Zaradenie kapely Metallica do lineupu legendárneho festivalu Glastonbury vyvolalo mnoho ohlasov. Do médií sa väčšinou dostali najmä tie negatívne. Najhlasnejšie sa do nich obuli členovia Mogwai. Dávnejšie si do thrashovej ikony kopol aj Bruce Dickinson. A Lars Ulrich má odpoveď pre všetkých.

Magnet týždňa

V rozhovore pre Gigwise si chalani z Mogwai pustili hubu na špacír. Nepáči sa im, že na festivale Glastonbury sa ako headliner objaví Metallica. Hlavným dôvodom môže byť fakt, že majú vystúpiť v rovnakom čase. Ako sa v interview uvádza, podľa post-rockových hipsterov je Metallica na prd a Lars Ulrich je hrozný bubeník. Metal Hammer oslovil Larsa, aby sa k celej kauze vyjadril. V skratke povedal asi toto: "Huh? Čo? Kto ste?" (pm)


A ešte k výroku frontmana Iron Maiden. Ten pred pár rokmi povedal, že sú lepší, ako Metallica. Odpoveď na seba nechala chvíľu čakať, ale tiež prišla. Ulrich pre The Guardian povedal: "Nikdy sa kvôli tomu nebudem hádať. Vždy budem podporovať Brucea Dickinsona v akomkoľvek nezmysle, ktorý povie. Je to súčasťou zábavy. Takže, ideš Iron Maiden! Je to v pohode." (pm)

Šrot týždňa

Dvadsiate výročie vydania legendárneho albumu Pantery Far Beyond Driven opäť rozpútalo vlnu diskusií o tom, či sa dá kapela znova dokopy a zahrá nejakú tú šou so Zakkom Wyldeom. Ak ste sa tešili, že sa také niečo udeje, ich bývalý bubeník Vinnie Paul má pre vás jasný odkaz. "Žiadny 'Dimebag' Darell, žiadna Pantera." Jasnejšie sa to už asi povedať nedá, takže by sme sa cez to mohli všetci preniesť a nájsť si iné zábavky. (pm)


Týždeň ušami Rudiho Rusa

Festivalová sezóna je naozaj za dverami. Otvárali sme ju aj v metalovej show Headbanger_FM, už tretí rok s Tomášom Holetzom ako spolumoderátorom. Súťažili sme o voľné vstupenky na Nova Rock - ak sa nebojíte Davida Hasselhoffa, pokojne si to vypočujte.

Najväčšiu radosť mi tento týždeň urobil nový album nekompromisnej úderky zo štátu Washington – Trap Them. Blizzfucker je ako vždy exkluzívna jazda naprieč tým najlepším z punku a HC, ozdobená najchorobnejším švédskym gitarovým chrastením. Okamžite sa mi pri jeho počúvaní vynorili spomienky na parádny večer v bratislavskom Randale v roku 2011. Trap Them na turné s Rotten Sound a Gaza. Asi 50 divákov, zloba najväčšia, energia nepochopiteľná a neuchopiteľná.


Killer Be Killed je skutočne dreamteam súčasného metalu. Ich bezmenný debutový album radím k tomu najlepšiemu, čo tento rok vyšlo. Nový klip to len potvrdzuje.


Teším sa, že som cez víkend mohol pár minút stráviť v legendárnom štúdiu Shaark v moravskom Bzenci. Najväčšia slovenská extrémna kapela súčasnosti tam nahrávala svoj nový album. Máte sa na čo tešiť. Z troch skladieb, ktoré som mal možnosť počuť – Dunaj, Démoni samoty a Z krku krv – naskakovali zimomriavky po celom tele. Bude to veľmi, veľmi temné, prepracované, progresívne, na prvé počutie jasne zaraditeľný ČAD a pritom veľa nečakaných zvratov a zaujímavých momentov.

Viac informácií prinesie už pondelkové vydanie programu Headbanger_FM.


Novinky

Ak ste náhodou zabudli (!),alebo ste o tom dokonca nevedeli (!!!), tak tohtoročný Nova Rock je už budúci víkend. Máte teda poslednú šancu vybaviť priepustku z práce a od polovičiek, kúpiť lístky a vychutnať si také mená ako Iron Maiden, Black Sabbath, Volbeat, Slayer, Anthrax, Avenged Sevenfold a mnohé ďalšie. (pm)

Na nový album Mastodonu One More 'Round the Sun sa už v redakcii všetci veľmi tešíme. Vyjde síce až na konci júna, ale po High Road tu už máme druhú ochutnávku. Chimes at Midnight už banda hrala aj naživo, zverejnila aj krátku ukážku, ale celý si ho môžete vypočuť až teraz. Zatiaľ fajn. (pm)


O možnosti znovuzrodenia Faith No More sme písali minulý týždeň. Čakanie vám môžu spríjemniť dve (takmer) nové skladby od Tomahawk, supergrupy, v ktorej okrem Pattona z FNM figuruje aj Duane Denison (ex-The jesus Lizard), John Stanier (ex-Helmet) a Kevin Rutmanis (Melvins, Cows). Obe veci pochádzajú zo zbierky M.E.A.T, na ktorú sa dostali skladby z béčkových strán kapely. (pm)


Vanna nepatrí k tradičným hardcoreovým kapelám, ale vôbec jej to neškodí. Práve naopak. V polovici júna jej vyjde nový album, takže zatiaľ si vypočujte aspoň nový song Yüth Decay. (pm)


Nedávno nám Opeth predstavili prvý singel z nadchádzajúcej novinky Pale Communion. Tento (resp. minulý) týždeň kapela oznámila dátumy zastávok ich európskeho turné, ktoré sa odohrá v októbri a novembri. Najbližšie k nám zahrajú 29. októbra v pražskom klube Roxy a 30. októbra vo viedenskej Aréne. (ak)

Nórski fanatici Shining majú nový videoklip, kompilovaný z live vystúpení k songu Blackjazz Rebels z poslednej dosky One One One. Ako i názov napovedá, ich aktuálna produkcia je len akýmsi pokračovaním štyri roky starého albumu Blackjazz. Naživo si ich budete môcť pozrieť, ak sa v auguste vydáte na festival Brutal Assault. (ak)


Kapela Body Count, ktorej lídrom je raper Ice-T, sa znovu dáva dokopy, aby vo svojej diskografii pokračovala po ôsmich rokoch. Pred mnohými rokmi som ich spoznal vďaka coververzii na rockový štandard Hey Joe. V utorok 10. júna im vychádza nový album Manslaughter, z ktorého pochádza i aktuálne zverejnená thrashová úderka zvaná Bitch in the Pit. Check it out, man! (ak)


Zasnívaní a starnúci Angličania Anathema vydávajú novú nahrávku s dvojročným odstupom od tej poslednej. Album Distant Satellites si môžete celý vypočuť na tejto adrese. Je to ich desiaty počin, no piesne sa podobajú jedna druhej a hrajú to na spevavú melanchóliu bez silnejších momentov. Anathema je dnes už príliš presladená. (ak)

Ešteže je tu Devin Townsend, Kanaďan, workoholik a variabilný hudobník, ktorý sa aktuálne dal na (niečo ako) country a nie je to vôbec zlé! Jeho aktuálny projekt nesie názov Casualties of Cool a prináša animovaný klip na song Mountaintop. Rovnomenný album Devin stvoril v spolupráci s vokalistkou Ché Aimee Dorval. Animátorka, ktorá sa v klipe vybláznila sa volá Jessica Cope a ak máte radi Stevena Wilsona, alebo Storm Corrosion, jej svojský štýl vám bude familiárny. (ak) 


Haluz týždňa

Kto by to bol povedal, že metláci majú radi videohry? A to dokonca až tak, že im skladajú rôzne pocty. Po minulotýždňovej djentovej prerábke zvučky Super Mario Bros. tu je prierez históriou videohier. Samozrejme v metalovom podaní. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: Metallica.com

Súvisiaci interpreti: Iron Maiden, Metallica