Časopis Time ju vyhlásil za najlepšiu speváčku sveta. Za jej obrovským, nezabudnuteľným hlasovým prejavom je rovnakou mierou talent, ako aj disciplína a drina. Dvojnásobná držiteľka Grammy Cassandra Wilson príde po 15 rokoch opäť do Bratislavy. Vystúpi už tento štvrtok 11. decembra na Novej scéne.

Cassandru k hudbe priviedol otec - hudobník a veľký fanúšik Milesa Davisa, ktorý jej umožnil získať kvalitné klasické hudobné vzdelanie. Keď 12-ročnú Cassandru znudenú klavírom zaujala hra na gitare, otec ju nasmeroval k samoštúdiu a tak sa hudobníčka už ako dieťa dostala k "intuitívnemu hraniu". Gitara jej takisto ukázala, že dokáže skladať vlastné piesne inšpirované americkou aj európskou ľudovou hudbou. Cassandra dodnes pravidelne strieda gitaru a klavír, čo jej pomáha znovuobjaviť vášeň pre tieto nástroje a neutopiť sa v hudobnej rutine.

Na strednej škole už mala svoju kapelu, s ktorou hrali prebraté veci od Joni Mitchel či Boba Dylana. Pokus o kariéru v inej oblasti u Cassandry netrval dlho a čoskoro sa začala naplno venovať muzike. Jej prístup bol vždy rovnako akademický, ako "srdcový": tvrdohlavo študovala hudobné korene jazzu a blues, zároveň sa intenzívne venovala cibreniu svojich improvizačných schopností, ktoré sú dodnes spolu s hlbokým, zamatovým hlasom jej poznávacím znamením.

Cassandra Wilson nahrala množstvo úspešných albumov ako sólistka aj ako súčasť zoskupení, vrátane hitových Blue Light 'Til Dawn a New Moon Daughter, pričom na nahrávkach vždy zaujme rôznorodosť vplyvov, štýlov a motívov, od popu a blues, cez jazzové štandardy, až po latino.


Cassandra sa vyšvihla na výslnie spolu s kapelou M-Base, fusion projektom, v ktorom sa vystriedali desiatky špičkových hudobníkov, vrátane Stevea Colemana, Branforda Marsalisa, Roberta Mitchella, Meshell N'degecello, Davea Hollanda a ďalších. Cassandrin hlas sa na jej albumoch objavuje čoraz viac v popredí - kým v mladosti dávala prednosť "splývaniu" so zvukom kapely, neskôr nechala svoj hutný kontraalt vyniknúť výraznejšie a vo väčšej plnosti.

Z ďalších jej spoluprác za zmienku jednoznačne stoja The Roots, Kurt Elling či Luther Vandross, Elvis Costello a Terence Blanchard. Bez ohľadu na to, či sa na pódiu alebo v štúdiu objaví ako hlavná hviezda alebo ako hudobný partner, Cassandra si podmaní aj náročnejších milovníkov muziky a hudobných kritikov. Aj vďaka tomu sa stala nielen držiteľkou dvoch ocenení Grammy, ale takisto trikrát po sebe získala titul Jazzovej vokalistky roka udeľovaný americkým časopisom Down Beat.

V Bratislave sa predstaví už tento štvrtok 11. decembra spoločne s kapelou v zložení Lonnie Plaxico (kontrabas), Brandon Ross (gitara), Jon Cowherd (klavír), John Davis (bicie) a Gregoire Maret (harmonika).


Pred vystúpením Cassandry Wilson však zaznie ešte hudba a spev slovenskej speváčky Hanky Gregušovej v duu s Gabom Jonášom na klávesoch. Okrem niekoľkých jazzových štandardov si interpretka pripravila aj úpravy z jej aktuálneho druhého sólového CD Essence, ktoré vyšlo vo vydavateľstve Hevhetia v júli tohto roku.

Tématicky sa na ňom vracia ku koreňom slovenskej ľudovej hudby z časti ponechaných v pôvodnej kráse, avšak citlivo interpretovaných jazzovými muzikantami, ako aj upravenými do modernej jazzovej podoby. Aranžmánov sa ujal klavirista Ondrej Krajňák. Tento projekt spája jedných z najlepších jazzových muzikantov na Slovensku a v Čechách, pričom každý vnáša do spoločnej interpretácie kus svojej osobitej kultúry.

Skladby z albumu Essence, ale aj z prvého albumu Reflections of My Soul, hrajú rádiá v USA a veľmi sa jej vydarili aj vystúpenia v New Yorku, kde v Smalls Jazz Clube zožala standing ovation po interpretácii skladby Červené jabĺčko so zoskupením Erica Wyatta. Gregušová naposledy spolupracovala v Južnej Afrike s kapelou Rodney Kendricka, ktorý produkoval skladby aj Cassandre Wilson.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, organizátor projektu City Sounds.

Súvisiaci interpreti: Cassandra Wilson