Speváčka Jana Kirschner pre fanúšikov pripravila hudobnú lahôdku, aká na slovenskej scéne nemá obdoby. Tri roky po oceňovanom albume Krajina rovina (2010) predstaví výnimočný projekt Moruša, v ktorom spája muzikantov z rôznych hudobných žánrov a svetov. Tvoria ho dva albumy a špeciálne turné, ktoré odštartuje už čoskoro.

Jana Kirschner sa po troch rokoch, z ktorých značnú časť zabrala materská dovolenka s dcérkou Matildou, vracia na scénu s mimoriadne ambicióznym a zaujímavým projektom. Novinka s názvom Moruša sa nahrávala počas dvoch týždňov v štúdiu Sono pri Prahe. Na nahrávaní sa podieľalo spolu 18 muzikantov z Veľkej Británie, Česka a Slovenska, ktorí sa však naraz stretli iba v jeden jediný deň - podľa speváčky práve vtedy vzniklo najviac výnimočných nápadov, ktoré napokon viedli k tomu, že namiesto jedného albumu vydá dva.

Slovenská hudba svetových kvalít

"Dlho som cítila, že symbolom tohto projektu by mal byť strom. Strom pre mňa znamená detstvo, moju krajinu, moju reč, moju identitu. Vedeli sme, že dostať 100 minút hudby na jeden album nie je reálne. A vtedy sa mi v hlave objavila Moruša. Strom, ktorý poznám zo záhrady mojej starej mamy. Čierna a Biela. Dva albumy, dva svety. Je to slovenský album, no som presvedčená, že vďaka jeho originalite, poetike a výnimočnému talentu našich muzikantov sa nám podarilo vytvoriť niečo, čo zaujme a presvedčí publikum kdekoľvek na svete," hovorí Jana o Moruši.

Producentom celého projektu je speváčkin životný partner, Angličan Eddie Stevens, ktorý má za sebou spolupráce s menami ako Jamie Cullum, Róisín Murphy, Moloko alebo Zero 7. Pod jeho dohľadom vznikol akýsi "rodinný orchester", v ktorom sa stretli husle, akordeón, violončelo, marimba, klarinet alebo cimbal. Na projekte spolupracovali skvelí muzikanti zo sveta klasickej hudby Miloš Valent, Marcel Comendant, Jozef Ľupták, Boris Lenko, Braňo Dugovič či mužský spevácky kvartet. Anglickú časť zastúpili talentovaní štúdioví hudobníci Rob Mullarkey (basgitara), Tom Skinner (bicie) a Nathaniel Keen (gitara).

Pop, klasika aj folklór

Výsledkom intenzívnej medzinárodnej spolupráce je vyše 100 minút originálnej autorskej hudby, ktorá vyjde na dvoch samostatných albumoch. Prvá časť albumu s názvom Moruša Biela sa na trh dostane 15. novembra. Charizmatická speváčka projekt predstaví aj naživo na špeciálnom koncertnom turné v kompletnej zostave po celom Slovensku. Dátumy turné budú oznámené v najbližších dňoch, ešte v septembri by mala Jana Kirschner predstaviť aj prvý singel.

Ako však uviedla začiatkom leta v rozhovore na Rádiu_FM (fanúšikom odporúčame vypočuť si ho, dozviete sa množstvo zaujímavých podrobností o Moruši), nový projekt je, podobne ako Krajina rovina, dosť vzdialený od jej predchádzajúcej tvorby plnej ľahkých hitov. Bude preto zaujímavé sledovať, ako na novinku, na ktorej bude podľa vlastných slov kombinovať pop, klasiku a prvky folklóru, zareagujú slovenské rádiá.

Speváčka však už na Slovensku našla minimálne finančnú pomoc, bez ktorej by Moruša nemohla vzniknúť - vydanie ambiciózneho dvojalbumu aj spomínané turné podporuje ako generálny partner spoločnosť Orange Slovensko. "Bolo pre nás dôležité nájsť pre tento projekt partnera, ktorý by mal odvahu ísť do niečoho nevšedného. Niečoho, čo nevzniká na našej hudobnej scéne každý rok. Spojenie s Orangeom nie je pre mňa len spojením akýchsi obchodných značiek, no najmä silným a vyrovnaným partnerstvom, bez ktorého by takýto umelecký projekt v dnešnej dobe nemal šancu vzniknúť," dodáva Jana Kirschner.

záber z pripravovaného klipu Jany Kirschner Zdroj: Almostar.skPozrite si fotky z natáčania pripravovaného videoklipu Jany Kirschner

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Martin Plasek (titulná fotka), Almostar.sk (foto z natáčania klipu)

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner