Viete si predstaviť dokonalú symbiózu súčasnej pop music a tradičného folklórneho tanca? Toto netradičné spojenie učarovalo skupine Lavagance a Slovenskému ľudovému umeleckému kolektívu (SĽUK). Výsledkom je nádherný nový videoklip k nedávno odpremiérovanému singlu Princess of the Light.

Novinka skupiny Lavagance Princess of the Light je pár týždňov po vydaní už šiestou najhranejšou domácou skladbou v slovenskom éteri. Zároveň dostal singel presne mesiac od premiéry videoklipu na Hudba.sk úplne nový unikátny vizuál, ktorý je dôkazom, že jedna skladba môže mať množstvo podôb. Svoje svetoznáme umenie vo videu predstavila pýcha slovenského folklóru, SĽUK.

Zatiaľ čo stvárnenie prvej "Princeznej" – živelnej Kataríny Sido, ženy v neustálom pohybe – zverili Lavagance režisérovi Braňovi Špačkovi, druhý videoklip – obraz tradičnej slovenskej princeznej transponovanej do súčasnosti - je dielom Dušany Mázorovej a jej The Wedding Dream Teamu (TWDT). Tá do úloh dvoch hlavných aktérov, zamilovaného slovenského páru, obsadila tanečníkov SĽUK-u Kamilu Ochabovú a Vladimíra Frištika.

"Je to práca odlišných ľudí a tímov, s iným vnímaním, predstavami, ideami a konceptom, preto je prirodzené, že videá sú úplne iné. Spojenie so SĽUK-om, Dušanou a jej tímom prišlo úplne nečakane, pocitovo zafungovalo úžasne, idea je parádna, práca na úrovni – čo viac si môžeme priať?" porovnávajú Lavagance obe videá, ktoré im prirástli k srdcu rovnako, hoci sa v mnohom líšia.


"Video nás jednoducho oslnilo. Úžasní, šikovní, spontánni a prirodzení členovia SĽUK-u, a naplnená aj pôvodná predstava – prirodzené prepojenie tradícií so súčasnosťou, taká zručná audiovizuálna hra slovensko-svetového charakteru... Naozaj vzniklo aj z nášho pohľadu niečo výnimočné, čo budeme s radosťou prezentovať a šíriť," rozpráva hrajúci manažér skupiny Lavagance, gitarista Mário Smashing.

Rovnaké sympatie vzbudilo video i na druhej strane projektu. "SĽUK má za sebou už niekoľko projektov, v ktorých sa snaží prezentovať našu tradičnú kultúru spôsobom, ktorý neimituje obdobie, v ktorom sa rozvíjala, ale priznáva dobu a pohľad súčasných umelcov. Dušanin nápad zapadal do tejto koncepcie, preto sme radi prijali ponuku vytvoriť svadobný videoklip pre jej magazín. Hudobným podkladom pôvodne malo byť zmixovanie ľudovej a modernej hudby, Dušana napokon vybrala pieseň od kapely Lavagance a zafungovalo to výborne," hovorí umelecký vedúci SĽUK-u, Stanislav Marišler.


videoklip Princess of the Light

Tradície v modernom svete

Nový videoklip vznikal na základe nosnej idey projektu LOVE / Made In Slovakia. Jeho autorka Dušana Mázorová s
a rozhodla ukázať svetu krásu tradičnej slovenskej folklórnej svadby, ktorá je dnes už mimo sveta folkloristov veľmi ojedinelou udalosťou. Zároveň sa odhodlala zastrešiť jej umelecké stvárnenie a ukázať ľuďom, že tradície majú priestor i v dnešnom modernom svete. Ako element histórie a kultúrneho dedičstva si do projektu prizvala členov SĽUK-u. Element a krásu dnešnej doby zase podľa vlastných slov našla v tvorbe skupiny Lavagance. Obe zoskupenia pozvanie bez váhania prijali, a Dušana, ktorej "svadobné umenie" je čoraz známejšie i za hranicami Slovenska, sa tak stala akousi spojkou medzi dvoma základnými kameňmi projektu.

"Odprezentovať v jednom projekte jedných z najlepších na Slovensku - SĽUK, Lavagance a skvelých ľudí z tímu TWDT, Jakuba Šteineckera, Patrika Gubiša a Zdenka Romana, mi bolo veľkou cťou," rozpráva Dušana, ktorá má vytváranie a realizáciu netradičných svadieb v programe na dennej báze. "TWDT je o ľuďoch, ktorí aj tak silne komerčnú tému, akou je svadba, dokážu spracovať v štýle I Love, teda tak, ako to majú radi - akí sami sú. Naše fotografie aj videá sú tvorené zo srdca, nie je to 'pásová výroba' bez duše. Majú zapamätateľné spracovanie vďaka tomu, že od ľudí z nášho tímu neočakávam, že budú robiť veci tak, ako 'sa to robí'. Očakávam, že ich urobia úplne inak. To 'iné' a zároveň I Love je to, čo fascinuje ľudí na celom svete."

Dušana Mázorová (31) pochádza z Nových Zámkov a už ako 19-ročná si založila vlastné interiérové štúdio, v ktorom prezentovala diela rôznych slovenských umelcov a fotografov. V roku 2011 založila vlastnú svadobnú agentúru The Wedding Dream Team, v ktorej spája svoj talent v dekorovaní s umením slovenskej svadobnej fotografie a videa spolu s členmi tímu TWDT. Vydáva tiež vlastný unikátny prvý alternatívny svadobný online magazín Magazine TWDT (www.twdt.sk), ktorý má viac ako sedemdesiattisíc prelistovaní mesačne, pričom väčšina jeho čitateľov pochádza zo zahraničia (Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Rusko, USA, Kanada, Austrália, Čína) i z našich susedných štátov.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Článok bol upravený redakciou.

Foto: The Wedding Dream Team - www.theweddingdreamteam.sk

Súvisiaci interpreti: Lavagance