Slovenská inštrumentálna kapela Fúzy Múzy plánuje na maďarskom festivale Sziget predviesť experimentálnu psycho show s vynoveným setom, pričom ich bude sprevádzať slovenský gitarista a producent David Kollar.

Koncert na Szigete bude podľa basgitaristu a frontmana Juraja Staviarskeho expresívnejší, dynamickejší a teatrálnejší než doteraz. Sľubuje dokonca viac komunikácie s publikom a recitovanie v anglickom jazyku v zatiaľ nepomenovanej novej skladbe. Takzvanú sláčikovú psychiatriu vytvorí kapela spolu s 32-ročným Kollarom hrou na gitarách so sláčikmi, pričom Staviarský bude hrať na basgitare s hlavou, ktorú mnohí poznajú z obalu ich eponymného debutového albumu (2016).

"Sziget je pre nás špeciálny, preto všetko pripravujeme tak, aby každá sekunda z našich 40 minút bola pre zahraničného diváka nezabudnuteľná. Určite je pre nás novinkou komunikovať v angličtine. Juraj bude využívať vokál na miestach, kde v našej hudbe ešte nezaznel. Pripravili sme si nové aranžmá, nový set, nové veci. Tešíme sa na to," uviedol gitarista Ľuboslav Krajňák.

Fúzy Múzy vystúpia na Szigete už v prvý deň podujatia, teda v stredu 10. augusta na Europe Stagei. Spolu s kapelou Queer Jane budú jedinými zástupcami zo Slovenska. Prešovské trio vyhralo účasť na Szigete ešte v máji v súťaži Jednou ranou na Sziget, kde v trojkolovom koncertnom súboji porazili českú kapelu Piano. O víťazovi rozhodli fanúšikovia a fanúšičky hlasovaním na koncertoch v Bratislave, Brne a Prahe. 



Spolupráca s Davidom Kollarom sa začala na Radio_Head Awards Festivale, kde Fúzy Múzy pokrstili spomínaný album. "Na festivale ma chalani oslovili, či by som im nechcel pokrstiť album na krste v Prešove, tak som sa na nich šiel pozrieť. Zaujala ma ich energia a ten smrad, ktorý má ich hudba. Bolo to niečo iné, ako som bol zatiaľ na Slovensku zvyknutý," vyjadril sa rodák z Prešova, ktorý sa neskôr stal hosťujúcim členom skupiny a zároveň ich hudobným mentorom. Zahral si s nimi už aj počas spomínanej súťaže Jednou ranou na Sziget.

"Bola to pre nás veľká šanca a vedeli sme, že musíme byť pripravení ukázať profesionálnejší prístup k hudbe. K tomu nám pomohol hlavne David, ktorý nás naviedol, aby sme boli pripravení na úspech," poznamenal Krajňák. Kollarova tvorba ho podľa neho zaujala ešte v roku 2012, keď sa Fúzy Múzy ešte len formovali. "Hral na gitare inak a to bolo inšpiratívne. Keď ma pozval k sebe do skúšobne prvýkrát, hral a ja som hneď cítil, že som stretol človeka, ktorý myslí rovnako v hudbe, akurát, že on je už na profesionálnej úrovni a ja len začínam," dodal gitarista. 

Fúzy Múzy sa pohybujú na hudobnej scéne od roku 2012. V skupine okrem spomínaných Juraja Staviarskeho (basgitara) a Ľuboslava Krajňáka (gitara) pôsobí aj Stanislav Kořínek (bicie). Formácia svoju experimentálnu tvorbu charakterizuje ako psychotrilerovú alternatívu. V marci uviedli na trh spomínaný eponymný debutový album. Na konte majú cenu Nadácie Advance Investments, ktorú si prevzali v rámci Radio_Head Awards 2013. Kapela tiež pripravuje v spolupráci s Tomášom Mutinom z formácie Terminal State remix piesne Brána, pričom k nemu plánujú predstaviť aj videoklip. 

Zdroj: SITA
Foto: Petra Pechánková