Sziget festival každoročne ponúka zaujímavý line-up a krásne prostredie. Okrem svetových hviezd však organizátori dávajú každoročne šancu aj mladými kapelám z celej Európy. Tento rok bude mať vďaka Rádiu_FM zástupcu medzi hudobnými talentami aj Slovensko.

Na festival Sziget v Maďarsku sa dostane kapela z projektu Demovnica_FM. Vďaka nemu objavuje Rádio_FM novú slovenskú hudbu už približne rok. Za ten čas sa v rámci dnes už takmer 50. kôl predstavilo vyše 150 hudobníkov rôznych žánrových zameraní.

Tím Demovnice_FM a organizátori festivalu Sziget sa rozhodli dať šancu kapelám, ktorým zhotovilo Rádio_FM kompiláciu Demovnica Naostro (Final master 2013). Na ňu sa dostalo celkom 10 skladieb od desiatich kapiel, ktoré za rok 2013 zaujali svojou hudbou a vystupovaním najviac. Konkrétne ide o formácie Millhouse, Fúzy Múzy, Trolejboys, Ivana Mer, Katarzia, Martina Javor, JuSt, Silverspoon, Tante Elze a Adalbert.  

O tom, kto sa dostane na Sziget, rozhodnú fanúšikovia. Stačí kliknúť na webstránku Demovnica.sk, vypočuť si skladby jednotlivých interpretov a zahlasovať za svojho favorita. Súťaž bude prebiehať od 11. mája do 18. mája, kedy sa hlasovanie uzavrie o 20:00. Víťaz bude vyhlásený nasledujúci pondelok (19.5.) v rannom programe Ráno na eFeMku.

Profily kapiel

Adalbert
Z pôvodne sólového projektu vznikla trojčlenná kapela, ktorá v Demovnici zaujala temnou skladbou Shake me up. Na koncerte očarili Adalbert príjemným vystupovaním a energickým gitarovým zvukom. Kapela Vojtecha Štedroňa, ktorý je autorom textov a hudby, pripravuje v súčasnosti spolu s hudobným producentom Marcelom Buntajom album, ktorý by mal vyjsť na jeseň. Obsahovať bude aj skladbu Once upon a time, ktorá je súčasťou kompilácie Demovnica Naostro 2013.

JuSt
Hudobníka a textára Juraja Stráskeho známeho skôr pod umeleckým menom JuSt, si vďaka Demovnici všimol hudobný producent Tomáš Sloboda. Spolu pripravili jeho debutový album nazvaný Poďme preč, ktorý vychádza v týchto dňoch a obsahuje 10 autorských skladieb.

Tante Elze
Melancholická Tante Elze zaujala v Demovnici zimomriavkovo melancholickou skladbou When The Days. Na Go2Stage koncerte predviedla svoju elektronickú hudbu so silným klavírnym podkladom v sprievode mladej violončelistky a zaspievala aj autorskú skladbu so slovenským textom Keď nevieš kam z konopí. Najnovšie spolupracovala na debutovom albume Jimmyho Pé, pracuje však aj na svojich nových skladbách.

Millhouse
Alter-stoner rocková formácia z Bratislavy mala v Demovnici úspech so skladbou Mangy Wolf. Skupina je na scéne od roku 2007 a v týchto dňoch vydala svoj debutový album Event Horizon obsahujúci 12 skladieb. Okrem desiatich úplne čerstvých piesní sa tam dostali aj dve staršie skladby, ktoré však získali celkom novú tvár.

Ivana Mer
Éterická Ivana Mer zaujala vďaka Demovnici hudobného producenta Oskara Rózsu, s ktorým momentálne dokončuje svoj debutový album. Nedávno s ním naspievala titulnú pieseň k filmu Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom s názvom Tak sa stále pýtam. Zo sólového projektu nakoniec vytvorila skupinu - konkrétne Ivana Mer trio (gitarista Jano Glemba a huslistka Andrea Tkáčová), s ktorým vystupujue na rôznych podujatiach.

