Čakanie na druhú časť projektu Moruša si môžu fanúšikovia Jany Kirschner skrátiť jej novou filmovou piesňou. Skladbu, ktorá mala dnes premiéru v Rádiu_FM, zložila speváčka spoločne s Eddiem Stevensom pre poviedkový film Deti. Snímku o rôznych podobách vzťahov detí a rodičov môžete vidieť v kinách od 25. septembra.

Popri intenzívnej príprave očakávaného albumu Moruša Čierna si speváčka našla čas a prijala ponuku na skomponovanie a naspievanie titulnej piesne k novému filmu Deti. Skladbu nahrávala v londýnskom štúdiu spoločne s britským hudobníkom, producentom a svojím partnerom Eddiem Stevensom.

Ten je zároveň spoluautorom piesne, ktorá nesie jeho typický rukopis - originálnu a aranžérsky prepracovanú kombináciu syntetizátorov a tradičných inštrumentov. V tomto prípade hrajú popri speve prím dychové nástroje a prvky dubu, vďaka ktorým dostáva pieseň nádych reggae. Čakanie na nový album tak fanúšikom skracuje veľmi príjemné - vzhľadom na dramatický žáner filmu a vážny text hudobne nečakane veselé - osvieženie Janinej tvorby.

Jaro Vojtek a Jana Kirschner Zdroj: MPhilmsJana Kirschner s režisérom filmu Deti Jarom Vojtekom

Filmová pieseň, ktorá vznikla skôr ako film

"Skladba vznikla už dávnejšie. Keď mi zavolal Mátyás Prikler (producent filmu) a oslovil ma s ponukou napísať titulnú skladbu pre film Jara Vojteka, povedala som mu, že mám niečo, čo by sa mohlo hodiť. Prekvapila ma ich okamžitá pozitívna reakcia. A skutočne, keď som si pozrela film, vedela som, že sme našli tú pravú pieseň, pretože to spolu dokonale funguje," opisuje Jana Kirschner netradičný príbeh svojej novej filmovej skladby. "Pieseň svojou atmosférou a aj textom akoby tematicky uzatvárala film. Text emočne spája jednotlivé poviedky filmu a vytvára spolu s hudbou akúsi katarznú bodku za filmom," dodáva Jaro Vojtek, režisér snímky Deti. 

K piesni, ktorá ideovo ladí s príbehom filmu, vznikol aj videoklip popretkávaný scénami z filmu. "Klip vznikol veľmi rýchlo, chceli sme vyzdvihnúť najmä dôležité momenty filmu a vyvolať v divákovi zvedavosť. To sa nám snáď podarilo a nielen skladba, ale hlavne film budú mať úspech," dodáva Jana.


O filme Deti

Každá zo štyroch poviedok filmu Deti - Syn, Maratón, Kanárik a Otec - sa odohráva v inom ročnom období. Navzájom vytvárajú vrstevnatú mozaiku vzťahov, v ktorých sa odrážajú nádeje, sklamania a nevyhnutné rozhodnutia.

"Je to hlboký, citlivý film, ktorý prináša niečo, čo sa týka každého z nás. Pretože každý sme niekoho dieťa. Jaro Vojtek je vnímavý a výborný rozprávač, skvelý filmár a navyše rodák z Martina. Som veľmi šťastná, že ma Mátyás Prikler oslovil a vznikla takáto spolupráca," hovorí Jana Kirschner, ktorú vo filme okrem silnej témy a spracovania zaujali aj neokukaní herci dodávajúci jednotlivým príbehom dôveryhodnosť a uveriteľnosť.

Film Deti štartuje v kinách od 25. septembra. Na nový album Jany Kirschner si fanúšikovia musia ešte chvíľu počkať. Moruša Čierna vyjde 27. októbra 2014 vo vydavateľstve Slnko Records.

Pozrite si trailer k novému filmu Jara Vojteka:


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner