali vydať oficiálne vyhlásenie v reakcii na sťažnosti svojich divákov.

Finálové vystúpenia takmer bez kritiky. Nebol na ňu dôvod

O tom, či je víťazstvo FS Urpín zaslúžené alebo nie, sa aj vzhľadom na tieto výhrady bude zrejme ešte dlho diskutovať. Nad tým všetkým však zostáva to, čo sme o šou Zem spieva písali v podstate od začiatku - že samotná súťaž a meno víťaza tu nie sú tým najpodstatnejším. Najväčším prínosom, za ktorý si tvorcovia jednoznačne zaslúžia uznanie a aplauz, je kvalitné zviditeľnenie samotného folklóru, ktoré bude mať určite dopad aj na návštevnosť rôznych podujatí a celkovo prinesie tomuto nášmu národnému pokladu zvýšenú pozornosť, ktorú si nepochybne zaslúži. A zaslúži si ju aj FS Urpín, bez ohľadu na to, že bol nedomysleným spôsobom hlasovania oproti ostatným vo výhode.

Ako sme už naznačili, finálové vystúpenia boli oproti tým semifinálovým ozvláštnené spoluprácou s lokálpatriotmi. Napríklad do vystúpenia Ľudovej hudby Martiny Bobáňovej z Terchovej s gitarou aj spevom skvele zapadol Peter Cmorik. V prípade Urpínu to bola Elena Vacvalová, ktorá bola vo včerajšom čísle veľmi vkusne zapojená v jeho úvode i závere. Oblečená v kroji predstavovala svadobnú mamu nevesty počas svadobného tanca. Z celého vystúpenia sršala strhujúca energia, ktorá predstavovala aj pre laika silný zážitok. Práve tá energia a skvelé choreografie boli silnou stránkou Urpínu už od kastingového kola, vďaka čomu táto partia zanietených milovníkov ľudového umenia zostala v pamäti aj tým divákom, ktorí ich doposiaľ nepoznali.

"Tak skvelá choreografia a nádherne zahratá muzika nadchne každého," zhodnotil ich finálovú šou Peter Dvorský. "Oceňujem vašu odvahu. Bolo to štylizované, štýlové, trošku sa chlapci mýlili, asi tréma a k tomu ešte tá Eňa, výborné," netajil nadšenie ani Ján Ďurovčík. Mimochodom, toto jeho hodnotenie bolo jedno z mála s náznakom kritiky, inak porotcovia ("prenosoví" aj "kastingoví") počas celého večera hodnotili vystúpenia prevažne v superlatívoch. V tejto fáze súťaže je to pochopiteľné, keďže vo finále sa stretli naozaj najlepší z najlepších.

Ľudová hudba Martinky Bobáňovej, Zem spieva Zdroj: facebook.com/zemspievaĽudová hudba Martinky Bobáňovej a Peter Cmorik

Bude aj druhý ročník? Ak áno, je čo zlepšovať

Prevažne priaznivé reakcie televíznych divákov na folklórnu šou Zem spieva sú pre RTVS hodenou rukavicou. Originálna televízna šou, ktorá sa ako jediná svojho druhu zamerala výlučne na ľudový spev a tanec, prilákala počas každej odvysielanej časti k televíznym obrazovkám možno až nečakané množstvo divákov. Kým prvý diel si mnohí z nich zapli najmä zo zvedavosti, čo folklórna súťaž môže priniesť, nasledujúce odvysielané časti už sledovali jej nadšení priaznivci.

Pred samotným začiatkom celej šou tvorcovia avizovali, že možno nepôjde iba o jednorazovú záležitosť, ale o jej prvú sériu. Jej pozitívne prijatie divákmi tak môže predznamenávať, že sa na televízne obrazovky ešte niekedy vráti. Talentovaných ľudí z oblasti folklóru, ktorí by mali divákom čo ukázať, je na Slovensku, ako sme doteraz mali možnosť sa presvedčiť, skutočne dosť. Veľkým prínosom pre celý program bola päťčlenná odborná porota, ktorá svojimi znalosťami z oblasti folklóru pútavo dopĺňala informácie k jednotlivým vystúpeniam, o ktorých laické publikum možno nikdy predtým nepočulo. Bez ich odborných postrehov by divákovi často unikol celý koncept toho ktorého vystúpenia.

kastingová porota Zem spieva Zdroj: facebook.com/zemspievaLenka Šútorová Konečná, Barbora Morongová, Alžbeta Lukáčová, Samuel Smetana a Vladimír Michalko

V prípade pokračovania samozrejme v budúcnosti je čo zlepšovať. V kastingových kolách divákov aj samotných vystupujúcich najviac sklamala dĺžka odvysielaných vystúpení. Z trojminútových vystúpení, ktoré si mali súťažiaci na kastingy pripraviť, boli spravené omnoho kratšie zostrihy, ktoré nie vždy dokázali zachytiť podstatu daného vystúpenia. Určitá dávka nespokojnosti zo strany divákov sa ušla aj moderátorskej trojici S Hudbou Vesmírnou, ktorá do ľudovej šou vnášala poameričtené slangové výrazy, či občasne zápasila s drobnými moderátorskými zaváhaniami. Nie všetci si zvykli na neopozerané moderátorské tváre, no napriek tomu tento ťah zo strany tvorcov programu nebol zlou voľbou. Naopak, mladí youtuberi vniesli do šou najmä v prvých dieloch sviežosť, nadhľad a vtip. Počas prenosov už na ich zabávačstvo toľko priestoru nebolo, no svoju úlohu zvládli veľmi dobre.

Napriek objektívnym nedostatkom či subjektívnym výhradám v popredí celého projektu jednoznačne stoja jeho pozitíva. Predovšetkým je to originalita, aká na našich obrazovkách v rámci podobných projektov masovej zábavy ešte nebola. V porovnaní so svetovými formátmi talentových či speváckych šou, ktoré sa už pred rokmi udomácnili aj u nás, priniesla Zem spieva niečo rýdzo naše, slovenské. Akýsi pohľad späť k nášmu kultúrnemu dedičstvu a zároveň pripomenutie dôležitej myšlienky, že folklór je stále živý a prítomný v životoch mnohých ľudí na Slovensku, a preto na neho netreba zabúdať.

Finalisti Zem spieva a hymna SR:


Autori: Patrik Marflák, Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/zemspieva