Katarzia
Nu-folková pesničkárka Katarzia stihla za rok 2013 vydať debutový album Generácia Y, nadobudnúť pomerne veľkú fanúšikovskú základňu a absolvovať množstvo koncertov - najnovšie s hudobnou posilou, ktorú tvoria Michal Tolgyessy (gitara) a Marián Slávka (bicie). Katarzia patrí medzi prvé objavy Demovnice a tento rok vystúpi aj na pódiu festivalu Bažant Pohoda.

Fúzy Múzy
Kapela Fúzy Múzy zaujala napriek tomu, že ide o čisto inštrumentálne trio. Nie je to len ich kreatívnymi kostýmami, vizuálne pútavou choreografiou, ale aj originálnym zvukom, ktorý je vždy tematicky ladený podľa názvu skladby. Stano Kořínek (bicie), Ľuboslav Krajňák (gitara) a Juraj Staviarsky (basa) zaujali aj na Radio_Head Awards, kde vystúpili na pódiu ako ašpiranti na Nováčika roka 2013. Nakoniec si odniesli cenu Nadácie Advance Investments, ktorá podporuje mladé talenty. Fúzy múzy vystúpia aj na festivale Bažant Pohoda.

Silverspoon
Indie-popovú kapelu Silverspoon založil v roku 2007 Slavomír Mihálik. Po menších obmenách členov kapely sa Silverspoon nakoniec ukotvil v zložení Peter Skovajsa (bicie), Michal Holaň (basgitara), Erik Smatana (gitara) a Slavomír Mihálik (spev). Ešte pred príchodom nového bubeníka nahrala kapela v starej zostave EP Smiech a úsmev so šiestimi skladbami.

Trolejboys
Bratislavské zoskupenie Trolejboys je charakteristické najmä živými koncertnými vystúpeniami. Ako jej členovia tvrdia: "Ľudia zažijú vždy niečo iné." Trolejboys vydali po piatich rokoch pôsobenia na hudobnej scéne album Pod prúdom, ktorého hlavným menovateľom je nadhľad a humor. V Demovnici prerazili so skladbou Milionár.

Martina Javor
V hudbe pesničkárky Martiny Javor sa mieša gitarový zvuk, folk, punk, pop a jej výnimočná farba hlasu. Jej texty sú úprimné, ale vyhýbajú sa zbytočnému pátosu. Zväčša tvorí anglické texty, no nájdú sa u nej aj slovenské kúsky. Martina vystupuje s kapelou, ktorú tvoria Jano Kružliak ml., Peter a Miloš Bulíkovci, Valér Miko a Ľuboš Ežo Ambrozai. Martina Javor vystúpi aj na festivale Grape.

Čo je to Demovnica_FM?

Demovnica_FM funguje ako projekt Rádia_FM od mája tohto roka. Cieľom projektu je hľadanie nových, zatiaľ neobjavených, hudobníkov. Konkrétne ide o webový rebríček desiatich nahrávok slovenských autorov, ktorí nemajú vydaný album u žiadneho oficiálneho vydavateľa. Kapely, ktoré tím z Rádia_FM do Demovnice vyberie, získajú priestor na prezentáciu aj vo vysielaní, kde sa im v nedeľu poobede venuje hodinová relácia s rovnomenným názvom. Demovnica pritom pôvodne figurovala len ako rubrika v rámci programu Osmička. Väčší priestor v podobe relácie jej Rádio_FM vyhradilo pre veľký záujem zo strany kapiel a poslucháčov.

Relácia ponúka okrem noviniek na slovenskej hudobnej scéne aj rozhovory s víťazmi jednotlivých kôl a hodnotenia interpretov hosťami, ktorí sa svojím profesným životom nejakým spôsobom dotýkajú hudobnej brandže. Zväčša ide o hudobníkov, hudobných dramaturgov, producentov či kritikov. Demovnicu_FM už hodnotil hudobný publicista Oliver Rehák a moderátori Rádia_FM Daniel Baláž, Rudi Rus, Pavol Hubinák či Biba_FM. Z hudobníkov to zas napríklad boli Shina z Longitalu, Peter Lipa, Tomáš Sloboda či Oskar Rózsa.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Regina Annušová z Rádia_FM. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk